Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 organe pe care le avem, dar care nu ne mai trebuie

5 organe pe care le avem, dar care nu ne mai trebuie
Oamenii fac parte, biologic vorbind, din categoria primatelor. In cursul evolutiei (de la reptile la mamifere, primatele reprezenatnd cele mai avansate forme de evolutie), am dobandit caracteristici anatomice, comportamentale etc. ca rezultat al adaptarii. La un moment dat insa am incetat sa avem nevoie de ele, dar mai pastram urme de-a lor.


Se prea poate ca aceste „piese”, organe vestigiale cum suntele denumite in termeni stiintifici, sa fie inlaturate in timp, dar, deocamdata, traim bine mersi si cu ele, desi ne sunt inutile.
Osul coccis este un vestigiu la cozii cu care erau inzestrati stramosii mamalieni ai omului. Omul si maimutele antropoide nu mai au cozi, dar acest os este dovada descendentei noastre din mamiferele cu coada. Este vizibila in perioada de dezvoltare embrionara (embrionii umani au coada care se reabsoarbe mai tarziu). Se poate intampla (foarte rara, literatura de specialitate inregistrand doar 20 de astfel de cazuri) ca reabsorbtia sa nu mearga pana la capat. Osul coccis serveste pentru insertia unor muschi, ceea ce explica, probabil, de ce nu a disparut complet.
Maselele de minte sunt un vestigiu al perioadei in care stramosii nostri aveau nevoie de multe masele pentru a mesteca plantele crude cu care se hraneau. Alimentatia s-a schimbat in timp, maxilarul ingustandu-se si nemaiputand gazdui atatia dinti. Nu tuturor oamenilor le apar maselele de minte, unora nu le apar toate ceea ce este un semn clar ca ele sunt in curs de eliminare din alcatuirea corpului uman.
Plica lunara din coltul intern al ochiului este o ramasita a membranei nictitante (a treia pleoapa ce putea fi trasa peste ochi pentru a-l proteja). Apare la pesti, amfibieni, reptile, pasari, rareori la mamifere.
Muschii auriculari din jurul urechii sunt importanti al multe dintre mamifere, caci ajuta la „ciulirea” urechilor sau orientarea lor in diverse directii, comportament important pentru supravietuire. La om si la maimutele antropoide (urangutanul si cimpanzeul), acesti muschi sunt slab dezvoltati si, in multe cazuri, nefunctionali. Primatele pot, in schimb, sa-si miste capul in diverse directii pentru a intui sursa sunetului.
Muschiul piramidal al abdomenului, mic, de forma triunghiulara, lipseste la 20% din populatie. Forta generata de contractia lui este relativ mica, deci nu are un rol vital in buna functionare a musculaturii abdominale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre evolutie

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016