Copiii sunt puternic influentati de noi, asa ca daca nu esti atent ii poti impovara cu tot felul de griji inutile. De vreme ce oricum sunt constransi sa aiba propriile lor temeri, chiar nu mai au nevoie si de ale tale. Asa ca faci mai bine sa le pastrezi pentru tine.
Unei mame pe care o cunosc ii este foarte frica de paianjeni. O frica la limita fobiei. Dar pentru ca nu vrea ca fetita ei sa simta la fel, daca un paianjen se rataceste cumva in camera fetei, mama isi face aparitia imediat cu o matura in mana pentru a prinde creatura ofensatoare si pentru a o da afara pe geam. Dupa aceea tremura ore intregi, dar fetita habar nu are, deoarece mama este hotarata sa-si pastreze spaimele pentru ea. (Ei, de cele mai multe ori totul merge struna, dar o data mama a scapat din greseala paianjenul, si-a dat seama, dar pur si simplu nu a fost in stare sa-l caute. Asa ca s-a prefacut ca da paianjenul afara pe fereastra, ca de obicei. Animalul a fost gasit abia cand fetita s-a dus la culcare si a dat la o parte patura ca sa se bage in pat; iar acolo, in mijlocul patului, ai ghicit, trona paianjenul. Hopa!)
Bineinteles ca nu vorbesc doar despre paianjeni sau serpi. Vorbesc si despre temeri ca, de exemplu, teama de a fi rapit. Sigur ca vrei sa le insufli copiilor tai o prudenta sanatoasa, dar nu o frica excesiva, disproportionata fata de riscuri. O astfel de frica le poate limita enorm si inutil viata sociala. Sau sa vorbim despre teama de esec? Stiu un tata care si-a descurajat copiii in asemenea hal incat sarmanii n-au mai dat la facultate pentru ca ar fi fost atat de suparati daca n-ar fi intrat...
Uneori e greu sa-ti musti limba si sa taci. Cu siguranta, uneori copiii vor prinde semnalele ascunse pe care tu nu vrei sa le transmiti. Dar cu cat incerci mai mult sa-ti ascunzi temerile personale, cu atat ai mai multe sanse sa reusesti. Asta le va da copiilor tai libertatea de a se bucura de viata si de a-si descoperi propriile temeri, fara ajutorul tau.
Ti-a placut acest articol? Daca da, cu siguranta iti va placea si cartea "Cele 100 de reguli ale educarii copilului". Mai multe despre ea poti citi aici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!