Fiecaruia dintre noi i se intampla sa isi faca griji cu privire la sanatate, bani sau probleme de familie. Daca starea trece de acest prag si devine mai mult decat ingrijorare temporara sau frica, atunci anxietatea se poate transforma intr-o problema de sanatate mintala. Astfel, reprezinta o stare de disconfort major care impiedica persoana sa-si poata indeplini activitatile de zi cu zi. Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate, iar despre acestea vom vorbi in randurile urmatoare.
1. Anxietatea generalizata
Despre anxietate si cum se manifesta ocazional, fiind prezenta la un moment dat in viata fiecaruia dintre noi, ai aflat din introducere. Tulburarea de anxietate generalizata face ca persoana sa se simta incontinuu si in mod excesiv ingrijorata si tensionata cu privire la starea de sanatate, partenerul de viata, copii, bani.
Simptomele principale sunt: panica, frica, ingrijorare constanta, insomnii, respiratie neregulata, picioare reci, uneori ameteala. Persoanele care au anxietate generalizata se confrunta cu ea de luni de zile, daca nu chiar ani.
2. Panica
Tulburarile de panica apar de regula in urma unor evenimente inspaimantatoare pentru persoana sau din cauza unor perioade de stres indelungat, dar se pot declansa si spontan. Persoanele care sufera de o astfel de tulburare au atacuri de panica frecvente, care se instaleaza fara ca ei sa se astepte. Se resimt ca un fel de frica intensa, disconfort, senzatia de a pierde controlul, chiar si atunci cand nu exista un pericol clar sau declansator.
In timpul unui atac de panica persoana poate experimenta: ritm cardiac crescut, transpiratie, durere in piept, sentimentul de moarte iminenta. Cei cu o astfel de tulburare isi fac adesea griji cand va avea loc urmatorul atac si incearca sa-l previna, evitand locurile, situatiile sau comportamentele pe care le asociaza cu atacurile de panica [1].
3. Anxietatea sociala
Ai de sustinut un examen oral sau trebuie sa tii o prezentare in fata unui auditoriu numeros, iar tu te simti agitat, nu iti gasesti cuvintele, bataile inimii sunt accelerate, iar palmele iti transpira? In aceste cazuri este vorba de timiditate, un oarecare disconfort, stari normale prin care trecem multi dintre noi. Cand o astfel de teama incepe sa afecteze stilul de viata si individul se simte coplesit, ingrijorat, vede situatiile sociale ca pe un pericol, atunci este vorba de anxietate sociala.
Prin urmare, aceasta tulburare reprezinta o teama intensa de nu a fi judecat si de a nu fi luat in ras de ceilalti, in contexte sociale precum vorbitul in public ori socializarea cu necunoscuti. Persoana ajunge sa evite situatiile publice si contactul cu ceilalti, lucru care afecteaza semnificativ calitatea vietii.
Persoanele cu anxietate sociala pot prezenta simptome precum: inrosire, transpiratie sau tremuraturi, ghiont in stomac, pozitie corporala rigida, voce joasa, dificultatea de a face contact vizual sau de a fi in preajma unor persoane necunoscute, teama ca oamenii ii vor judeca [2].
4. Fobia
Este o frica intensa sau o aversiune fata de obiecte sau situatii specifice. Desi poate fi realist sa fii anxios in anumite circumstante, frica pe care o simt oamenii care au fobii este disproportionata cu pericolul real cauzat de situatie sau obiect.
Fobiile au o cauza specifica care le declanseaza. Cateva exemple de fobii includ frica de: zbor, inaltime, sange, animale, cum ar fi paienjeni, caini sau serpi [3].
5. Anxietatea de separare
Este considerata de multe ori o tulburare intalnita doar in randul copiilor mici, atunci cand pleaca de langa ei persoana care ii ingrijeste. Anxietatea de separare se intalneste insa si la adulti. Apare atunci cand cineva se desparte de o persoana, un loc sau obiect care ii ofera sentimentul de confort, securitate si siguranta, iar reactia avuta este una neadecvata sau excesiva. Manifestarile sunt: nivel mare de neliniste, ingrijorare, uneori panica.
Persoana afectata traieste cu temerea de a nu fi despartita de oamenii de care este atasata. De multe ori isi face griji ca li se poate intampla ceva rau acestor persoane de care se simte strans legata. Aceasta teama determina individul sa evite a ramane singur, despartit de figura de atasament [4].
Pentru ca persoana afectata de o tulburare de anxietate sa isi faca viata mai usoara si mai frumoasa, ea va avea nevoie de tratament, acest lucru insemnand psihoterapie. Prin urmare, specialistul este acela care va reusi sa schimbe modul de comportament al pacientului.
Referinte:
1.Nih.gov. Anxiety Disorders. 2022, https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders. Accesat in 12 octombrie 2022.
2.Idem.
3.Idem.
4.Idem.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!