Bancnota va avea valoarea nominala de 20 de lei. Aceasta valoare nominala a mai fost utilizata in istoria emisiunilor de bancnote romanesti si se regaseste printre cele aflate in circulatie in zona euro.
Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dubla semnificatie. Banca Nationala a Romaniei sustine astfel preocuparile pentru consolidarea egalitatii de gen, in linie cu initiativele altor banci centrale din lume.
De asemenea, BNR marcheaza inca o data implinirea Centenarului Romaniei Mari, onorand imaginea unui erou al Marelui Razboi de Reintregire.
Consiliul de Administratie al BNR considera ca „promovarea imaginii unei femei pe o bancnota cu putere circulatorie este un demers care raspunde unui interes public legitim - de promovare a personalitatilor feminine - ce a gasit o larga sustinere in societatea romaneasca”.
Forma, designul si elementele de siguranta vor fi publicate in curand, conform BNR.
Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetasa si participanta la Primul Razboi Mondial. A murit in data de 22 august 1917, la varsta de 23 de ani, la sfarsitul bataliei de la Marasesti, luptand in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.
Ajunsa la Bucuresti pentru a deveni invatatoare, ea a contribuit la infiintarea primelor organizatii de cercetasi din tara.
Dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistenta medicala pe frontul din Oltenia. S-a incris la o unitate de combatanti pentru a-i razbuna pe cei patru frati care au murit in razboi.
A fost luata prizoniera alaturi de comandantul plutonului ei, dar a reusit sa evadeze folosind un revolver ascuns pentru a-l impusca pe soldatul ce ii pazea.
A fost ranita de doua ori, in timp ce evada si o data in lupta, fiind decorata de casa regala si avansata la gradul de sublocotenent. Din aceasta postura a participat la batalia de la Marasesti, unde a murit comandand un pluton de infanterie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!