El a aratat ca in perioada de criza trebuie stimulata cerea interna, obiectiv care poate fi atins prin promovarea unor anumite politici monetare si fiscale.
"Politica monetara nu prea are ce sa faca in Romania. Putem vorbi de o reducere a dobanzii pana la zero, chiar sa se injecteze lichiditate in sistem, dar chiar o cercetare a BNR despre transmiterea politicii monetare in sistem arata ca aceasta este foarte inceata. Transferul se face numai pana la sistemul financiar bancar, nu si pana la consumator. Politica monetara nu poate face nimic, doar sa tina inflatia redusa", a explicat Catu.
Catu a adaugat ca in Romania canalul asteptarilor este foarte puternic si orice tendinta sau orice relaxare agresiva de politica monetara va avea repercusiuni asupra inflatiei prin acest canal.
In ceea ce priveste politica fiscala, Catu spune ca stimularea consumului se poate face prin cresterea cheltuielilor sau scaderea taxelor si impozitelor, inclusiv pe forta de munca.
Pe de alta parte, Catu a aratat ca economia mondiala are nevoie de o noua abordare, avand in vedere ca pana acum masurile luate nu au avut succes.
"Din 2007, SUA si Anglia au redus dobanda, au crescut lichiditatea, guvernele ajuta, dar fara niciun rezultat. Ce facem? Poate folosim solutii pentru alte probleme, poate nu asta este problema. Avem de-a face cu probleme structurale, exista economisti care lucreaza cu aceasta teorie chiar in Uniunea Europeana. Se pare ca se cunostea nevoia unui sistem ecomomic eficient si versatil, adaptabil", a adaugat Catu.
In acest sens, el a precizat ca in ultimii 30 de ani au avut loc 97 de crize ale sistemului bancar si 176 de crize monetare.
"Reglementarea nu a functionat, sistemele poate erau eficiente, dar nu erau adaptabile. De aceea cred ca este nevoie de noua abodare. A venit momentul nu doar in Romania, dar si la nivel mondial pentru o noua abordare. Este acum o problema de supravietuire a sistemului, am ajuns la acel punct foarte dificil in care trebuie sa stim daca sistemul poate supravietui. Si nu gasim in economie exemple de supravietuire, dar gasim in natura, ecosistemele au supravietuit", a explicat Catu.
In opinia sa, in ultimii 30 de ani statul a reusit sa devina foarte adaptabil, versatil, dar este foarte ineficient, in timp ce sectorul privat este foarte eficient, dar si foarte fragil.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!