Ce este balonarea?
Balonarea este o senzatie neplacuta de umflare sau presiune in abdomen, cauzata de acumularea excesiva a gazelor sau lichidelor in tractul gastrointestinal. Poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex. Cu toate acestea, femeile trecute de varsta menopauzei pot experimenta balonarea mai frecvent.
De ce apare balonarea mai frecvent la menopauza?
Balonarea la menopauza poate fi mai frecventa din cauza fluctuatiilor nivelurilor hormonale in organism. In perioada perimenopauzei, care precede menopauza, nivelurile hormonale se modifica, ceea ce poate determina retentia de apa si balonarea.
Pe langa schimbarile hormonale, modificarile tractului gastrointestinal pot juca, de asemenea, un rol in aparitia balonarii. Aceste modificari pot fi cauzate de mai multi factori, inclusiv schimbari in dieta sau apetit, digestie incetinita, stres asociat cu menopauza, inghitirea de aer sau alte afectiuni de sanatate. Oricare dintre acestea poate duce la acumularea excesiva de gaze si, implicit, la balonare.
Pe cine sa dai vina pentru balonare?
Exista mai multi factori care pot contribui la aparitia balonarii, iar alimentatia reprezinta unul dintre principalii vinovati.
- Portiile prea mari de mancare.
- Alimentele bogate in grasimi, cele prajite sau bauturile carbogazoase.
- Mancatul pe fuga si inghititul pe nemestecate.
- Fructe si legume precum fasolea, varza, conopida, morcovii, prunele si caisele, deoarece contin zaharuri si cantitati mari de amidon ce pot provoca gaze si balonare.
- Indulcitorii precum sorbitolul sau fructoza, care sunt imposibil sau greu de digerat.
- Produsele lactate, daca ai dificultati in digestia lactozei.
- Premenopauza, din cauza scaderii nivelului de estrogen.
- Mestecatul gumei.
- Folosirea paiului pentru a bea.
- Stresul si anxietatea sunt alti factori care pot afecta functionarea sistemului digestiv, contribuind la balonare.
- Conditii precum: boala inflamatorie intestinala, intolerante alimentare, sindromul intestinului iritabil si altele.
Vesti bune! Poti preveni si ameliora senzatia de balonare
Iata cateva sfaturi simple pe care le poti urma pentru a evita balonarea:
- Mentine o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
- Mananca incet, pentru a nu inghiti aer.
- Pregateste portii mici de mancare.
- Fa exercitii fizice si bea suficienta apa pentru a mentine un tranzit intestinal sanatos.
- Redu consumul de sare, pentru a evita retentia de apa.
- Foloseste tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, respiratia adanca sau terapia cognitiv-comportamentala.
- Este important de mentionat ca fiecare persoana poate avea diferite cauze si sensibilitati in ceea ce priveste balonarea. In cazul in care simptomele persista sau devin severe, este recomandat sa consulti un medic pentru evaluare si tratament adecvat.
De obicei, balonarea se rezolva de la sine sau modificand stilul de viata. Acorda mai multa atentie obiceiurilor tale alimentare si simptomelor, apoi fa schimbarile necesare. Consulta medicul pentru a afla cauza exacta si a primi recomandari personalizate pentru gestionarea balonarii.
Surse:
[1]“Menopause Bloating: Causes and Relief.” Www.medicalnewstoday.com, 4 Oct. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/319609#causes. Accessed 11 July 2023.
[2] “5 Lifestyle Tips for a Healthy Tummy.” Nhs.uk, 24 Feb. 2022, www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy/#:~:text=In%20some%20people%2C%20stress%20slows.
[3] “What to Know about Abdominal Bloating.” Healthline, 10 Sept. 2012, www.healthline.com/health/abdominal-bloating#causes.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!