Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Biserica intentioneaza sa infiinteze unitati medicale, pe langa biserici si manastiri

Biserica intentioneaza sa infiinteze unitati medicale, pe langa biserici si manastiri
Biserica incearca sa infiinteze unitati medicale in care va fi acordata gratuit asistenta medicala, ca model de ingrijire a bolnavilor, a orfanilor, a batranilor singuri si a persoanelor cu alte lipsuri si nevoi. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, atentia va fi acordata cu predilectie bolnavilor din spitale, aziluri, orfelinate si alte asezaminte, dar si pelerinilor bolnavi care vin la slujbe, intentia Bisericii fiind ca anul 2012 sa fie dedicat in ingrijirii bolnavilor.


"Este multa suferinta si este nevoie de multa vindecare sufleteasca si trupeasca. Medicamentele au devenit din ce in ce mai scumpe, spitalele mai greu de intretinut, oamenii foarte saraci si singuri. Cand ei mai sunt si bolnavi, suferinta creste mai mult", declara patriarhul BOR, Daniel, la 1 ianuarie, dupa Sfanta Liturghie si slujba de Te Deum, in Catedrala patriarhala.

Potrivit Agentiei Basilica a Patriarhiei Romane, bolnavii sunt mereu in atentia Bisericii, prin cererile care se fac la fiecare slujba, prin savarsirea Sfantului Maslu, prin Taina Spovedaniei, care vindecand sufletul aduce dupa sine si vindecarea trupului, prin actele de voluntariat ale medicilor in unitatile medicale de pe langa parohii.

"Biserica incearca sa infiinteze unitati medicale. Avem mai multe dispensare in eparhii, chiar si in unele parohii. Avem cabinete medicale in care medicii crestini ofera consultatii gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se afla organizate in parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii si avem si un spital pe care l-am infiintat in anul 2000 la Iasi, numit Providenta, adica pronia sau purtarea de grija a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenti si asistente medicale. De asemenea, in apropierea noii catedrale este prevazuta construirea unui centru de diagnostic si tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucuresti sa fie consultati gratuit, sa se stabileasca diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de ingrijiri imediate sa li se ofere", a mai spus Intaistatatorul BOR in cuvantul de invatatura amintit.

De altfel, pe langa manastiri si biserici instarite de parohii au existat inca din cele mai vechi timpuri primele bolnite, la inceput locuri de ingrijire a calugarilor bolnavi, care, cu vremea, si-au extins aria de ingrijire.

Exista informatii despre o "xenodochie" (adapost pentru calatori, care erau primiti aici, hraniti si li se dadea si ajutor medical daca era nevoie) care functiona la Manastirea Prislop in secolul al XIV-lea.

De asemenea, in jurul anului 1500 gasim bolnite functionand si la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, la Cotnari si la Simidreni. La 1704 spatarul Mihai Cantacuzino a intemeiat in Bucuresti Spitalul Coltea, primul din Tara Romaneasca.

Al doilea spital construit in Bucuresti a fost Spitalul Pantelimon, ridicat de Grigorie Ghica al II-lea, intre 1735 si 1752, pe langa manastirea cu hramul "Sfantul Tamaduitor Pantelimon", in apropiere fiind construite o serie de cladiri, grupate in jurul unei bisericute cu hramul "Sfantul Visarion", pentru izolarea bolnavilor de ciuma.

Ceva mai tarziu, in 1762, Alexandru Moruzi a ctitorit un nou spital pentru ciumati la Dudesti, in apropierea Bucurestiului.

La Iasi, domnitorul Constantin Cehan Racovita a intemeiat in 1757 Spitalul "Sfantul Spiridon", pe langa manastirea cu acelasi nume, iar la Manastirea Dragomirna, "bolnavii batrani si cei slabi se asezau in spital si se incredintau fratelui Onufrie, care cunostea putin iscusinta doftoriceasca, avea o inima plina de dragoste si se pricepea cum sa mangaie pe suferinzi, cu vorbe si cu sfaturi duhovnicesti", dupa cum scria biograful Sfantului Paisie de la Neamt.

Si la Secu si Neamt au fost infiintate bolnite unde accentul cadea pe regimul de viata, dieta si rugaciuni, astfel de asezaminte existand si la multe dintre manastirile valcene: Bistrita, Cozia, Horezu, Ramnicu Valcea, Dintr-un Lemn.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre biserici

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bucuresti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre manastire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre spital

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bolnavi

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0