Ce este meduloblastomul
Este o tumora cerebrala care se dezvolta din celulele nervoase. De obicei, la copii se intalneste si sub forma benigna si maligna. Ca tratament, interventia chirurgicala este obligatorie. Dupa aceea, daca tumora este maligna se indica radioterapia si chimioterapia. La copii, din pacate, tumorile sunt in general maligne, se dezvolta mai repede, dau recidive si pun probleme deosebite. Dar cu tehnicile moderne de astazi se pot trata in conditii destul de bune.
Cat de eficiente sunt aceste tehnici
Daca este o tumora benigna, starea copilului evolueaza foarte bine, nu are nevoie de tratamente ajutatoare, dar daca este maligna, trebuie sa avem in vedere recidivele. Tumora maligna nu se poate scoate in totalitate, fiindca trebuie sa ai in vedere si functionalitatea zonei in care s-a dezvoltat. Nu este totul sa operezi, totul este sa ai in vedere calitatea vietii. Copilul, dupa operatie, trebuie sa mearga, sa vorbeasca, sa fie constient. Daca pazim aceste zone - motorii, ale vorbirii, sensibilitatii, vazului, auzului atunci este bine deoarece partea din tumora care ramane poate fi tratata prin radioterapie si chimioterapie.
In afara de radioterapie si chimioterapie, a aparut o noua forma de tratament - imunoterapia care ar invata organismul sa lupte singur impotriva celulelor canceroase. In ce masura functioneaza si la noi si cat de eficienta este?
Sa faci organismul sa lupte impotriva tumorii este un fapt extraordinar, dar din pacate substantele acestea imunoterapice sunt mai putin accesibile la noi. Chiar si in restul tarilor nu exista o experienta pe cazuistica larga ce ne poate convinge ca aceasta imunoterapie este buna si da rezultate. Organismul are niste posibilitati imunosupresoare asupra tumorilor, dar inca nu s-au determinat markerii respectivi. Am intalnit bolnavi cu tumori foarte maligne care au trait o lunga perioada de timp. Un glioblastom, de exemplu, are durata de supravietuire de 9, 10, maximum 12 luni, indiferent ce i-ai face. Dar am avut pacienti cu glioblastoame care au trait ani de zile. Au venit la control peste un an, peste doi, peste trei, peste cinci. Asta inseamna ca organismul are posibilitati de a lupta impotriva acestor tumori.
Organismul poate sa lupte impotriva oricarei boli. Unii se vindeca si de holera si de ciuma. Putini dintre ei, dar se vindeca! Inseamna ca ei poseda un stoc imunologic foarte bun ce face fata agresiunilor, indiferent daca sunt infectioase sau tumorale. Si eu am incercat prin interleukina sa tratez unele tumori maligne. La unii a dat rezultate, la majoritatea insa, rezultatele nu au fost concludente in legatura cu aceasta interleukina pe care am injectat-o la nivelul patului tumoral. Dar probabil ca de 15-20 de ani, tehnicile, posibilitatile imunologice au avansat. Trebuie facute cercetari si cercetarile costa foarte mult.
Care sunt cauzele formarii meduloblastomului
Nu se stie inca precis cauza acestui cancer, care este o alta viata. Este o celula foarte rezistenta. Ii faci radioterapie, chimioterapie, mor celulele normale, dar celula canceroasa persista, se divide si creste in continuare. Probabil sunt niste substante proteice la nivel molecular sau intramolecular care duc la dezvoltarea tumorii.
Care sunt simptomele la copii, ce ii face pe parinti sa se alarmeze
Tulburari de mers, tulburari de echilibru, dureri de cap, pareza oculara, pareza auditiva, dureri faciale, voma, depinde ce nerv afecteaza si incotro se dezvolta. De obicei se dezvolta in regiunea mediana si duce la blocarea circulatiei lichidului cefalorahidian si da un sindrom de hipertensiune intracraniana.
Cat de important este momentul diagnosticarii si cum se pune diagnosticul
Momentul diagnosticului este foarte important. Daca il pui in evidenta imediat, poti sa tratezi si chirurgical. Daca este extirpata in totalitate, aceasta tumoare nu mai poate recidiva. Pe de alta parte, am primit un caz cu meduloblastom din Germania, unde cei de acolo nu stiau ce sa-i faca. A fost operat, dar a fost descoperit mai tarziu si se dezvoltase foarte mult. Meduloblastomul se poate raspandi dupa operatie la nivelul maduvei spinarii, in emisferele cerebrale si poate da genera o multime de fenomene supraadaugate operatiei sau simptomatologiei initiale.
Cand vorbim de gradul 4, mai exista sanse de vindecare?
Trebuie incercat! Exista cazuri foarte rare, in care pacientii o pot duce o perioada mai lunga de timp. Nimeni nu poate sti care sunt acele cazuri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!