Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factori care duc la imbatranirea pielii

Factori care duc la imbatranirea pielii
Exista o multitudine de factori care duc la imbatranirea pielii, iar acestea se pot imparti in doua categorii: cei care sunt guvernati de trecerea timpului si nu pot fi controlati, precum o serie de factori genetici, si cauze care pot fi controlate, cum ar fi expunerea la soare. Mai jos iti prezentam o lista cu cei mai importanti factori care duc la imbatranirea pielii, plus cateva sfaturi usor de urmat pentru a-ti pastra pielea tanara.


Factori intrinseci, naturali, de necontrolat, care duc la imbatranirea pielii

Ereditatea. Avansarea procesului de imbatranire este dictat de o serie de factori genetici. Priveste cu atentie pielea parintilor tai; cam la fel vei imbatrani si tu. Daca macar unul din parintii tai a avut pielea intinsa si cu aspect sanatos pana la o varsta inaintata, exista sanse sa fi mostenit si tu aceleasi caracteristici.

Hormonii. Cele mai dramatice schimabri in aspectul unei femei au loc in anii de menopauza, atunci cand nivelurile scazute de estrogen cauzeaza pierderea unei cantitati mari de colagen, o proteina importanta care sustine pielea. Ca rezultat, apar ridurile, pielea incepe sa isi piarda elasticitatea si atarna inestetic.

Recesiunea celulara. Procesul imbatranirii are loc al nivel microscopic, adica la nivelul fiecarei celule. Atunci cand multe din functiile celulelor nu se mai desfasoara cum trebuie, celula nu mai poate regenera pielea. Rezultatul sunt semnele vizibile de imbatranire, precum ridurile, pierderea elasticitatii si cutele de expresie.

Cauze extrinseci care duc la imbatranirea pielii, pe care le poti evita

Am putea spune ca, din fericire, factorii care afecteaza cel mai mult pielea si duc la imbatranirea prematura a acesteia sunt extrinseci, deci pot fi controlati. Vestea rea este ca de cele mi multe ori, in loc sa ii controlam, ii trecem cu vederea.

Expunerea la soare. Nu exista alt factor care sa influenteze mai mult imbatranirea pielii decat razele solare. Dupa estimari, razele ultraviolete sunt responsabile pentru aproape 80% din procesul de imbatranire al pielii. Razele solare sunt atat de daunatoare deoarece pornesc producerea de radicali liberi in piele. Existenta prea multor radicali liberi in piele duce la o afectiune numita stres oxidativ, impotriva caruia corpul lupta natural, prin sistemul imunitar. Excesul de radicali liberi din piele este legat de un risc crescut de a face multe boli cronice, inclusiv cancer si atac cerebral. Atunci cand sunt produsi in piele, radicalii liberi ataca proteina numita colagen si, drept urmare, pielea isi pierde din rezistenta si isi fac aparitia ridurile. Din pacate, cea mai mare deteriorare a pielii are loc in tinerete, cand nu se vad efectele; acestea devin vizibile la pe la granita dintre 30 si 40 de ani.

Fumatul. Fata de fumator este un termen folosit de doctori pentru a descrie schimbarile specifice care apar pe chipurile fumatorilor si se refera la aspectul general de imbatranire prematura, cu riduri faciale si culoare pamantie in obraji. Fumatul scade fluxul de oxigen la nivelul pielii pana la 30%. Vasele de sange din derma pielii se contracta, ceea ce opreste furnizarea de nutrienti necesari pentru auto-regenerarea pielii; piele devine mata si incepe sa capete o
culoare gri. De asemenea, fumatul declanseaza producerea de radicali liberi din organism. Pe langa faptul ca distruge echilibrul dintre tesuturi si organe, radicalii liberi ataca colagenul din piele, facand-o sa-si piarda elasticitatea si rezistenta.

Poluarea din aer. La fel ca in cazul fumului de tigara, poluarea atmosferica limiteaza fluxul de oxigen si substante nutritive spre nivelul pielii si declanseaza producerea de radicali liberi in exces. Este important de remarcat, totusi, ca radicalii liberi sunt un produs secundar al activitatii metabolice normale si sunt intotdeauna prezenti in organism. Atunci cand acestia sunt prezenti in limite normale sunt neutralizati de mecanismele existente in organism inainte de a periclita definitiv starea de sanatate. Adevarata problema incepe atunci cand altfel de factori externi cum ar fi lumina soarelui, fumul de tigara si poluarea determina producerea de radicali liberi pana la niveluri pe care organismul este incapabil sa le neutralizeze.

Uzura este, de asemenea, un factor care duce la imbatranirea pielii si se observa prin liniile de expresie care apar pe fata ta atunci cand zambesti sau te incrunti. In timp, acestea lasa o urma permanenta. Evident, asta este ceva greu de evitat, insa exista anumite exercitii faciale care pot ajuta.

Stilul de viata. Factori precum obiceiurile alimentare, cat de mult dormi, gradul de stres zilnic, cat de multa activitate fizica faci si ce sport practici afectează, de asemenea, pielea. Obiceiurile sanatoase incetinesc procesul de imbatranire a intregului organism si a pielii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.86 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imbatranirea pielii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cauze

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre factori genetici

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumat

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0