In Romania, in conformitate cu prevederile Codului Rutier (art. 24 alin.5 din OUG 195/2002 republicata), permisele de conducere au o perioada de valabilitate administrativa diferentiata pe categorii de vehicule.
Cand trebuie sa ne reinnoim permisul?
Perioada de valabilitate administrativa este de 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv si de 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.
Prin urmare, la fiecare 5 sau 10 ani orice posesor al unui permis de conducere va trebui sa-si reinnoiasca actul care ii da dreptul sa fie la volanul unei masini.
De asemenea, tot Codul Rutier prevede ca, in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, „autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit”.
Eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa sau a unui duplicat poate fi efectuata si in cazul retinerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, daca nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce in conditiile art. 115 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002.
In cazul detinerii unui permis de conducere emis de un alt stat decat cele prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 578 din 16 august 2011, care a inlocuit un permis de conducere obtinut in Romania, se poate solicita eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa sau a unui duplicat, in conditiile prezentului ordin, numai pentru categoriile obtinute prin examen in Romania, daca dreptul de a conduce nu a fost anulat ori exercitarea acestuia nu este suspendata sau grevata de alte restrictii.
Sanctiuni aplicabile
Nereinnoirea permisului auto, in conformitate cu art. 101, pct.1 din OUG 195/2002 (Codul Rutier), constituie contravenţie şi se sancţioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sancţiuni, daca este savarşita de persoane fizice, conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat. Clasa a III-a de amenzi presupune penalizarea cu 6-8 puncte de amenda, unde punctul de amenda a fost plafonat la 145 de lei (pana la 31 decembrie 2021). Prin urmare, 6 puncte de amenda echivaleaza cu o sanctiune de 870 de lei (435 de lei daca este platita in 15 zile lucratoare), iar 8 puncte de amenda echivaleaza cu o sanctiune de 1.160 de lei (580 de lei daca este platita in 15 zile lucratoare).
Pe perioada starii de alerta se poate circula cu permisul expirat, fara a fi sanctionat si, in plus, aveti la dispozitie 3 luni sa il reinnoiti dupa ce starea de alerta s-a incheiat.
Cum se obtine reinnoirea permisului de conducere?
Ordinul nr. 123 din 5 august 2013 privind conditiile de eliberare a permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa, cu aplicabilitate in domeniu prevede urmatoarele:
- cererea tip privind eliberarea permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa sau a duplicatului se depune personal de catre titular la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor;
- in cazul cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in Romania si se afla temporar in strainatate, cererea poate fi depusa prin mandatar, imputernicit prin procura speciala autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei (procura poate fi autentificata si de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila);
- pentru permisele de conducere emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisa si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.
Ce acte necesare
Actele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa sunt urmatoarele:
a) actul de identitate al titularului din care rezulta ca acesta are domiciliul sau resedinta in Romania, in original si copie;
b) procura speciala si actul de identitate al mandatarului, in original si copie, daca este cazul;
c) dovada platii contravalorii permisului de conducere (taxa este in valoare de 89 de lei si poate fi platita online, mandat postal sau personal, prin virament bancar sau direct la orice oficiu CEC Bank);
d) documentul emis de o unitate medicala autorizata, din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere medical sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita eliberarea permisului de conducere (costul examinarilor medicale porneste in general de la 130 lei si poate ajunge pana la 200 lei, pretul variind in functie de clinica medicala aleasa);
e) permisul de conducere, atunci cand acesta se afla in posesia titularului;
f) doua fotografii ale titularului, color, in format 35 x 38,5 mm, de data recenta, in cazul cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in Romania si se afla temporar in strainatate.
La ghiseul unde se depune solicitarea veti face si fotografia pentru reinnoirea permisului auto. Din momentul in care depuneti actele necesare preschimbarii permisului de conducere si pana cand veti primi noul permis dureaza in jur de doua ore.
Permisul de conducere se livreaza la adresa din Romania indicata de titular sau se ridica de catre acesta de la serviciul public comunitar indicat in cerere. In cazul in care titularul nu poate fi identificat la adresa indicata in cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar in a carui competenta teritoriala se afla aceasta adresa. In cazul in care cererea a fost transmisa prin corespondenta, permisul de conducere se ridica de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!