Fie ca le folosim in diverse preparate sau le vom vopsi, ouale sunt nelipsite din cosul de cumparaturi in aceste zile.
Ce reprezinta codul de pe oua?
Conform ghidului pus la dispozitie de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, codurile inscriptionate pe oua furnizeaza consumatorilor informatii referitoare la metodele de crestere ale gainilor, codul judetului pe raza caruia exista exploatatia, precum si un numar acordat cronologic exploatatiilor din care provin ouale.
Cum identificam metoda de crestere a gainilor cu ajutorul codului inscriptionat pe ou? Pe oua pot aparea urmatoarele coduri:
Cod 0 – gainile au fost crescute in sistem ecologic;
Cod 1 – gainile au fost crescute in sistem extensiv;
Cod 2 – gainile au fost crescute la sol;
Cod 3 – gainile au fost crescute in baterii.
Cum putem intelege usor combinatia inscriptionata pe oua?
Primul numar este aferent metodei de crestere despre care tocmai am povestit. Al doilea cod face referire la codul Romaniei. Al treilea cod este destinat judetului. Iar ulitmul numar este acordat cronologic exploatatiilor din care provin ouale si se incepe cu 001.
De exemplu combinatia „0ROAR001” poate fi descifrata astfel:
Metoda de crestere a gainilor;
RO- codul Romaniei;
AR- codul judetului Arges;
001- codul de identificare.
Atentie! Pentru a verifica trasabilitatea, este obligatoriu ca ouale sa fie inscriptionate cu numarul distinctiv.
Care sunt celelalte aspecte pe care trebuie sa le luam in calcul?
- producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, fermele producatoare si centrele de ambalare oua, trebuie sa fie autorizate/inregistrate sanitar veterinar conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare;
- transportul oualor trebuie sa se efectueze numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare sa fie asigurate temperatura si igiena corespunzatoare;
- ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile oualor;
Evident, ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, care nu au fost hranite cu furaje care contin aditivi sau conservanti.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!