Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 10 greseli frecvente in administrarea medicamentelor

de Alina Ilie la 2014-08-29
Top 10 greseli frecvente in administrarea medicamentelor
Unele persoane apeleaza la automedicatie sau iau incorect medicamentele prescrise de medic, astfel incat isi pun in pericol sanatatea si chiar viata. Haideti sa aflam care sunt cele mai frecvente greseli privind administrarea medicamentelor:


De multe ori luam medicamente fara a ne consulta cu medicul si facem greseli in administrarea acestora care pot duce la complicatii. Unele alimente si bauturi pot interactiona cu medicamentele pe care le administram, de aceea este necesar sa respectam indicatiile de pe prospect pentru ca acestea sa fie eficiente.
Daca nu sunt luate corespnzator, multe dintre cele eliberate fara prescriptie medicala pot pune in pericol starea de sanatate; ne pot face mai mult rau decat bine.
Prezentam mai jos un top al celor mai frecvente greseli in administrarea medicamentelor:
Administrarea incorecta
Una dintre cele mai frecvente greseli consta in administrarea incorecta a acestora.
Astfel, dimineata, pe nemancate, sunt indicate diureticele si purgativele; medicamentele iritante pentru stomac, spre exemplu antiinflamatoarele, se administreaza in timpul mesei, iar medicamentele antiacide, colecistochinetice, hipocolesterolemiante se iau dupa ce ai mancat.
Gresirea dozei prescrise
Este indicat sa citesti cu atentie retetea medicala si sa te asiguri ca farmacistul o interpreteaza corect. Dozele din reteta trebuie sa corespunda cu cele notate pe ambalajul medicamentelor. O singura cifra scrisa gresit poate fi fatala.
Pisarea tabletelor, pentru a fi mai usor de inghitit
Potrivit Mediafax, persoanele in varsta au dificultati la inghitirea tabletelor si prefera sa le piseze si sa le dizolve într-un pahar cu apa înainte. Specialistii spun ca ingerarea lor sub forma de pulbere creste riscul de supradoza, dat fiind ca organismul este expus brusc unei cantitati prea mari din substantele active ale medicamentului.
Combinarea mai multor medicamente cu proprietati similare
Atunci cand un pacient ia mai multe medicamente in acelasi timp, efectele sunt dezastruoase asupra organismului. De exemplu, din neatentie putem sa folosim medicamente care au efecte similare, desi acestea au fost prescrise pentru afectiuni diferite, cum ar fi cele pentru anxietate si cele pentru insomnie - ambele au efecte sedative.
Asocierile medicamentoase pot amplifica sau, din contra, pot scadea eficienta terapiei.
Citeste cu atentie prospectul iar daca printre efectele secundare vei gasi simptome precum somnolenta, pierderi de memorie, varsaturi ai grija sa nu le combini.
Combinarea medicamentelor cu alcool
Atunci cand urmezi un tratament alcoolul este un factor de care trebuie sa tii cont. Combinat cu analgezice sau sedative, iti poate pune viata in pericol.
Administrarea Ibuprofenului inainte de exercitiile fizice
Cercetatorii au descoperit ca ibuprofenul luat înainte de exercitiile fizice intense, cum ar fi atletismul si ciclismul, afecteaza peretii stomacului.
Utilizarea analgezicelor pentru a combate raceala si gripa
Administrarea analgezicelor pentru a combate simptomele de raceala si gripa ar putea, de fapt, prelungi starea de rau, deoarece afecteaza unele procese de aparare a organismului, sustine Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton.
Nerespectarea dozajului prescris
Spre exemplu, este foarte important de stiut ca depasirea dozei maxime de paracetamol afecteaza ficatul.
Nerespectarea orarului de administrare
Nerespectarea orarului poate duce la ineficacitatea tratamentului. Administrarea la intervale mai scurte decat cele prescrise poate duce la intoxicatii.
Neverificarea termenului de valabilitate
Decolorarea sau supracolorarea medicamentelor denota o alterare a lor. Acestea nu vor fi administrate bolnavilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre medicamente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ibuprofen

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paracetamol

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre analgezice

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016