Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 motive reale pentru care relatiile se destrama

de Sunt Fericita la 2016-06-08
4 motive reale pentru care relatiile se destrama
Relatiile de iubire incep frumos, dar de cele mai multe ori se destrama nu din cauza unor argumente reale, ci din cauza scenariilor lipsite de fundament pe care ni le construim in mintea noastra. Potrivit psihologilor, certurile din cuplu si despartirile se produc atunci cand gandurile de nesiguranta, insotite de imaginatie si iluzii, au preluat controlul asupra vietii noastre.


 
Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, considera ca lipsa de incredere in sine proiecteaza nesiguranta atat in relatie, cat mai ales in partener, iar de aici rezulta ganduri imaginative despre inselat, de mintit, sentimente diverse necongruente etc. Specialistul si trainerul in programare neuro-lingvistica (NLP) afirma ca mintea umana care traieste in nesiguranta, genereaza 4 ganduri distructive, care afecteaza atat de mult relatiile de cuplu incat despartirea devine iminenta.

Acestea sunt:

    Nu mai incerca sa citesti gandurile partenerului. Multe dintre probleme sociale sau de cuplu apar atunci cand credem cu tarie ca avem puterea sa citim gandurile celor din jur si astfel incepem sa facem presupuneri nefondate. Acesta este motivul pentru care incepem sa ne umplem mintea cu banuieli si false credinte despre partenerul de viata, iar intreg procesul genereaza sentimente de stres si nesiguranta. “Ca sa putem fi fericiti intr-o relatie, e nevoie sa invatam ca acele banuieli nefondate pot fi spulberate foarte usor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este in mintea oamenilor, dar avem o putere si mai mare, si anume respectul pe care trebuie sa-l avem pentru intimitatea celuilalt. Cu totii avem dreptul la ganduri intime, pe care sa le tinem doar pentru noi. Cand intrebi constant „La ce te gandesti?” sau incerci in mintea ta sa construiesti scenarii posibile, il faci pe celalalt sa se retraga din relatie pentru a avea spatiu. De cate ori nu ati auzit Ma sufoc in relatia aceasta?”, explica psihologul Alexandru Plesea.

    Nu mai incerca sa cauti relatia perfecta. Perfectiunea este un concept abstract, iar lumea noastra este guvernata de legea relativului: ce este perfect pentru mine, poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia noastra obsesiva de a gasi persoana perfecta, care sa ne ofere relatia perfecta, va creste din ce in ce mai mult sentimentul de nesiguranta, deoarece fugim dupa o himera, dupa un lume utopica. “Astfel de relatii esueaza deoarece ne-am construit in minte imaginea unei relatii asa-zise perfecte, iar in realitate vom constata ca fiecare relatie pe care incercam s-o dezvoltam esueaza lamentabil, nu din cauza partenerului, ci din cauza standardelor de perfectiune ale fanteziei noastre. Noi suntem imperfecti in multe privinte si cautam relatii cu oameni care sunt imperfecti in moduri complementare. Ca sa crestem in interior si sa constientizam propriile imperfectiuni, e nevoie sa capatam multa experienta de viata; si pana nu ne lovim de cele mai profunde imperfectiuni, de defectele noastre greu de corectat – cele care ne definesc ca persoana – nu vom reusi sa alegem relatii armonioase la un nivel inalt. Doar atunci vom sti ce cautam cu adevarat. Cautam oameni imperfecti care sa ne echilibreze – oamenii perfect de imperfecti pentru noi”, spune Alexandru Plesea.

    Opreste-te din a judeca si din a compara relatiile noi cu cele vechi. Una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face este sa comparam relatiile noi cu cele vechi. Astfel, omitem faptul ca fiecare relatie este unica in felul ei si trebuie sa o tratam ca atare. “Ganditi-va la momentele in care ati judecat pe nedrept pe cineva doar pentru ca va amintea de altcineva din trecut care s-a purtat urat cu voi. Renuntati la teama de a va apropia cu inima deschisa de cineva doar pentru ca, in trecut, ati fost ranit. Ghiciti ce! Cel mai probabil si persoana de langa voi a fost ranita la un moment dat. Amandoi purtati cu voi pete din trecut. Astfel de judecati duc la reactii defensive, la indepartare nefondata, la suferinta. Oferiti bunatate si sustinere, oferiti incredere, daruire, nimeni nu intra in viata voastra pentru a plati greselile altora. O inima deschisa nu cunoaste regrete, un suflet plin de indoieli va fi mereu calaul dragostei”, sustine psihologul.

    Nu mai inventati probleme care, in fapt, nu exista. Cea mai eficienta metoda de auto-sabotare este inventarea problemelor in mintea noastra si convingerea ca sunt reale. De cele mai multe ori, facem acest lucru deoarece vrem sa iesim din monotonie si construim “un mar al discordiei” care ne face viata mai … palpitanta. Intr-un final, ajungem sa observam ca intreaga noastra constructie mentala a proiectat un scenariu real pe care il detestam si care ne face rau. “Pasagerul nesigur nu are incredere in niciun alt sofer. Simte ca pierde controlul. Crede ca soferul nu este destul de atent. Ajunge sa creada ca cea mai mica ezitare a soferului se va concluziona cu un impact fatal. Se sperie crezand ca imaginile create in mintea sa reprezinta realitatea. Acest intreg proces de gandire nu are alt rezultat decat dastramarea relatiei”, declara psihologul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.27 din 5 - 11 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relatii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre despartire

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0