Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cauzele cancerului de col uterin si preventia

de SuntFericita.ro la 2020-05-27
Cauzele cancerului de col uterin si preventia
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai urate boli raspandite in randul nostru si poate cauza foarte multe probleme, care netratate la timp se pot dovedi a ne fi fatale. De aceea, e important sa mergem la doctor pentru un control amanuntit in aceasta privinta si sa nu ne lasam la cheremul sortii.


Cancerul de col uterin poate sa aiba mai multe cauze, insa principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul HPV. In functie de cum se prezinta acesta, virusul poate cauza cancer sau poate disparea intr-un an sau doi prin tratament. Daca este depistat la timp, atunci poti scapa cu usurinta de acesta si il vei putea mentine sub control. 
 
Atentie! Romania are cele mai inalte rate standardizate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin din Europa.Mortalitatea mare este explicabila prin faptul ca, in Romania, diagnosticul este pus in stadii tardive ale bolii, cand neoplazia este invaziva.
 
Cea mai deasa forma de contractare a virusului este reprezentata de contactul sexual. Orice implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucoale poate fi o cauza a retinerii acestui virus. Majoritatea dintre noi nu stim ca suntem purtatoare ale acestuia pana nu facem un control ginecologic amanuntit. 
 
Herpesul genital este un alt virus necrutator si se manifesta prin vezicule in jurul organelor genitale. Acesta este recidivabil si incurabil la ora actuala, dar exista tratamente pentru a impiedica o epidemie. Singura solutie viabila este vaccinarea anti-herpes, iar asta este recomandata de toti medicii din lume. 
 
Colposcopia, controalele periodice si testul Papanicolau te poate feri de infectii nedorite si netratabile, iar vaccinarea impotriva HPV te va imuniza si nu vei mai avea de-a face cu problemele de acest gen pentru toata viata ta. Fii foarte atenta insa, pentru ca vaccinarea trebuie facuta inainte de contractarea virusului!
 

Recomandarile OMS privind preventia si controlul cancerului de col uterin

 
OMS recomanda o abordare cuprinzatoare a prevenirii si controlului cancerului de col uterin prin actiuni ce includ interventii pe toata durata vietii, precum: educatia comunitara, mobilizarea sociala, vaccinarea, screening-ul, tratamentul si ingrijirile paliative.
 
Interventiile preventive recomandate fetelor si baietilor, dupa caz sunt urmatoarele:
  • vaccinarea HPV a fetelor cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, inainte de a deveni active sexual;
  • educatia privind practicile sexuale sigure, inclusiv amanarea debutului activitatii sexuale;
  • promovarea utilizarii si furnizarea de prezervative persoanelor care sunt deja active sexual;
  • atentie: prezervativul nu ofera protectie completa impotriva transmiterii infectiei cu HPV. Infectia cu HPV se transmite si prin contactul tegumentelor din zona ano-genitala.
  • avertismente privind consumul de tutun, care incepe deseori in timpul adolescentei si care reprezinta un factor important de risc pentru cancerele de col uterin si alte tipuri de cancer;
  • femeile active sexual trebuie sa fie testate in cadrul programelor organizate de screening indiferent daca au fost vaccinate;
  • anomaliile celulare si leziunile precanceroase depistate impun investigatii ulterioare pentru confirmare diagnostica, urmarire si tratament, functie de tipul leziunii diagnosticate;
  • cancerul de col uterin invaziv presupune tratament chirurgical, radioterapie si chimioterapie.
 
Importanta prevenirii prin screening si vaccinare (nu se exclud) este probata de comparatia ratelor de supravietuire la 5 ani in functie de diagnosticarea precoce (93%) sau tardiva (15%) a CCU.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre col uterin

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016