Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cauzele cancerului de col uterin si preventia

de Sunt Fericita la 2020-05-27
Cauzele cancerului de col uterin si preventia
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai urate boli raspandite in randul nostru si poate cauza foarte multe probleme, care netratate la timp se pot dovedi a ne fi fatale. De aceea, e important sa mergem la doctor pentru un control amanuntit in aceasta privinta si sa nu ne lasam la cheremul sortii.


Cancerul de col uterin poate sa aiba mai multe cauze, insa principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul HPV. In functie de cum se prezinta acesta, virusul poate cauza cancer sau poate disparea intr-un an sau doi prin tratament. Daca este depistat la timp, atunci poti scapa cu usurinta de acesta si il vei putea mentine sub control. 
 
Atentie! Romania are cele mai inalte rate standardizate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin din Europa.Mortalitatea mare este explicabila prin faptul ca, in Romania, diagnosticul este pus in stadii tardive ale bolii, cand neoplazia este invaziva.
 
Cea mai deasa forma de contractare a virusului este reprezentata de contactul sexual. Orice implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucoale poate fi o cauza a retinerii acestui virus. Majoritatea dintre noi nu stim ca suntem purtatoare ale acestuia pana nu facem un control ginecologic amanuntit. 
 
Herpesul genital este un alt virus necrutator si se manifesta prin vezicule in jurul organelor genitale. Acesta este recidivabil si incurabil la ora actuala, dar exista tratamente pentru a impiedica o epidemie. Singura solutie viabila este vaccinarea anti-herpes, iar asta este recomandata de toti medicii din lume. 
 
Colposcopia, controalele periodice si testul Papanicolau te poate feri de infectii nedorite si netratabile, iar vaccinarea impotriva HPV te va imuniza si nu vei mai avea de-a face cu problemele de acest gen pentru toata viata ta. Fii foarte atenta insa, pentru ca vaccinarea trebuie facuta inainte de contractarea virusului!
 

Recomandarile OMS privind preventia si controlul cancerului de col uterin

 
OMS recomanda o abordare cuprinzatoare a prevenirii si controlului cancerului de col uterin prin actiuni ce includ interventii pe toata durata vietii, precum: educatia comunitara, mobilizarea sociala, vaccinarea, screening-ul, tratamentul si ingrijirile paliative.
 
Interventiile preventive recomandate fetelor si baietilor, dupa caz sunt urmatoarele:
  • vaccinarea HPV a fetelor cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, inainte de a deveni active sexual;
  • educatia privind practicile sexuale sigure, inclusiv amanarea debutului activitatii sexuale;
  • promovarea utilizarii si furnizarea de prezervative persoanelor care sunt deja active sexual;
  • atentie: prezervativul nu ofera protectie completa impotriva transmiterii infectiei cu HPV. Infectia cu HPV se transmite si prin contactul tegumentelor din zona ano-genitala.
  • avertismente privind consumul de tutun, care incepe deseori in timpul adolescentei si care reprezinta un factor important de risc pentru cancerele de col uterin si alte tipuri de cancer;
  • femeile active sexual trebuie sa fie testate in cadrul programelor organizate de screening indiferent daca au fost vaccinate;
  • anomaliile celulare si leziunile precanceroase depistate impun investigatii ulterioare pentru confirmare diagnostica, urmarire si tratament, functie de tipul leziunii diagnosticate;
  • cancerul de col uterin invaziv presupune tratament chirurgical, radioterapie si chimioterapie.
 
Importanta prevenirii prin screening si vaccinare (nu se exclud) este probata de comparatia ratelor de supravietuire la 5 ani in functie de diagnosticarea precoce (93%) sau tardiva (15%) a CCU.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre col uterin

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0