Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa ai grija de propria sanatate in functie de varsta

de SuntFericita.ro la 2021-08-10
Cum sa ai grija de propria sanatate in functie de varsta
Cu totii suntem datori corpului nostru sa il mentinem sanatos. Desi factorii genetici si cei de mediu sunt deseori implicati in aparitia bolilor, stilul de viata pe care il adoptam este decisiv in ceea ce priveste sanatatea. In functie de varsta, factorii de risc pentru sanatate sunt diferiti, deoarece la fiecare varsta modul in care ne expunem difera. Pe de alta parte, varsta in sine reprezinta un factor de risc pentru multe boli.


Astfel, in fiecare perioada a vietii, trebuie sa ne ingrijim de sanatatea noastra intr-un alt mod. Iata cum sa ai grija de propria sanatate in functie de varsta.

La 20 de ani

Adopta un stil de viata sanatos

Este important sa iti inveti inca de pe acum corpul cu obiceiuri sanatoase care tin de stilul de viata. Adopta o dieta sanatoasa, echilibrata si variata. Mananca mai multe fructe si legume, opteaza pentru carnea slaba si peste si pentru cereale integrale. Evita prajelile si alimentele intens procesate industrial. Mentine o greutate a corpului normala si fa zilnic minim 30 de minute de miscare. De asemenea, este important sa bei zilnic 6-8 pahare de apa. Odihneste-te 7-8 ore pe noapte, tine stresul sub control, evita fumatul, substantele interzise si abuzul de alcool. 

Ai grija la viata sexuala

In general, la 20 de ani viata sexuala este destul de activa. Totusi, prin contact sexual neprotejat se pot contacta diferite boli, unele incurabile (HIV/SIDA). De asemenea, prin contact sexual se poate transmite virusul papiloma uman (HPV), raspunzator de aparitia cancerului de col uterin. De aceea, asigura-te ca folosesti prezervativul si ca minimizezi numarul partenerilor sexuali. Mergi anual la medicul ginecolog pentru consultatie si pentru testul Babes-Papanicolau.

Protejeaza-ti pielea

Foloseste crema cu factor de protectie solara de minim 30, de fiecare data cand iesi din casa, indiferent de vreme sau anotimp. Radiatiile ultraviolete exista tot timpul si cresc riscul de cancer de piele si alte afectiuni. 

Examineaza-ti sanii regulat

Autoexamineaza-ti sanii lunar incepand cu varsta de 20 de ani. Autoexaminarea se efectueaza prin palpare. Adreseaza-te medicului daca sesizezi modificari de culoare, textura, dimensiuni sau noduli la palpare. 

La 30 de ani

Ai grija de sanatatea inimii

La 30 de ani, cariera este o prioritate, dar si o sursa de stres. Stilul de viata dezechilibrat, stresul excesiv si lipsa de odihna reprezinta factori de risc pentru multe afectiuni, inclusiv pentru bolile cardiovasculare. Mentine o dieta echilibrata, evita fumatul si abuzul de alcool. Dieta mediteraneana este recomandata pentru sanatatea inimii. Dormi suficient si fa sport zilnic. 

Ai grija de sanatatea psihica

Depresia si anxietatea sunt afectiuni favorizate de stresul excesiv. Ia masuri pentru combaterea stresului, cum ar fi tehnici de respiratie, hobby-uri si timp petrecut cu cei dragi.

La 40 de ani

Daca nu ai facut-o pana acum, este timpul sa acorzi mai multa atentie sanatatii tale. Dupa varsta de 40 de ani investigatiile de rutina pot include teste mai complexe (cum ar fi mamografia), deoarece si riscurile sunt mai mari. La aceasta varsta, poti opta pentru pachetele de investigatii de rutina oferite de diferite centre medicale. De asemenea, este important sa urmezi tratamentul recomandat de medic, daca ai fost diagnosticata cu o boala cronica.  


Recomandarile cu privire la stilul de viata sunt valabile si in acest caz.

Dupa 50 de ani

Mentine un stil de viata sanatos

Dupa varsta de 50 de ani, continua sa mentii un stil de viata sanatos – o dieta echilibrata, sport zilnic, controlul stresului, odihna si evitarea fumatului. Totusi, ai grija in ceea ce priveste sportul. Fa sport in limita impusa de medic. Ai grija la fracturi si la afectiunile articulare in timpul miscarii. 


Dupa varsta de 60 de ani, riscul de sarcopenie (topire a masei musculare) este mare. Mananca mai multe alimente bogate in proteine – carne slaba, leguminoase boabe, lactate degresate. 

Observa semne si simptome

Acorda mai multa atentie schimbarilor care au loc in corpul tau. Nu neglija aparitia unor simptome precum dureri/disconfort in piept, oboseala, dificultati de respiratie, intoleranta la efort sau transpiratii reci. Mergi la medic daca apar aceste simptome. Bolile cardiovasculare sunt favorizate de inaintarea in varsta. 

Trateaza bolile periculoase 

Daca ai fost diagnosticat cu boli asociate cu complicatii grave, cum ar fi ateroscleroza, nu neglija tratamentul recomandat de medic. Astfel, poti preveni evenimentele cardiovasculare majore – infarct de miocard si accident vascular cerebral. Nu ezita sa investesti in sanatatea ta cardiovasculara, optand pentru tratamente minim invazive eficiente, cum sunt cele efectuate in cadrul centrelor de excelenta Ares


Asadar, ai grija de corpul tau la orice varsta, pentru a-ti mentine sanatatea. Indiferent de varsta, mergi anual la medic pentru consultatie, investigatii de rutina si de screening. De asemenea, nu uita sa te vaccinezi impotriva bolilor infectioase grave.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre varsta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stil de viata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre factori

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016