Cancerul reprezinta o categorie de boli care au ca si caracteristica unitara inmultirea rapida a unor celule anormale, asa-zisele celule canceroase sau celule maligne.
Exista 5 tipuri principale de cancer: carcinomul, leucemia, limfoamele maligne (cancerul ganglionilor limfatici si, in general, al tesuturilor limfatice), mielomul (un cancer al maduvei osoase si al oaselor) si sarcomul (acesta afecteaza tesuturile de sustinere, in general sau cel putin in faza de debut tesutul conjunctiv, osos sau cartilaginos).
Carcinomul este o tumora maligna a tesutului epitelial si constituie forma cel mai des intalnita de cancer (in jur de 80% din cancere sunt carcinoame).
Producerea si existenta celulelor canceroase in organism este omniprezenta si normala. Periculoasa este, in schimb, inmultirea necontrolata a acestor celule: din acel moment putem vorbi despre cancer. In mod firesc, sistemul imunitar identifica si distruge celulele canceroase, de aceea ele se mentin, in general, la un numar redus. Mecanismele concrete care produc dezechilibrul, in sensul inmultirii rapide a celulelor canceroase, nu sunt bine cunoscute, in schimb sunt cunoscuti factorii de risc. In afara varstei si a istoricului familial, ceilalti factori de risc pot fi diminuati.
De aceea, sta in general in puterea noastra sa prevenim aparitia cancerului.
Sfaturi pentru prevenirea cancerului:
- Nu fumati/renuntati la fumat!
- Mancati ponderat. Greutatea in exces creste riscul de cancer. In plus, excesul de calorii mareste riscul de cancer chiar si daca reusiti (printr-o activitate fizica foarte sustinuta, spre exemplu) sa nu luati in greutate.
- Diminuati la un nivel cat mai redus consumul de grasimi rele (saturate si trans - hidrogenate). Grasimile nesaturate (si nepreparate termic) sunt benefice, dar fara a le consuma in exces. Produsele de evitat sunt margarina, prajelile, produsele de patiserie, alte produse ce contin grasimi hidrogenate, carnea grasa (exceptand pestele), lactatele concentrate in grasimi.
- Reduceti consumul de zaharuri si, in general, de carbohidrati cu eliberare rapida a energiei (fainoase albe, rafinate).
- Evitati alimentele cu multa sare si afumaturile.
- Alcoolul nu trebuie consumat in exces.
- Includeti cat mai mult in alimentatie produse cu proprietati anticancerigene, alimente ce contin antioxidanti si ne intaresc sistemul imunitar: usturoi, ceapa, catina si fructe de padure, rosii, morcovi, varza rosie, dovleac, nuci etc. Fructele si legumele proaspete, in general, reduc riscul de cancer: contin antioxidanti si fibre din belsug.
- Alegeti cerealele integrale in locul celor din faina alba: contin vitamine din complexul B si fibre.
- Minimizati expunerea la radiatii electromagnetice. Cu cat petreceti mai putin timp in fata monitorului, cu atat riscul de cancer este mai scazut. Pastrati o distanta de minimum 2 metri fata de televizor (oricum, cerintele pentru sanatatea ochilor sunt mai exigente in privinta distantei fata de televizor). Evitati, ori de cate ori este posibil, folosirea feonului pentru uscarea parului.
- Reduceti pe cat posibil expunerea la chimicale: pesticide, fixativ de par, vopsele etc.
- Reduceti drastic sau eliminati din alimentatie consumul derivatelor din carne (salamuri, mezeluri, carnati etc.) si, in general, consumul alimentelor incarcate de aditivi. Acordati o atentie speciala nitritilor si nitratilor, aflati in topul aditivilor cu potential cancerigen: nitritul de sodiu (E250), nitratul de sodiu (E251), nitritul de potasiu (E249) si nitratul de potasiu (E252).
- Nu consumati alimente mucegaite.
- Diminuati factorii de stres si ganditi pozitiv. Stresul creste riscul de cancer!
- Faceti miscare! Miscarea previne obezitatea si reduce nivelul de stres.
- Evitati expunerea prelungita la soare/expunerea la soare puternic (pentru a va proteja impotriva cancerului de piele). Pe de alta parte, o expunere cumpatata la soare este benefica, deoarece si vitamina D reduce riscul de cancer.
- Daca traiti intr-un oras poluat, “evadati” cat mai des in zone cu aer curat. Poluarea atmosferica mareste probabilitatea de cancer.
- Examinati-va pielea. Doamnele si domnisoarele trebuie sa-si autoexamineze sanii si sa faca, cel putin o data pe an, Testul Babes Papanicolau care poate depista cancerul de col uterin din faza incipienta.
Principalele cauze primare ale cancerului sunt alimentatia incorecta si fumatul (fumatul si alimentatia gresita contribuie in aproximativ aceeasi masura la cazurile de cancer).
Urmeaza, la distanta mica, factori care duc la slabirea sistemului imunitar. Aici, in fapt, revenim la alimentatie si la fumat, dar avem in plus: infectiile, poluarea, stresul, excesul de alcool si sedentarismul.
Expunerea la radiatii este si ea o cauza a cancerului, dar nu se stie exact, deocamdata, cat este aceasta de importanta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.75
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"