Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum afecteaza acadelele sanatatea copiilor

de Alina Ilie la 2021-04-30
Cum afecteaza acadelele sanatatea copiilor
Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind substantele continute de acadelele pentru copii si atrag atentia parintilor ca acestea au un continut ridicat de zahar si de coloranti sintetici, care perturba activitatea si atentia celor mici.


Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 32 tipuri de acadele, care prin forma si culoare atrag atentia copiilor, si au identificat urmatorii aditivi alimentari:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E102 – tartrazina, colorant sintetic. A fost interzis in SUA, Norvegia, Austria pentru ca a fost considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.

E110 – sunset yellow este un colorant portocaliu care poate da reactii alergice (urticarie, rinita), reactii anafilactice, modificari cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate. A fost interzis in Norvegia si Finlanda. Copii nu trebuie sa consume alimente care contin acest colorant.

E120 - carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E129 – rosu allura este un colorant rosu care poate da reactii alergice. Nu este recomandat ca persoanele care sufera de astm sa consume alimente care contin acest colorant. A fost interzis in Japonia, Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americana de Oncologie, cel obtinut prin sinteza chimica poate provoca cancer de plamani, fiind responsabil si de cresterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.

E163 – antocianina, colorant rosu, albastru sau violet care se obtine prin extractie cu apa acidulata, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca  E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemul imunitar a suferit modificari (negative) in urma administrarii de  E171. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E322 – lecitina din soia. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului. Lecitina de soia se obtine din reziduurile lichide ramase dupa ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rasinilor si gumelor). Este un deseu care contine solventi si pesticide si poate avea o consistenta fie gumoasa, fie solida, ca de plastic. Lecitina se foloseste ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grasimi, dar ajuta si la conservarea alimentelor marindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.

„Cancerul, obezitatea si ADHD-ul, sunt doar cateva dintre bolile care afecteaza copiii Romaniei. Colorantii alimentari si zaharul in exces din produsele alimentare sunt printre factorii principali ai acestor afectiuni medicale.(...). spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

In concluzie, cel mai bine este sa le oferim celor mici deserturi sanatoase, pregatite in casa.

Sursa: APC Romania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre acadele

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obezitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0