Potrivit unui studiu citat de Institutul National de Sanatate Publica, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial. In tara noastra, aceasta afectiune duce anual la peste 1.900 de decese.
Efectuat la intervalele de timp recomandate de medic, testul Papanicolau identifica precoce prezenta celulelor anormale la nivelul colului uterin. Prin capacitatea de a depista acele infectii sau celule cervicale anormale, cu potential cancerigen, aceasta procedura s-a dovedit salvatoare pentru milioane de vieti pana in ziua de azi.
Daca ti-ai inceput viata sexuala, te numeri deja printre femeile care trebuie sa efectueze periodic testul Papanicolau. Cu cat esti mai activa sexual si cu cat ai mai multi parteneri, riscurile de a contracta HPV sunt mai mari, deci cu atat mai necesar este sa fii la curent in permanenta cu starea de sanatate a colului tau uterin.
Testul Papanicolau este o necesitate chiar si in cazul femeilor aflate la menopauza sau care au efectuat deja vaccinul impotriva HPV.
Papanicolau nu este un test complicat in sine, dar pregatirea pe care va trebui sa o faci pentru el necesita o atentie deosebita, de care va depinde exactitatea rezultatului. Cu 48 de ore inainte de vizita la ginecolog, vei evita spalaturile intravaginale, tratamentele medicamentoase si cremele aplicate local, folosirea contraceptivelor, a lubrifiantilor si a tampoanelor interne, precum si contactele sexuale.
Ce ne poate arata testul Papanicolau?
In functie de caracteristicile probelor prelevate, rezultatul unui test Papanicolau poate indica o serie de rezultate, cum ar fi:
- normal: fara celule anormale;
- inflamatie: celule usor anormale, din cauza unei eventuale infectii;
- anomalii: celule anormale ce pot indica modificari precanceroase;
- ASCUS: modificari ale celulelor din epitaliul scuamos. Este un rezultat comun, prezent in 50% din cazuri. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului intr-un interval de 4-6 luni sau o testare HPV a colului uterin si o colposcopie (analiza aparatului reproducator, cu o camera video speciala).
- L-SIL: modificari ale epiteliului scuamos in proportie de o treime din grosimea acestuia. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului intr-un interval de 6-9 luni si colposcopie.
- H-SIL: modificari ale epiteliului scuamos de acoperire in a doua treime superioara a grosimii acestuia. Se recomanda colposcopie, biopsie si examen histopatologic.
- AGC: anomalii ale epiteliului glandular. Medicul va recomanda chiuretaj de endocol si examen histopatologic.
- cancer: celule raspandite in parti profunde ale colului uterin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!