"Vremea este doar un factor favorizant sau declansator al unui proces patologic si nicidecum un factor cauzator! Este firesc sa devenim <mai lenesi> incepand din toamna si pana in iarna, deoarece functiile organismului se adapteaza conditiilor climaterice, fiziologia organismului se schimba, respectiv incetineste, pentru a-si pastra caldura si energia de care are mai multa nevoie decat in celelalte anotimpuri.
Dar de aici, de la pregatirea fireasca a organismului pentru perioada de iarna si pana la patologia <astenia de toamna> si, eventual, <depresia de iarna> mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamna doar in cazul persoanelor cu un echilibru functional mai slab, cu o rezistenta generala diminuata si cu o redusa capacitate de adaptare la factorii de mediu. iar in acest caz astenia de toamna nu este o tulburare in sine, ci un semn important al altor tulburari", explica Alexandra Siru, psiholog in cadrul clinicii ProVita - Diagnostic si Tratament.
Persoanele sanatoase manifesta doar o "lene de sezon" care trebuie tratata cu intelegere si detasare, nu cu ingrijorare sau autoblamare, pentru ca aceste atitudini pot escalada in stress, anxietate sau chiar depresie.
In mediul rural se respecta mult mai bine ritmul biologic al organismului, in raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai putin si se mananca mai usor, insa iarna se doarme mai mult si se mananca mai consistent. Viata in mediul urban, in societatea actuala, nu ne permite, din pacate, sa ne ascultam corpul. El trebuie sa dea randament indiferent de anotimp si de resurse, asa ca este deseori fortat, impotriva fiziologiei, ceea ce explica si cresterea numarului de probleme de sanatate, mai ales la oamenii tineri, explica psihologul Alexandru Siru.
Specialistul ne prezinta cateva secrete care ne pot ajuta organismul in sezonul rece:
- culcati-va mai devreme, astfel incat sa prindeti somnul odihnitor incepand cu orele 22.00 - 22.30;
- iesiti in pauza de pranz afara, la aer si lumina;
- mentineti cateva activitati placute in aer liber, impreuna cu persoane dragi;
- reduceti mancarea de tip fast-food (din cauza incetinirii metabolismului poate aparea cresterea in greutate care poate accentua "incetineala" si poate afecta stima de sine);
- consumati banane si ciocolata neagra (stimuleaza secretia de serotonina);
- consultati un nutritionist care va poate sfatui ce alimente va ajuta organismul in aceasta perioada.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
