Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci un copil sa iubeasca muzica Unde sunt dascalii de-odinioara (II)

Cum sa faci un copil sa iubeasca muzica Unde sunt dascalii de-odinioara (II)
Dupa lumina pastelata a zorilor, banuiesc ca vom avea parte de o zi insorita. Sa fi venit, in sfarsit, mult asteptata primavara? E drept, am vazut ghiocei si vesele zambile (ca nevestele din Windsor ale lui Shakespeare!). Despre cele douazeci de grade anuntate azi ce sa mai spun?


Si pentru ca sentimentul bucuriei sa fie deplin, trisez un pic. Comand putina fericire!
“Umpleti-va sufletul de lumina ascultand o muzica buna! Inundati camera cu sunetele divine, inchideti ochii si imaginti-va! Si fericirea vine de la sine!”  ne-a invatat printr-a sasea elementara, profesorul meu de muzica, domnul Boros. Asa caaa… Gata: http://www.youtube.com/watch?v=bFUa6Uk_zrE&feature=related Lasa muzica sa curga si citesete…

Asculta ciripitul pasarelelor! Simti cum te cuprinde bucuria unei noi vieti? Urmareste zbaterea de aripa a fluturelui, zborul gazelor sprintare si zumzetul baritonal al bondarului fericit! Se apropie vreun nor? Vine ploaia? Nuuuu, da de unde! E doar sipotul zglobiu al unei ape repezi de munte.

Asta-i secretul muzicii! Sa simti cum iti curge prin vene. Cum te cotropeste, te inunda, te copleseste! Iti trezeste toate simturile, te cucereste.
Transmite copilului tau toate aceste emotii si va invata sa iubeasca muzica!
    
Omul care a facut acest lucru pentru mine a fost Domnul Boros. Nu! Nu am facut o scoala de muzica, daca asta iti imaginezi. Am urmat o banala scoala de cartier. Dar omul ascuns in spatele simplei titulaturi de profesor de gimanziu nu era deloc banal. Avea darul de a-i invata pe copii “simtirea muzicii”.

Cam pe-atunci am simtit prima oara fiorii pe care ti-i provoaca cele 5 note ale Destinului. Cum binele si raul se impletesc in viata. Cum se inclesteaza intr-o lupta din care ies rand pe rand invingatori. Cu vocea lui calda, profesorul ne explica muzica.

“Tema Binelui - ascultati! Cat de puternica si frumoasa este! Cat de inaltatoare!
Cat de melodioasa! Cu cata forta domina Binele! Dar Raul? Nu se lasa! Perfid revine de fiecara data. Ataca dur cand Binele pare ca abia-si mai trage sufletul…Ascultati! De unde vine forta? Observati instrumentele folosite pentru a sugera forta Binelui. Viorile! Cornul englez aici! Atentie la ritmul sacadat! Si din nou focul luptei se inteteste. Si Binele invinge. Pentru ca asa trebuie, dragii mei copii! Binele este mereu Invingatorul!”

Prima auditie a Boleroului lui Ravel? Ce experienta! O calatorie in desertul orbit de soare al Libiei. Destinatia: bazarul din prima oaza intalnita. “Tot ce-aveti de facut este sa inchideti ochii si sa deschideti larg urechile si sufletul. Dati fraul liber simtirii! Sunteti gata? Pornim! http://www.youtube.com/watch?v=9osxhgLMMx4&feature=related

Intrarea - cateva instrumente de percutie. Violele… corzi ciupite ritmic. Imaginati-va pasul agale al camilelor incarcate. Pasesc cu greu prin nispul fierbinte. Caravana se misca incet sub soarele dogorator. Clarinetul modeleaza sunete orientale. Harfele acompaniaza si ele gratios trecerea caravanei. Viorile vin in forta. Rand pe rand intra instrumente noi. Clarinetului solist i se aduga cornul, saxofonul. Apoi pianul, cornul francez, violoncelul, saxofonul chiar! Simtiti cum creste tumultul? Ne propiem de oaza.

Din ce in ce mai multe instrumente dau forta muzicii. Patrundem in bazar. Sunetele ating amplitudinea maxima. Aerul freamata! Multime de oameni ce se imbulzesc. Se-nghesuie. Se tocmesc. Vanzatorii ce-isi striga marfa in gura mare! Maimute hoate. Matasuri, margele de sticla, fructe exotice, voaluri. Papagali guralivi.

Culori! Priviri focoase aruncate pe sub feregele cu banuti de arama. Salvari multicolori si bratari zornaitoare! O baie de lumina si culoarea se revarsa peste intreaga lume. Apogeul! In momentul acesta toata orchestra contribuie la atmosfera de sarbatoare! Bucurati-va!”

Cam asa arata si suna o lectie a Domnului Boros. Acum, dupa treizeci si ceva de ani, retraiesc aceleasi emotii cand imi amintesc acele ore.

Fiindca asa se invata simtirea muzicii, te sfatuiesc sa dai copilului tau ceva din acesta minunata comoara: muzica.  Pentru ca mai tarziu, aflat intr-o sala de concerte sau la batranul si frumosul Ateneu sa-si aminteasca lectiile tale de muzica. Si Mozart, Bach, Grieg, Ceaikovski sau Vivaldi vor face parte din zestrea lui de suflet.

Trebuie sa fii recunoscatoare/ recunoscator vreunui dascal! Astept sa-mi spui!
La cafeaua de maine?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre muzica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dascal

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0