Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sunt nocive jeleurile pentru copii

de SuntFericita.ro la 2021-06-17
De ce sunt nocive jeleurile pentru copii
Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu pe tema "Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor alimentare astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Studiul a fost realizat pe jeleuri - produse preferate in special de copii. Principalele concluzii ale studiului sunt urmatoarele:


- 1 din 2 produse sunt colorate cu rosu cosenila obtinut dintr-o specie de gandaci
- Intre 7 si 14 lingurite de zahar intr-o 100 grame de jeleu industria
- 1 din 4 produse contin albastru briliant FCF
- 3 din 4 produse contin proteina animala
- 9 din 10 produse contin acid citric

APC a achizitionat in acest sens 44 de sortimente de jeleuri din marile centre comerciale.
Ingredientele regasite in compozitia jeleurilor analizate sunt urmatoarele: sirop de glucoza, zahar, sirop de zahar invertit, dextroza, fructoza, apa, concentrat de fructe si plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus si morcov, extract radacina turmeric, gelatina, gelatina de porc, gelatina de vita, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grau, substante de aromatizare, faina de grau, ceara vegetala, arome si aditivi.

Arome - termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substante de aromatizare, fara a se preciza natura acestora.

Un alt aspect examinat in cadrul studiului a fost si analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compozitia acestora

Ingredientele produselor alimentare trebuie mentionate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 3 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) si au reiesit urmatoarele:

          La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoza, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de catre zahar.
           La 59% dintre produsele analizate, zaharul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoza cu 25%, faina de grau cu 12%  si apa cu 4%;
            La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre apa, urmat de gelatina cu 27%, siropul de glucoza cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroza cu 5% si amidon de porumb cu 5%.

     Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Cantitatea de zahar adaugat in sortimentele de jeleuri analizate variaza intre 7 si 14 lingurite de zahar per 100 grame produs, adica intre 43 de grame zahar si 85 de grame zahar per 100 grame produs. Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 307,4 kcal si 382,5 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

     Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii erau „acuzati” de obezitate, in prezent problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, afecteaza din ce in ce mai multi copii.

In cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceara de albine, ceara de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei rosu, gelatina, glicerol, guma gellan, mono si digliceride ale acizilor grasi, rosu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol si selac.

La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranti sintetici. Colorantii sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, rosu allura, sunset yellow) pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen. Produsele alimentare care contin coloranti sintetici nu sunt recomandate copiilor.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in jeleurile analizate, situatia se prezinta astfel:

          93% din jeleurile analizate contin acid citric (E330);
         59% din jeleurile analizate contin curcumina (E100);
           50% din jeleurile analizate contin carmin (E120);
           45% din jeleurile analizate contin ceara de carnauba (E903);
           25% din jeleurile analizate contin albastru briliant FCF (E133);
           20% din jeleurile analizate contin ceara de albine (E901);
           18% din jeleurile analizate contin complexe de cupru ale clorofilinelor (E141);
           18% din jeleurile analizate contin sorbitol (E420);
           16% din jeleurile analizate contin citrat de sodiu (E331);
           11% din jeleurile analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi (E471);
            9% din jeleurile analizate contin antocianine (E163);
            9% din jeleurile analizate contin albastru patent V (E131);
            9% din jeleurile analizate contin caramel sulfit de amoniu (E150d);
            9% din jeleurile analizate contin extract de ardei rosu (E160c);
            7% din jeleurile analizate contin selac (shellac) (E904);
            7% din jeleurile analizate contin glicerol/glicerina (E422);
            7% din jeleurile analizate contin beta caroten (E160a(ii);
            7% din jeleurile analizate contin acid malic (E296);
             5% din jeleurile analizate contin citrat trisodic (E331);
             5% din jeleurile analizate contin dioxid de titan (E171)
             5% din jeleurile analizate contin beta – apo- 8 carotenal (E160a);
             5% din jeleurile analizate contin bicarbonat de sodiu (E500)
             2% din jeleurile analizate contin briliant blue (E133);
             2% din jeleurile analizate contin acid lactic (E270);
             2% din jeleurile analizate contin acid ascorbic (E300);
             2% din jeleurile analizate contin agar-agar (E406);
             2% din jeleurile analizate contin caramel simplu (E150a);
             2% din jeleurile analizate contin carbon vegetal (E153);
             2% din jeleurile analizate contin guma gellan (E418);
             2% din jeleurile analizate contin rosu allura (E129);
             2% din jeleurile analizate contin luteina (E161b);
             2% din jeleurile analizate contin sunset yellow (E110).

 "Jeleurile industriale nu au nimic in comun cu jeleurile traditionale, nefiind altceva decat amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apa, arome, cantitati infime de suc/concentrat din fructe (0,2% si 7,5%) la numai 48% dintre produsele analizate, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie.

Aceste produse sunt lipsite de nutrienti, genereaza impresii olfactive artificiale si nu au valoare biologica. In baza studiilor realizate in cadrul unor universitati si institutii medicale de prestigiu, expertii in nutritie si medicii pediatri nu recomanda folosirea acestor produse in alimentatia copiilor, dar nici in cea a adultilor cu afectiuni medicale precum boli cardiovasculare, metabolice si neurovegetative. Avand in vedere numarul mare de substante chimice din astfel de produse, solicitam mentionarea pe eticheta a unui mesaj de atentionare de tipul A NU SE CONSUMA DE CATRE COPII", a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Sursa: APC

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre jeleuri

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016