Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta pentru hipertiroidism: ce alimente sunt recomandate

de Alina Ilie la 2023-06-13
Dieta pentru hipertiroidism: ce alimente sunt recomandate
Alegerile sanatoase pentru buna functionare a tiroidei se rasfrang asupra intregului corp. Totul in organism este interconectat, iar avantajele unei alimentatii bune pentru tiroida sprijina inclusiv sanatatea inimii, a creierului si a intestinelor.


Date fiind simptomele tiroidei hiperactive – agitatie, nervozitate, iritabilitate, pierdere in greutate – evident, dieta specifica va cauta sa compenseze simptomele produse de aceasta. In consecinta, dieta nu se va axa pe scaderea in greutate, ci mai degraba pe alimentarea corpului cu nutrientii de care acesta are nevoie pentru a face fata stresului indus de tiroida hiperactiva.

Pentru a preveni epuizarea rezervelor muschilor din cauza metabolism accelerat in hipertiroidie, se recomanda consumul de alimente cu continut ridicat de proteine si de substante nutritive.
 

Alimentatie hipertiroidism: ce alimente includem in dieta

 
Goitrogenii 
 
Prin limitarea absorbtiei de iod, componenta esentiala a hormonilor tiroidieni, se poate incetini productia exagerata de hormoni in cadrul hipertiroidismului. De aceea pentru tiroidele hiperactive se recomanda consumul de goitrogeni – produse care contin goitrina, substanta care afecteaza absorbtia iodului si se regaseste in legumele crucifere proaspete (gatitul le dezactiveaza), cum sunt varza, broccoli sau varza de Bruxelles. 
 
Aport de vitamine A, E, C, K, D 
 
Un metabolism accelerat specific unei tiroide hiperactive poate conduce la aparitia radicalilor liberi atat de nocivi sanatatii oraganismului uman. Cercetarile experimentale demonstreaza ca in acesta situatie, aportul de vitamine E si C – puternic antioxidante - combate cu succes deteriorarea oxidativa generata de hipertiroida. Pentru aceasta se recomanda consumul de fructe de padure - afine, zmeura, merisoare sau mure ce contin substante antioxidante cu rol esential in sanatatea sistemului imunitar. 
 
In plus, alimentele bogate in beta-caroten precum morcovii, dovleacul si cartofii dulci, pot aduce beneficii persoanelor cu o tiroida hiperactiva, beta-carotenul transformandu-se in vitamina A, despre care se crede ca modifica utilizarea iodului in corp. 
 
Tiroida hiperactiva altereaza de asemenea si metabolismul calciului din schelet. Tesut in continua transformare, osul este intr-o permanenta remodelare, iar excesul de hormon tiroidian pare sa reduca masa osoasa in acest proces, marind riscul de osteoporoza. Pentru a preintampina scaderea densitatii si ruperea oaselor, se recomanda o dieta bogata in calciu, pentru persoanele care nu prezinta intoleranta sau disconfort la consumul de lactate.
 
Consuma din belsug:
 
- broccoli, produse lactate, smochine, verdeturi pentru gatit – pentru calciu
- ardei, citrice, fructe de padure, pepeni – pentru vitamina C
- alune si nuci, avocado, cereale integrale, seminte – pentru vitamina E
 
 
Evident unde trebuie calciu este musai sa existe si vitamina D - vitamina soarelui, vitamina cu rol de fixare a calciului in oase. Fara aceasta absorbtia calciului este imposibila. Aportul de vitamina D este furnizat de peste gras (somon) care in plus ne mai aduce si o buna portie de acizi grasi Omega 3 atat de utili in sanatatea inimii, suprasolicitata de tiroida hiperactiva. Vitamina D o mai gasim si in oua si ciuperci.
 
Alte substante nutritive importante pentru fortificarea oaselor mai sunt vitamina K (din legumele cu frunze verzi precum varza creata), acizii grasi Omega 3 (din pesti grasi si nuci) si minerale precum magneziul, manganul si potasiul (din fructe si legume). In afara de imbunatatirea densitatii oaselor, vitamina C contribuie la sanatatea tesutului conjunctiv (colagen) care tine oasele impreuna.
 
Aportul de proteine 
 
In hipertiroidie corpul are nevoie crescuta de proteina pentru a face fata consumului sporit de energie si a mentine masa musculara a corpului. Pierderea in greutate (valori mari in timp relativ scurt) este un simptom comun in hipertiroidism, de aceea pacientul trebuie sa consume proteine in cantitati suficiente pentru a-si pastra sanatatea. Si cum proteina inseamna in principal carne (peste, pui, curcan), dar si oua sau lactate ar trebuie sa fie destul de simplu a alege. Mai ales ca nu este exclusa nici varianta vegetariana in care proteinele sunt preluate din broccoli, ciuperci, nuci, fasole, linte sau seminte de canepa.

Daca tu ori una dintre fiintele care iti sunt dragi va luptati cu vreuna dintre disfunctiile tiroidiene, comanda acum lucrarea "Tiroida disfunctionala. Ghid practic pentru o viata normala!" Gasesti aici un intreg arsenal de lupta impotriva unei tiroide bolnave! 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0