Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hipotiroidismul - care sunt simptomele si cum poate fi tratat

de Alina Ilie la 2017-10-11
Hipotiroidismul - care sunt simptomele si cum poate fi tratat
O serie de procese fiziologice importante depind pentru buna lor desfasurare de o concentratie normala a hormonilor tiroidieni: dezvoltarea creierului, cresterea organismului, maturarea osoasa, contractilitatea muschiului cardiac, activitatea neuro-musculara, productia celulelor sanguine, activitatea gastro-intestinala, metabolismul lipidic.


Potrivit dr. Elena-Iuliana Mihai, medic specialist endocrinolog, hormonii tiroidieni actioneaza in principal asupra proceselor metabolice pe care le stimuleaza si le intensifica, iar pe plan metabolic cresc consumul de oxigen si metabolismul energetic al tuturor tesuturilor si organelor, exceptie facand creierul, splina, plamanii, retina.

Hormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen folosite de catre corp intr-un timp anume. Daca masuratorile sunt facute in conditii stricte de repaos/relax total, vorbim de metabolismul bazal.

Medicul mai spune ca atunci cand secretia tiroidiana este in exces, ca urmare a intensificarii reactiilor oxidative celulare, rata metabolismul bazal poate creste cu 60-100 % peste valorile normale.

Metabolismul bazal scazut atunci cand glanda tiroida nu functioneaza, si este crescut atunci cand pacientii au glanda tiroida hiperactiva.
 
"(...) Scaderea nivelului de hormoni tiroideni duce la incetinirea generala a metabolismului, cu afectarea majoritatii organelor. Manifestarile sunt nespecifice si, din acest motiv, diagnosticul este pus de multe ori cu intarziere. Este important de retinut ca nu toate simptomele trebuie sa fie prezente. Sunt pacienti care au majoritatea simptomelor, altii doar cateva, iar in unele cazuri de hipotiroide diagnosticul se face doar prin analize de laborator'', explica medicul pentru Agerpres.

Cea mai frecventa cauza de hipotiroidie este Tiroidita Hashimoto.

Ca urmare a deficitul de hormoni tiroidieni pot aparea urmatoarele simptome:

- la nivelul aparatului cardio-vascular: scaderea frecventei cardiace sub 60 de batai/minut; scaderea fortei batailor inimii; accelerarea aterosclerozei - creste depunerea de grasimi pe vase.

- la nivelul sistemului nervos: somnolenta, fatigabilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, exprimarea verbala greoaie

-  la nivel gastro-intestinal: apetitul redus, cu crestere in greutate — usoara sau moderata, tranzitul intestinal incetinit, cu tendinta la constipatie si, de asemenea, poate aparea cresterea transaminazelor (analize de sange care arata functia ficatului).

- la nivelul tegumentelor: pielea este palida, uscata, rece; tegumentele apar ingrosate, parul este lipsit de luciu, cade usor.

Mai pot sa apara dureri musculare; crampe; scaderea fertilitatii la ambele sexe; ciclurile menstruale neregulate si abundente (sangerari prelungite si importante cantitativ); la femeile insarcinate exista un risc crescut de avort spontan sau de deficit intelectual la copil; intoleranta la frig — pacientul suporta greu temperaturile scazute.

Medicul spune ca tratamentul implica folosirea zilnica a hormonilor tiroidieni sintetici, aceasta medicatie orala restabilind nivelul de hormoni, readucand corpul la stadiul normal.

''Eficienta apare dupa una-doua saptamani de la inceperea sa. In aceasta perioada pacientii constata ca se simt mai putin obositi, ca se amelioreaza profilul lipidic si ca incep sa scada in greutate, in contextul in care kilogramele in plus au fost provocate de hipotiroidie. Durata tratamentului poate fi pentru toata viata, insa poate varia, astfel ca medicul verifica nivelul TSH-ului in fiecare an. (...)", detaliaza dr. Elena-Iuliana Mihai.

Mai multe detalii gasiti in lucrarea "Tiroida disfunctionala. Ghid practic pentru o viata normala!">>

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.58 din 5 - 12 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hormoni tiroidieni

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0