Acesta este si unul dintre motivele pentru care sectiunea intitulata "Focus: Andrei Serban - Cehoviziuni" se concentreaza asupra personalitatii si creatiei regizorului Andrei Serban, artist de renume international si autor, in ultimii ani, al catorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian.
In cifre, Festivalul National de Teatru 2011 propune publicului 32 de productii, 15 conferinte si intalniri, 13 transmisiuni radiofonice si 6 lansari de carte de specialitate.
Vineri, de la ora 18.30, spectacolul-eveniment "Trei surori" de A.P. Cehov, cu care Andrei Serban si-a facut debutul pe o scena din Ungaria, prezentat in premiera in Romania, va deschide, la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti, cea de-a 21-a editie a Festivalului National de Teatru. Iubirile, visurile, sperantele si dezamagirile cunoscutelor personaje cehoviene vor prinde viata in interpretarea actorilor trupei Teatrului National din Budapesta.
Spectacolul va fi precedat, de la ora 18.00, de ceremonia de deschidere a festivalului, la care sunt asteptati sa participe Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Cultelor, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, Ion Caramitru, presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), organizatorul festivalului, si criticul de teatru Alice Georgescu, directorul artistic al FNT.
In afara prezentarii din debutul FNT, spectacolul "Trei surori" de A.P. Cehov va mai avea o reprezentatie sambata, de la ora 18.00.
In prima seara, Festivalul National de Teatru 2011 propune publicului si spectacolul "Leonce si Lena" de Georg Büchner, in regia lui Gábor Tompa, o productie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va fi pus in scena la Teatrul Bulandra, Sala Izvor, de la ora 19.00. Montarea (care a avut doua nominalizari pentru cel mai bun spectacol si cea mai buna scenografie, Gábor Viola obtinand premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar la Gala Premiilor UNITER 2010) isi asteapta spectatorii si sambata, 29 octombrie, de la ora 18.00.
"Relatii de ieri si de azi. Dorinta de a renunta la «normalitatea» vietii si de a reface sursa acesteia. Dialoguri ce descriu oamenii in situatii neobisnuite." - astfel s-ar caracteriza in cateva cuvinte productia "Mountainbikerii" de Volker Schmidt, in regia lui Radu Alexandru Nica, care poate fi vazuta tot in debutul festivalului, de la orele 19.00 si 22.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic. Scenografia spectacolului este semnata de Dragos Buhagiar, coregrafia - de Florin Fieroiu, muzica & sound design - Vlaicu Golcea.
Prima zi de festival se va incheia cu dans. Astfel, de la ora 22.00, la Teatrul Foarte Mic, coregraful Arcadie Rusu invita publicul intr-o calatorie fabuloasa - "Crazy stories in the city" - pe muzica Mariei Tanase si ritmuri etno-jazz.
Regalul teatral va continua insa timp de zece zile, in Bucuresti, perioada in care cei interesati vor putea sa vada cele mai valoroase spectacole ale momentului, grupate in sectiunile "Focus: Andrei Serban - Cehoviziuni", "Selectia centrala", "Dans in teatru", "Teatrul de maine" si "In prim-plan, actorul".
Astfel, in cadrul festivalului, in sectiunea "Focus: Andrei Serban - Cehoviziuni", vor mai sa fie prezentate spectacolele: "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, regia Andrei Serban (30 si 31 octombrie), "Strigate si soapte" dupa Ingmar Bergman, regia Andrei Serban (1 si 2 noiembrie) si "Ivanov" de A.P. Cehov, regia Andrei Serban (5 si 6 noiembrie).
Printre spectacolele romanesti care vor fi prezentate la Festivalul National de Teatru se numara si "Insemnarile unui necunoscut", in regia lui Alexandru Darie, "Absolut!", in regia lui Alexandru Dabija, "Cantareata cheala & Lectia", un spectacol semnat de Victor Ioan Frunza dupa textele lui Eugen Ionescu, "Caligula", regizat de Laszlo Bocsardi dupa textul lui Albert Camus, "Purificare", dupa Petr Zelenka, regizat de Alexandru Mazgareanu, "Nevestele vesele din Windsor", regizat de Alexandru Tocilescu, si spectacolul lui Mihai Maniutiu "Othello si preaiubita lui Desdemona", dupa William Shakespeare, "Ingropati-ma pe dupa plinta" dupa Pavel Sanaev, dramatizarea si regia Yuri Kordonsky, "Tv for Dummies - Un spectacol pentru 100 de telecomenzi" de Mona Bozdog si Mihaela Michailov, regia Ioana Paun, Felii" de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar, "Macbeth (un studiu)" de W. Shakespeare, regia Radu Penciulescu, "Macbeth (un studiu)" de W. Shakespeare, regia Radu Penciulescu, "D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Silviu Purcarete, "Othello si preaiubita lui Desdemona" dupa W. Shakespeare, regia Mihai Maniutiu
Acestora li se adauga spectacolul din strainatate "Povesti calatoare - Capul Verde", selectia textelor si dramaturgia de Natália Luíza, in regia Miguel Seabra (Teatro Meridional, Lisabona, Portugalia), prezentat pe 29 si 30 octombrie, in cadrul FNT.
Pe langa spectacole, programul Festivalului National de Teatru cuprinde o serie de manifestari conexe menite sa transforme aceasta reuniune a practicienilor si teoreticienilor scenei romanesti intr-un veritabil eveniment cultural. Astfel, colocviile dedicate "patronului" Cehov si publicului se vor alatura lansarilor de carti de teatru, atelierele dedicate antrenamentului specific al actorului vor rivaliza cu expozitiile tematice, iar dialogurile libere despre teatru si viata vor face concurenta transmisiunilor radiofonice cu spectacole de tezaur inspirate din creatia cehoviana.
Astfel, despre o posibila continuitate intre A.P. Cehov si Eugène Ionesco, dar si despre destinul farsei tragice in anul 2011 vor vorbi teatrologi renumiti, care vin in Romania la FNT. Isi vor sustine punctele de vedere pe tema "Absurdul in teatru", de la Cehov la Eugène Ionesco: Yun-Cheol Kim, decan al Facultatii de Teatru a Universitatii Nationale de Arte din Seul, Coreea de Sud, si presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - IATC/AICT, Manabu Noda, profesor la Facultatea de Arte si Litere a Universitatii Meiji din Tokyo, Japonia, Monica Savulescu Voudouri (Grecia), prozatoare, eseista, poeta si traducatoare, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, Olanda si Belgia (pe 1 noiembrie, ora 15.00, UNATC), Chris Ackerley, reputat specialist in comentariu critic, profesor si fost sef al Departamentului de limba engleza al Universitatii din Otago, Noua Zeelanda, si Ion Bogdan Lefter, scriitor, critic literar, director al revistei "aLtitudini" si profesor la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti (pe 2 noiembrie, ora 15.00, UNATC). Amfitrion al acestor colocvii va fi criticul de teatru Octavian Saiu, care va purta si un dialog pe teme de management cultural cu Christopher Wynn, director pentru Dezvoltare si Parteneriate al Festivalului International de Teatru de la Edinburgh (in 31 octombrie, ora 15.00, UNATC).
Pe de alta parte, pe 3 noiembrie, de la ora 15.00, la UNATC va avea loc, in cadrul sectiunii "Conferinte", o prelegere libera sustinuta de criticul de teatru, prozatorul si eseistul George Banu cu ocazia lansarii volumului "Reformele teatrului in secolul reinnoirii" (Editura Nemira), cu participarea rectorului UNATC, Gelu Colceag. Evenimentul va fi prezentat de Alexa Visarion si Octavian Saiu, moderator fiind Ludmila Patlanjoglu. Totodata, George Banu va propune, alaturi de regizorul Felix Alexa si fotograful Mihaela Marin, o pasionanta incursiune multiartistica in existenta unui spectacol: "Livada de visini" de Cehov, montare a Teatrului National din Bucuresti (in 4 noiembrie, ora 16.30, TNB, Sala Amfiteatru - foaier).
In plus, regizorul Andrei Serban invita publicul, pe 4 noiembrie, ora 10.30 la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra, la conferinta "Ce inseamna sa joci un rol". Conferinta va fi urmata de lansarea unei carti-eveniment, "Floarea adevarata", a carei prefata este semnata de Andrei Serban. Pentru prima data, romanii vor putea sa ia contact, in limba romana, cu una dintre cele mai misterioase si mai fascinante forme de teatru din lume: "Sapte tratate secrete de Teatru No" de Zeami, publicate de Editura Nemira (4 noiembrie, la ora 13, Teatrul Bulandra).
Pe 30 si 31 octombrie, de la ora 10.30, sediul ArCuB va gazdui atelierul intitulat "Antrenamentul «ImageWork» si Tehnica Michael Chekhov", dedicat tinerilor actori si sustinut de regizorul si profesorul israelian David Zinder, atelier care consta in prezentarea celor doua tehnici interconectate.
Tot in 30 octombrie, Ion Caramitru si Horatiu Malaele vor purta un dialog liber despre teatru si viata, cu titlul "Cate-n Luna si in stele", de la ora 11.00, la Teatrul National Bucuresti, Sala Atelier.
Pe de alta parte, cei care nu pot ajunge la spectacolele din cadrul Festivalului National de Teatru se pot bucura de cea de-a treia editie a Sectiunii On Air a FNT, la Radio Romania Cultural.
Radio Romania Cultural este singurul post de radio din Romania care participa la Festivalul National de Teatru (28 octombrie - 6 noiembrie), anul acesta, cu spectacole de fonoteca realizate in ultimii 30 de ani, pe texte si teme cehoviene, in interpretarea marilor actori ai scenei romanesti. Spectacolele vor putea fi ascultate in toata tara pe cele 42 de frecvente FM ale Radio Romania Cultural sau online, pe www.radioromaniacultural.ro sau www.radiocultura.ro
In cadrul sectiunii On Air a Festivalului National de Teatru vor fi prezentate 10 spectacole, o premiera, un spectacol de teatru radiofonic serial, patru regizori, un critic de teatru, zeci de actori si un dramaturg - Anton Pavlovici Cehov. Printre spectacolele difuzate se numara "Trei surori", de A.P. Cehov, dramatizarea si regia artistica fiind semnate de Dan Puican (sambata, de la ora 19.00), si "Livada de visini", de A. P. Cehov, adaptarea radiofonica si regia artistica apartinand Dan Puican (duminica, de la ora 19.00).
Noutatile editiei din acest an ale Festivalului National de Teatru sunt si la nivel de imagine. Astfel, evenimentul are anul acesta un nou logo, semnat de Dragos Buhagiar. Logoul FNT, care are ca elemente doi ochi, o aripa si o mana, inlocuieste astfel celebra luna plina de pe afisul FNT.
Bugetul total al celei de-a 21-a editii a festivalului este de aproximativ 720.000 de euro. Institutul Cultural Roman a avut o contributie de 120.000 de lei (27.771 de euro), iar Primaria Municipiului Bucuresti - prin ArCuB -, de 500.000 de lei (115.713 euro), dupa cum a anuntat vicepresedintelui UNITER, Aura Corbeanu, intr-o conferinta de presa din 29 septembrie.
Biletele pentru Festivalul National de Teatru au fost puse in vanzare in 5 octombrie, la teatrele gazda - Teatrul National Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Opera Nationala Bucuresti, Teatrul National de Opereta, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Act, Teatrul Tandarica, Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu", Teatrul Arca - Club la Scena, precum si in reteaua Vreau Bilet.
Organizatorii festivalului sunt Uniunea Teatrala din Romania - UNITER, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Primaria Municipiului Bucuresti prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, coorganizator Institutul Cultural Roman.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!