Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mostenirea legala: Ce prevede Codul Civil?

Mostenirea legala: Ce prevede Codul Civil?
Mostenirea legala reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane decedate, in cotele, la persoanele si in ordinea stabilita de lege. Afla mai jos care sunt reglementarile din Codul Civil referitoare la mostenirea legala!


Mostenirea legala este reglementata in Codul Civil in art. 963 - 983 si reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane decedate, in cotele, la persoanele si in ordinea stabilita de lege.
Mostenirea legala apare in toate situatiile in care defunctul nu a lasat testament sau cand testamentul este nevalid, informeaza e-juridic.manager.ro.
Este permisa existenta simultana a mostenirii legale cu testamentul in cazul aceluiasi defunct.
Cine sunt mostenitorii?
Persoana despre a carei mostenire e vorba poate lasa o parte din bunurile sale prin testament, iar pentru restul bunurilor sale se vor aplica regulile de la mostenirea legala. Rudele pot veni la mostenire pana la al patrulea grad, inclusiv.
Art. 963 din Codul Civil prevede ca...
(1) Mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz.
(2) Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv.
(3) In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii.
Art. 964.
(1) Rudele defunctului vin la mostenire in urmatoarea ordine:
a) clasa intai: descendentii;
b) clasa a doua: ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati;
c) clasa a treia: ascendentii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari
(2) Daca in urma dezmostenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiata nu pot culege intreaga mostenire, atunci partea ramasa se atribuie rudelor din clasa subsecventa care indeplinesc conditiile pentru a mosteni.
(3) Inauntrul fiecarei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul inlatura de la mostenire rudele de grad mai indepartat, cu exceptia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad, mostenirea se imparte in mod egal, daca legea nu prevede altfel.

Art. 964 din Codul Civil imparte mostenitorii pe clase. O categorie de rude formeaza o clasa de mostenitori. Sunt patru clase de mostenitori, dupa cum urmeaza:
1. Clasa I – descendentii – copiii, nepotii, stranepotii, etc.;
2. Clasa a II-a
* Ascendentii privilegiati – parintii;
* Colateralii privilegiati – fratii si surorile;
3. Clasa a III-a – ascendentii ordinari – bunicii, strabunicii, etc.;
4. Clasa a IV-a – colateralii ordinari – unchii, matusile, etc.
Atentie! Sotul supravietuitor nu face parte din nicio clasa de mostenitori, dar vine la mostenire in concurs cu fiecare clasa, beneficiind de drepturi speciale de mostenire. El nu inlatura de la mostenire nicio clasa de mostenitori, dar nici nu este inlaturat de vreuna.
Cota succesorala a sotului supravietuitor
Art. 972
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.


Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre testament

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mostenire

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0