Acesti patru hormoni, impreuna cu alti hormoni reproductivi, lucreaza impreuna pentru a regla ovulatia si ajuta la pastrarea unei sarcini. Nivelurile lor fluctueaza in timpul fiecarui ciclu menstrual – la inceputul ciclului, spre exemplu, nivelul de estrogen este ridicat si nivelul de progesteron este scazut.
Pe masura ce productia de hormoni reproductivi scade, durata dintre menstruatii creste, pana cand menstruatia dispare in mod definitiv. Acest proces este diferit pentru fiecare femeie in parte. Unele femei trec printr-o perioada de cativa ani in care nivelurile hormonale fluctueaza considerabil si cauzeaza schimbari majore ale ciclurilor menstruale, acestea devenind fie mai scurte, mai lungi, mai abundente sau mai reduse in cantitate.
Cercetatorii au identificat doi factori-cheie care influenteaza instalarea menopauzei. In primul rand, in cazul femeilor fumatoare, menopauza se instaleaza cu aproximativ 1 an si jumatate – doi ani mai devreme decat in cazul nefumatoarelor. Se considera ca fumatul cauzeaza o scadere a nivelului de estrogen secretat de ovare.
Numarul de tigari fumate si perioada de timp in care femeia a fumatinfluenteaza varsta de instalare a menopauzei.
Factorii genetici joaca de asemenea un rol important in determinarea momentului de inceput al menopauzei. Daca mama a avut o menopauza naturala, varsta la care a fost declansata menopauza poate fi un bun indicator al varstei la care fiica ei va intra in menopauza.
Urmatorii factori pot determina instalarea mai timpurie a menopauzei:
– femeia nu a dat nastere niciunui copil
– femeia sufera de depresie severa
– femeia a fost expusa unor chimicale toxice
– femeia a fost expusa unor radiatii in zona pelviana, pentru tratarea unui cancer in copilarie
– femeia a suferit de epilepsie, in special atunci cand existau crize frecvente.
Instalarea intarziata a menopauzei este determinata de urmatorii factori:
– existenta mai multor sarcini
– fibroame uterine
– indice de masa corporala ridicat
– scoruri cognitive ridicate in copilarie
– sindromul premenstrual.
Factori precum folosirea anticonceptionalelor orale, varsta la care a inceput menstruatia, rasa sau starea civila nu influenteaza varsta de declansare a menopauzei.
Sursa: 'Revolutia impotriva menopauzei: Spuneti nu medicamentelor cu hormoni!', Rentrop & Straton, 2013
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.88
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!