Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul an scolar a inceput la fel de sarac. Care sunt schimbarile in 2011-2012

Noul an scolar a inceput la fel de sarac. Care sunt schimbarile in 2011-2012
Noul an scolar care incepe luni vine cu mai multe schimbari care ar putea cosmetiza imaginea educatiei sifonata de rezultatele slabe de la bacalaureat si de la ultima titularizare, dar invatamantul va fi la fel de sarac, intrucat bugetul de 6% promis prin lege ramane doar pe hartie.


Dupa aproape trei luni de vacanta, scolarii revin luni la cursuri. Scoala incepe in 12 septembrie, cu trei zile mai devreme fata de alti ani, iar elevii vor intra in vacanta de vara cu o saptamana mai tarziu, dar vor avea doua saptamani de vacanta in plus dupa sarbatorile de iarna si cea de Paste.

Semestrul intai al anului scolar 2011-2012 incepe in 12 septembrie si se finalizeaza in 23 decembrie. Dupa sase saptamani de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurta vacanta de o saptamana, din 24 octombrie pana luni 31 octombrie.

Daca inceputul de an incepe mai devreme cu trei zile, vacanta de iarna se prelungeste cu o saptamana, pana in 15 ianuarie, pentru ca elevii sa poata sta mai mult acasa dupa sarbatori.

În noua configuratie, semestrul intai va avea trei luni, din 12 septembrie pana in 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie pana in 22 iunie, cu o vacanta din 7 pana in 22 aprilie.

În schimb, vacanta de vara va fi mai scurta, pentru ca va incepe in 23 iunie 2012 si se va incheia in 9 septembrie. Ceea ce inseamna ca anul scolar viitor va incepe cu alte trei zile mai devreme decat acest an.

Autoritatile au dorit cat mai multe schimbari care "sa revigoreze" educatia si sa scoata din amorteala un sistem inert, obosit si mult prea sarac. Noua Lege a educatiei care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011 se doreste un act modern, in pas cu vremurile, compatibil cu scoala europeana si lumea academica de top. Pentru sustinerea legii au fost elaborate zeci de metodologii, multe aplicabile in timp.

Înainte ca schimbarile din invatamant sa intre in vigoare odata cu inceperea anului scolar 2011-2012, ministrul Educatiei a lansat actiunea de stopare a fraudei la examenele nationale, a plagiatului in cercetare si a nepotismelor din functiile de conducere.

Astfel, prima lovitura data "sistemului corupt" a fost bacalaureatul, la care nu s-a putut copia, elevii fiind monitorizati in sali cu camere video. Rezultatele obtinute de elevi au fost cele mai slabe din ultimele doua decenii: peste o suta de mii de absolventi picati in prima sesiune, alti aproape o mie eliminati pentru copiere, scoli fara niciun candidat admis.

Desi rezultatele ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma, iar numarul celor eliminati pentru frauda si prezenta camerelor de supraveghere in clase erau argumente suficient de puternice pentru a nu mai copia la examen, nici in sesiunea a doua, numita "de toamna", nu au lipsit "interesatii". Rezultatele nu au "spalat" situatia dezastruoasa de la examenul din vara, aratand in continuare lipsa de pregatire si dezinteres.

Si pentru profesori a fost o vara fierbinte. Cei care au mizat pe avansarea sau intrarea in sistem pe usa din dos au pierdut pariul. Regulile schimbate chiar in timpul concursului de suplinitor i-a pus in fata realitatii dure: nu au mai putut copia. Si cei pentru care erau puse de-o parte "locuri caldute" au pierdut speranta. Totodata, profesorii care in ultimii trei ani nu au participat la niciun concurs de titularizare sau care au fost prinsi copiind la examen nu au mai fost primiti la catedra in noul anul scolar.

Rezultatele catastrofale de la bacalaureat, dar si de la titularizare au pus sistemul de invatamant intr-o situatie jenanta.

Ce au facut ministrii de pana acum? Nu au stiut de frauda? Atunci au o problema, pentru ca toata lumea stia cat de simplu se putea promova examenul maturitatii copiind. Daca au stiut si nu au facut nimic, atunci au avut o problema la fel de grava.

Pentru a suplini cadrele didactice care nu fac cinste scolii, ministrul Educatiei i-a invitat pe titulari sa predea peste norma de baza, fiind platiti cu ora. Mai mult, le-a cerut inspectorilor generali sa predea intre doua si patru ore, acolo unde este posibil. Cu toate aceste miscari, si anul scolar 2011-2012 va avea procentul lui de necalificati, mai putini insa fata de ceilalti ani, spune ministrul Funeriu.

Mai mult, sistemul se descentralizeaza, iar directorii de scoli vor manageria plata cu ora pentru suplinitori, pensionari si asociati, dar si concursurile de titularizare, care de anul viitor vor fi organizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant.

Noutatea absoluta pentru noul an scolar este evaluarea tuturor elevilor la inceput de an scolar si la sfarsitul acestuia. Cat stiu elevii la inceput de an si cum evolueaza pana la incheierea lui vor fi trecute in "foaia de parcurs", nu in catalog, iar rezultatele ii vor ajuta pe directorii scolilor sa aiba o imagine reala a tuturor elevilor, iar parintii sa stie ce nivel au copii lor.

O cauza a rezultatelor de la bacalaureat a reprezentat-o, in opinia autoritatilor, si numarul mare de absente, astfel ca Ministerul Educatiei a impus din toamna controlul riguros al absentelor elevilor, dar si al cadrelor didactice.

Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalent a 3.457 de ani de absente, majoritatea la liceeni, situatie care s-a reflectat si in rezultatele slabe de la bacalaureat.

Schimbarea esentiala in anul scolar 2011 - 2012 este una de atitudine generala, este de parere ministrul Daniel Funeriu.

Si pentru ca s-a stabilit ca sunt probleme la citirea si intelegerea unui text, elevii vor avea din acest an scolar ora speciala de lectura.

Schimbari au fost aduse si in configuratia ciclurilor de invatamant. Elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a, la sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe, respectiv sase pentru minoritati si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii.

De asemenea, elevii care in acest an scolar intra in clasa a VIII-a vor sustine la sfarsitul liceului examenul de bacalaureat de tip nou, asa cum prevede Legea educatiei.

Masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" se aplica, potrivit Legii educatiei, din anul 2012.

Si tot din 2012 trebuia ca Educatia sa primesca 6% din PIB. Numai ca Executivul a anuntat clar ca nu sunt bani, iar masura alocarii a 6% din PIB se amana pentru 2013, tot asa cum s-a amanat continuu alocarea a 4% din PIB, desi fosta lege prevedea clar acest lucru.

Noul an scolar va incepe si cu 1.500 de scoli mai putin, desfiintate in mandatul ministrului Daniel Funeriu. Este vorba de acele scoli "ghetouri educationale", cum le numea ministrul Educatiei, sau de unitati care au prea putini elevi ca sa poata functiona in conditiile prevazute de lege. Astfel, in anul scolar care incepe luni elevii vor invata in aproximativ 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, cu 25 la suta mai putine decat in anul scolar precedent.

La inceput de an scolar, majoritatea scolilor au autorizatie sanitara sau sunt pe punctul de a obtine aceste avize. La fel de bine stam si la capitolul cadre didactice, autoritatile anuntand ca nu se pune problema sa nu fie personal la clase.

Dar, din pacate, profesorii nu vor avea nici in 2012 mai multi bani. "Astea ne sunt resursele", se scuza autoritatile. Daca insa vor avea timp, profesorii ar putea sa-si rotunjeasca veniturile la plata cu ora sau, de ce nu, cu eternele meditatii, mai ales ca de anul viitor cu examenele nu mai este de glumit.

Indiferent de cat de buna sau moderna ar fi scoala, fara oameni de calitate, daruiti meseriei este greu de crezut ca s-ar putea avansa prea mult. Elevii trebuie sa capete placea de a invata, profesorii rabdarea de a-i instui, iar familia grija pentru educatia copiilor.

Clopotelul va suna din nou pentru a chema scolarii, iar politicienii vor folosi din nou ocazia pentru a arata ca sunt "alaturi de scoala romaneasa", din pacate doar pentru o zi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre an

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scolar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre incepe

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre elevi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatie

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016