Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse nealimentare: cum recunoastem eticheta ecologica europeana?

de Alina Ilie la 2023-03-14
Produse nealimentare: cum recunoastem eticheta ecologica europeana?
Conform datelor Comisiei Nationale pentru Acordarea Etichetei Ecologice, doar 74 de produse nealimentare din Romania au eticheta ecologica europeana. Pentru celelalte, fie nu s-a solicitat acordarea insemnului UE, fie nu s-au respectat criteriile stabilite la nivel European, sustine Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).


„Rafturile magazinelor sunt pline de produse nealimentare cu tot felul de insemne BIO sau ECO, dar prea putini cumparatori stiu cum arata cu adevarat eticheta verde europeana. Acest insemn al produselor prietenoase cu mediul poate fi solicitat doar la ANPM, iar produsele trebuie sa respecte un set de criterii, pentru a obtine eticheta ecologica a UE.

Aceste criterii de mediu iau in considerare intregul ciclu de viata al produsului si vizeaza mai multe grupe de produse, printre care se afla solutii de curatare, aparate, produse din hartie, textile, obiecte pentru casa si gradina, lubrifianti si doua tipuri de servicii: cazare turistica si camping. Pe piata din Romania exista in prezent 74 de produse din categoriile amintite, care au obtinut eticheta ecologica, pentru o perioada de cinci ani
”, a declarat Presedintele ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru.

Potrivit expertilor din cadrul Secretariatului Tehnic al Comisiei pentru eticheta UE ecologica, eticheta ecologica europeana este un sistem voluntar, conceput sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri si servicii care sunt prietenoase cu
mediul inconjurator, precum si sa promoveze economia circulara, prin generarea uneicantitati mai mici de deseuri si CO2.

Mai mult decat atat, acordarea etichetei verzi europene si promovarea produselor cu eticheta ecologica aduc o contributie reala la cele mai mari provocari de mediu identificate in Pactul Verde European, cum sunt: atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, trecerea la o economie circulara si atingerea tintei de poluare zero pentru un mediu fara toxicitate.

„Produsele si serviciile pentru care se solicita eticheta ecologica pot purta logo-ul cunoscut al florii europene, Ecolabel, numai dupa ce Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice decide ca acestea respecta regulile europene specificefiecarui produs. Pentru ca multe din produsele pentru care se solicita acest insemn sunt departe de performantele de mediu impuse de legislatia romaneasca pentru punerea in aplicare a Regulamentelor Europene privind eticheta UE ecologica, de multe ori suntem nevoiti sa respingem unele dosare. Nu putem acorda eticheta ecologica pentru un produs coroziv, spre exemplu, care prezinta riscuri pentru sanatate, e firesc!”, subliniaza Presedintele ANPM.

In prezent, la Secretariatul Tehnic al Comisiei pentru eticheta UE ecologica al ANPM se afla depuse spre analiza dosarele mai multor operatori economici care comercializeaza diferite tipuri de detergenti, vopsele si alte materiale pentru amenajari interioare, precum si hartie tiparita. Toate detaliile despre cadrul legal, grupele de produse, criteriile de acordare, comisia pentru eticheta UE ecologica sau Catalogul European, pot fi consultate pe site-ul ANPM.
 
Sursa: ANPM
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre produse bio

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0