Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu Mihaela Pascu: Ce inseamna sa fii vegetarian in 2015:

de Ana-Maria Tudor la 2015-07-06
Interviu Mihaela Pascu: Ce inseamna sa fii vegetarian in 2015:
In ultimii ani am cunoscut tot mai multe persoane vegetariene si fara sa apuc sa imi dau seama macar, acest stil de viata a devenit deja un trend. De la colege de serviciu, la colege de facultate sau prietene din copilarie, in fiecare grup exista cateva persoane care au decis din diferite motive sa isi schimbe obiceiurile alimentare.


Cum reusesc sa se adapteze, ce inseamna cu adevarat sa fii vegetarian, ce poti si ce nu poti sa mananci odata ce iti alegi acest stil de viata si mai ales care sunt motivele care determina in general oamenii sa face acest pas sunt principalele curiozitati de la care a pornit si urmatorul interviu.

Mihaela Pascu este vegetariana de patru ani si jumatate si este o persoana de la care avem multe de invatat in materie de stil de viata de sanatos, care ne-a raspuns la o serie de intrebari referitoare la ce inseamna sa fii vegetarian in 2015:

Ana Tudor: De ce ai ales sa devii vegetariana si ce inseamna pentru tine acest stil de viata? Ai fost influentata de persoanele din jur sau decizia ti-a apartinut in totalitate?

Mihaela Pascu: Cred ca orice decizie luam e bine sa ne apartina in totalitate ca sa nu dam mai apoi vina pe ceilalti. Acum patru ani si jumatate, cand am ales sa trec la acest regim, tocmai cunoscusem doi oameni vegetarieni convinsi de ani buni (10, respectiv 7 ani). M-a uimit faptul ca pareau mai tineri decat erau. Sincer, asta m-a atras cel mai mult si m-a "convins". Si poate parea un motiv superficial, insa aveam un stil de alimentatie nesanatos (pe langa mancarea traditionala cu multa carne, mancam dulciuri si fast-food). Si aveam cu vreo 15 kilograme in plus fata de greutatea ideala pentru inaltimea mea si fata de cat am acum.

Ana Tudor: Acest mod de viata a devenit un adevarat trend in 2015, motiv care a dus si la cresterea preturilor pentru alimentele bio. Ai fost tentata sa devii vegetariana si pentru ca "este la moda" sau ai avut la baza alte ratiuni? Este sau nu mai scump sa fii vegetarian in zilele noastre?

Mihaela Pascu: Cand am devenit eu vegetariana nu era la moda. Sau nu stiam eu ca e si n-as fi facut oricum o schimbare atat de importanta doar pentru ca e la moda. Pana la urma, e vorba de corpul tau. Consider ca inainte sa devin vegetariana mancam asa cum mananca in general toti romanii. Dupa ce te informezi, dupa ce iti pasa un pic mai mult de ceea ce mananci, nu prea mai vezi cu ochi buni nimic procesat si te cam feresti, inevitabil. Si intr-o societate in care aproape toti cei pe care ii stii sufera ba de una, ba de alta, ajungi sa vrei sa te feresti, pe cat posibil, de la a-ti face rau singur prin alimentatie. Te convingi de asta si cand ajungi la medic cu rubeola si multumesti in gand ca n-ai ajuns cu nimic grav fiindca ar fi fost vai si-amar de tine.

E mult mai ieftin sa fii vegetarian. E adevarat ca nu cumpar produse bio, doar uneori (untul de cocos, de exemplu), dar a fi vegetarian nu inseamna sa te cocoti pe raftul de sus al supermarketului si sa strigi ca nimic de acolo nu e bun. Inseamna sa stii ca exista o varietate de legume, fructe si leguminoase, cereale si condimente pe care oamenii nu le consuma fiindca mananca foarte multa carne.

In piramida alimentelor de baza nu carnea e pe primul loc, ci pe al treilea, fix inainte de grasimile saturate, dulciuri si uleiuri. E firesc sa mancam 5-6 portii de legume pe zi, 3-4 portii de fructe proaspete. Cum se mananca in general? Niste salam dimineata in sandvis pentru toata lumea, de la bunic la copil, o tocanita la pranz si seara o friptura cu o frunza de salata si multi cartofi. Se mananca mult mai multa carne decat ar trebui pentru ca un om sa fie cat de cat sanatos si la patruzeci de ani.

Ana Tudor: Oricine stie ca nu este tocmai usor sa renunti la carne. Ce te-a ajutat sa reusesti? La ce ai renuntat mai exact de cand ai ales acest stil de viata?

Mihaela Pascu: E usor sa renunti la carne. Mie mi-a fost usor, e mai greu sa renunti la branzeturi. Sunt substante in aceste alimente care creeaza dependenta si atunci e greu. Dar sunt alimente acide care nu iti ajuta organismul. Azi cred mai mult decat oricand in decizia pe care am luat-o si fac usor-usor tranzitia catre o alimentatie vegana. Am renuntat de aproape un an si la lapte, oua, branza, dar inca mai servesc prajituri de casa, de exemplu. Cred ca e nostalgia dupa copilarie la mijloc. Evident, poti oricand sa prepari variantele lor vegane. M-au mai ajutat si exemplele acelor atatia oameni care au trecut prin transformari uluitoare si care au ajuns sa aiba un corp perfect. Da, exista si oameni care arata perfect, fara operatii, ci doar prin alimentatie corecta si exercitii.

E o schimbare pe termen lung si argumentul suprem e urmatorul: nu cred ca, doar pentru ca asa suntem educati in prezent, asa trebuie sa continuam. Sustinem o industrie a cruzimii. Nu cred ca omul e carnivor, cred ca a mancat carne de nevoie in anumite momente. Si aici argumentele sunt multe. Nu vreau sa sustin o industrie uriasa care ucide sute de milioane de animale an de an, le supune unor chinuri ingrozitoare doar pentru ca noi sa avem salam pe masa, injectat cu antibiotice si hormoni de crestere, pe langa atatea altele.

Daca omul ar fi fost carnivor, ar fi salivat si acum in fata unui iepure viu si si-ar fi infipt coltii in el. Daca pui in fata unui bebelus un iepure si un mar, o sa manance marul, nu o sa muste din iepure. Problema majora e ca oamenii aleg sa nu se informeze, pe de o parte si, pe de alta, sa refuze sa vada faptul ca inainte de a ajunge hamburger, o fiinta vie a fost omorata. Daca ne oprim din ucis animalele si plantam fructe si legume bio in schimb, ne putem imagina un pic cum ar arata planeta? Nu ar fi oare o solutie la ce se intampla in acest moment? Si la cata hrana e cultivata pentru a hrani sute de milioane de animale pe care le ucidem dupa ce le ingrasam? E utopica lumea despre care vorbesc, cea in care nu mai ucidem alte fiinte vii, dar aleg sa cred in ea.

Ana Tudor:  Care au fost greutatile pe care le-ai intampinat de cand ai luat aceasta decizie?

Mihaela Pascu: Imi era inca pofta uneori de somon, de exemplu. Niciun vegetarian nu renunta la aceste mancaruri fiindca nu ar avea gust bun, ci pentru ca isi dau seama de ceea ce se ascunde in spatele acestui gust bun. In rest, micile intamplari din multe restaurante, cand tot comandam (si se mai intampla si astazi), garnitura la garnitura fiindca nu aveau optiuni vegetariane. S-au schimbat insa lucrurile destul de mult si in bine.

Ana Tudor: Cum arata micul-dejun, pranzul si cina perfecta in viziunea unui vegetarian?

Mihaela Pascu: Micul dejun variaza, dar hai sa spunem ca o combinatie de cereale, curmale, lapte de cocos si cateva banane ar fi o alegere gustoasa in multe zile. Acum ca e vara prefer un smoothie din pepene galben, banane si ghimbir. Imi plac supele crema foarte mult asa ca o supa crema de cartofi dulci (tot cu ghimbir) sau una de ciuperci se incadreaza in pranzul perfect. Alaturi de niste orez cu broccoli, sa spunem. Iar la cina, cartofi wedges la cuptor cu curry si alte legume gratinate. Partea buna e ca poti manca linistit carbohidrati ca vegetarian si sa nu te ingrasi. Nu mai ai problemele de digestie pe care le are orice om care consuma carne.



Ana Tudor: Ce preparate obisnuiesti sa gatesti cel mai des la tine acasa? Ce alimente cumperi cel mai des din piata/supermarket?

Mihaela Pascu: Cel mai des gatesc supa de linte fiindca se pregateste foarte simplu si rapid. Dar pregatesc si orez sau paste cu diferite combinatii de legume si sosuri, lasagna vegetariana, ratatouille etc.

Ana Tudor: Cum reusesti sa iti mentii stilul de viata vegetarian tinand cont ca lucrezi multe ore pe zi, iar timpul pentru gatit este limitat?

Mihaela Pascu: Dupa principiul ziua are 24 de ore fie ca esti vegetarian, fie ca esti carnivor, cred ca gatesti mai rapid o supa sau o tarta cu legume decat ti-ar lua sa faci o friptura.

Ana Tudor:  Multe persoane vegetariene considera ca pestele nu este carne si il includ in alimentatia zilnica. Ce parere ai despre acest aspect?

Mihaela Pascu: Pestele e tot carne si apa nepoluata in acest moment nu mai exista. Somonul e trecut in lista celor zece alimente care te pot imbolnavi de cancer. Asta e lumea in care traim, din pacate, si schimbarea trebuie sa o faca fiecare individ in parte. Inainte se manca mai sanatos, dar azi nu mai vorbim de acele vremuri in care aceasta industrie uriasa nu se dezvoltase inca.

Ana Tudor: Este meniul vegetarian unul sanatos? Consideri ca poti suplini cu succes toate proteinele animale? Daca da, da-mi cateva exemple.

Mihaela Pascu: Aici e mitul miturilor cand vine vorba de om: omul nu are nevoie de proteine animale, ci de proteine. Iar proteine gasim si in legume, si in cereale, dar mai ales in leguminoase (linte, naut, fasole etc.). Nu avem nevoie de proteine animale, asta e teama care ii tine pe cei mai multi oameni departe de regimul vegetarian. Cred ca pluteste undeva in aer senzatia ca daca de maine cineva nu mai mananca si carne, ceva rau o sa se intample, o sa se dezintegreze in aer sau cine stie ce.

Ana Tudor: Nutritionistii recomanda persoanelor care adopta un astfel de stil de viata sa consume suplimente alimentare, pentru necesarul de vitamine. Tu consumi astfel de suplimente? Ce le recomanzi celorlalti vegetarieni?

Mihaela Pascu: La cum se mananca astazi, orice om ar trebui sa ia suplimente, dar numai daca se identifica anumite lipsuri in organism (iar asta se face prin analize). Cred ca mai multe suplimente trebuie sa ia un om care mananca o leguma verde o data pe an fata de unul care mananca asa ceva zi de zi. Nu cred ca o friptura e intesata de vitamine asa ca raman la smoothie-urile mele si la speranta ca la 50, 60, 70 de ani o sa am energia pe care o au vegetarieni cu experienta si cu mai mult de patruzeci de ani de regim vegetarian la activ. Pe mine m-au convins cel mai mult vegetarienii care la 80 de ani arata de 50. Fiindca nu e vorba de cate riduri ai, ci de a mai avea inca putere, si la varsta aia, de a te ridica singur din pat si de a alerga pe scari fara sa simti ca nu mai poti respira. Cred ca trebuie sa ne indepartam de aceasta convingere ca e firesc ca un om la 60 de ani sa nu mai aiba aceeasi putere ca la treizeci si ca e normal sa fie bolnav. Nu e.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.54 din 5 - 23 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vegetarian

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stil de viata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vegan

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016