Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Puterea unei scuze

de Petru Scraba la 2014-05-07
Puterea unei scuze
Acum cateva saptamani am primit un email de la o persoana care ma anunta ca s-a simtit nedreptatita de ceva ce facusem. M-am aflat atunci in fata a doua optiuni: fie imi apar pozitia si ma infig cu calcaiele in pamant, fie accept faptul ca actiunile mele au jignit neintentionat, ca trebuie sa-mi asum responsabilitatea si sa-mi cer scuze pentru raul comis. Cred ca tuturor ni se intampla asa ceva din cand in cand.


De-a lungul unei vieti sunt, au fost si vor fi multe momente in care ceea ce facem raneste neintentionat sentimentele unei alte persoane. Repet, actiunile pot sa nu aiba un caracter de deliberare, asa ca suntem luati complet pe nepregatite cand ni se zice ca am gresit.
Cea mai simpla reactie si, adesea, prima reactie este sa devenim defensivi si fie sa respingem acuzatia ca fiind o exagerare, fie sa replicam cu „Nu m-ai inteles” sau „Ai inteles pe dos”. Intorcand vina impotriva interlocutorului, ii negam sentimentele si il acuzam pentru felul in care se simte. Ceea ce foarte rar aplaneaza conflictul care, de obicei, escaladeaza intr-o cearta in toata regula, lasandu-i pe toti cei implicati cu un gust amar.
Trebuie sa intelegem ca ceea ce face cealalta persoana nu este sa lanseze un atac personal, ci exprima doar cum s-a simtit ca rezultat a ceva ce am facut noi. Cum poti sa contesti ce simte? Sentimentele sunt emotii si emotiile nu sunt intodeauna logice.
Contracarand, iti folosesti propria logica (incapatanare) in fata sentimentelor celuilalt. Iata deci reteta dezastrului. Tu nu esti el/ea si viceversa. Daca ati fi fost pusi in exact aceeasi situatie, ati fi reactionat amandoi diferit. Niciunul dintre voi nu are dreptate si nici nu greseste, numai ca traiti vieti diferite, experimentati lucruri diferite si, prin urmare, aveti perspective diferite asupra evenimentelor si interactiunilor de zi cu zi  .
Intorcandu-ma la situatia mea, am decis sa ma gandesc ceva mai bine. M-am pus in pozitia lui si mi-am dat seama unde am gresit. Mi-am asumat responsabilitatea actiunilor, mi-am cerut scuze, am explicat cat de nobile au fost intentiile mele si mi-am mai cerut o data scuze, promitand ca voi indrepta greseala.
Cateva zile mai apoi ne-am intalnit la o cafea si ne-am construit o relatie de prietenie, adancind-o pe cea de afaceri. In loc sa-mi fac un dusman, am obtinut un aliat puternic si un nou prieten.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scuze

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relatie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre emotii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre prietenie

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0