Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reteta originala a galustelor cu prune

de SuntFericita.ro la 2020-05-26
Reteta originala a galustelor cu prune
Bucataria maghiara este apreciata in multe zone din Europa Centrala si de Est, in special in acele tari care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar. Influente ale gastronomiei unguresti au patruns si in universul preparatelor din Romania, iar una dintre retetele care ne-a cucerit este cea a galustelor cu prune. Gombotul, asa cum se mai numeste acest desert delicios este preferat in zona Transilvaniei si Banatului.


In orasul Brasov, de exemplu, poti comanda mancare si acasa dar la fel de bine poti incerca chiar tu sa iti pregatesti savuroasele galuste cu prune. 


Ingredientele necesare pentru reteta de galuste cu prune 

Pentru a pregati gombotul, ai nevoie de urmatoarele produse:

 

  • 1-2 kg de cartofi 
  • 150-160 g faina 
  • 150 g zajar 
  • 2-3 oua 
  • 70 g gris
  • 300 g pesmet
  • 2 linguri de ulei 
  • Un praf de sare
  • 20 de prune mici si dulci 

Cum alegi cartofii pentru galustele cu prune

Reusita acestui preparat consta in alegerea ingredientelor potrivite. Pentru gombot sunt recomandati cartofii vechi albi, fainosi, exact ca aceea folositi pentru piure. De asemenea, cartofii trebuie fierti in coaja deoarece, decojiti si taiati bucatele acestia vor absorbi o cantitate mare de apa in timpul fierberii, iar aluatul se va lega mai greu. 

Ce prune sa folosesti pentru gombot

Prunele, vedetele acestui preparat, trebuie alese si ele dupa cateva criterii. In primul rand, dimensiunea fructelor este importanta - cel mai bine este sa folosesti prune mici sau medii. In plus, ele trebuie sa fie bine coapte, pentru ca desertul sa fie pufos si dulce. 


Mod de preparare a galustelor cu prune 

1. Spala cartofii si pune-i la fiert in coaja intr-un vas incapator. Nu uita sa adaugi un praf de sare. 

2. Intre timp, incinge intr-o tigaie doua linguri de ulei, in care topeste untul. 
3. Adauga si pesmetul, amestecand continuu pentru ca acesta sa nu se arda. Pesmetul este gata atunci cand capata o culoare aurie. 
4. Adauga zaharul (poti folosi zahar brun sau alb, in functie de preferinte sau de ce ai la indemana) si omogenizeaza amestecul.
5. Pregateste prunele, scotandu-le samburii. Cu ajutorul unei lingurite, pune putin zahar in interiorul lor. 
6. Dupa ce cartofii s-au fiert, decojeste-i si paseaza-i asa cum faci cand pregatesti piureul.
7. Adauga peste cartofi faina, ouale, grisul si putina sare. Vei obtine, astfel, un aluat lipicios. Daca aluatul este prea moale, poti adauga mai multa faina.
8. Intre timp, pune la fiert o oala cu 5-6 litri de apa. 
9. Modeleaza galustele cu palmele umezite in prelabil intr-un bol cu apa. Marimea galustelor trebuie sa fie aproximativ celei unei mingii de tenis.
10. Pune galustele la fiert in apa clocotita. 
11. Galustele sunt gata atunci cand se ridica la suprafata. 
12. La final, scoate galustele, scurge-le si da-le prin farfuria cu pesmetul deja pregatit in prealabil. 

 

Desi reteta originala de gombot presupune folosirea prunelor, de-a lungul timpului aceasta a fost reinventata si reinterpretata. Astfel, celebrele galuste pot fi umplute cu caise, smochine, ba chiar si cu branza. Care este sortimentul pe care il preferi?


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016