Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Reteta originala a galustelor cu prune

de SuntFericita.ro la 2020-05-26
Reteta originala a galustelor cu prune
Bucataria maghiara este apreciata in multe zone din Europa Centrala si de Est, in special in acele tari care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar. Influente ale gastronomiei unguresti au patruns si in universul preparatelor din Romania, iar una dintre retetele care ne-a cucerit este cea a galustelor cu prune. Gombotul, asa cum se mai numeste acest desert delicios este preferat in zona Transilvaniei si Banatului.


In orasul Brasov, de exemplu, poti comanda mancare si acasa dar la fel de bine poti incerca chiar tu sa iti pregatesti savuroasele galuste cu prune. 


Ingredientele necesare pentru reteta de galuste cu prune 

Pentru a pregati gombotul, ai nevoie de urmatoarele produse:

 

  • 1-2 kg de cartofi 
  • 150-160 g faina 
  • 150 g zajar 
  • 2-3 oua 
  • 70 g gris
  • 300 g pesmet
  • 2 linguri de ulei 
  • Un praf de sare
  • 20 de prune mici si dulci 

Cum alegi cartofii pentru galustele cu prune

Reusita acestui preparat consta in alegerea ingredientelor potrivite. Pentru gombot sunt recomandati cartofii vechi albi, fainosi, exact ca aceea folositi pentru piure. De asemenea, cartofii trebuie fierti in coaja deoarece, decojiti si taiati bucatele acestia vor absorbi o cantitate mare de apa in timpul fierberii, iar aluatul se va lega mai greu. 

Ce prune sa folosesti pentru gombot

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Bacalaureat 2020 Teste rezolvate la limba si literatura romana profil real


Teste in conformitate cu  programa BAC la limba si literatura romana 2020 Copilul dvs se afla in fata unui pas important din viata lui examenul de bacalaureat altadata numit si examenul de maturitate   Sunteti ingrijorat E normal Pentru ca trecerea cu bine a examenului de bac inseamna accesul la o anumita facultate ba chiar si...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prunele, vedetele acestui preparat, trebuie alese si ele dupa cateva criterii. In primul rand, dimensiunea fructelor este importanta - cel mai bine este sa folosesti prune mici sau medii. In plus, ele trebuie sa fie bine coapte, pentru ca desertul sa fie pufos si dulce. 


Mod de preparare a galustelor cu prune 

1. Spala cartofii si pune-i la fiert in coaja intr-un vas incapator. Nu uita sa adaugi un praf de sare. 

2. Intre timp, incinge intr-o tigaie doua linguri de ulei, in care topeste untul. 
3. Adauga si pesmetul, amestecand continuu pentru ca acesta sa nu se arda. Pesmetul este gata atunci cand capata o culoare aurie. 
4. Adauga zaharul (poti folosi zahar brun sau alb, in functie de preferinte sau de ce ai la indemana) si omogenizeaza amestecul.
5. Pregateste prunele, scotandu-le samburii. Cu ajutorul unei lingurite, pune putin zahar in interiorul lor. 
6. Dupa ce cartofii s-au fiert, decojeste-i si paseaza-i asa cum faci cand pregatesti piureul.
7. Adauga peste cartofi faina, ouale, grisul si putina sare. Vei obtine, astfel, un aluat lipicios. Daca aluatul este prea moale, poti adauga mai multa faina.
8. Intre timp, pune la fiert o oala cu 5-6 litri de apa. 
9. Modeleaza galustele cu palmele umezite in prelabil intr-un bol cu apa. Marimea galustelor trebuie sa fie aproximativ celei unei mingii de tenis.
10. Pune galustele la fiert in apa clocotita. 
11. Galustele sunt gata atunci cand se ridica la suprafata. 
12. La final, scoate galustele, scurge-le si da-le prin farfuria cu pesmetul deja pregatit in prealabil. 

 

Desi reteta originala de gombot presupune folosirea prunelor, de-a lungul timpului aceasta a fost reinventata si reinterpretata. Astfel, celebrele galuste pot fi umplute cu caise, smochine, ba chiar si cu branza. Care este sortimentul pe care il preferi?





Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

    Spune-ne opinia ta despre "Reteta originala a galustelor cu prune"

    Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


    1 + 3 =

    Cele mai citite articole

    Pentru o dantura sanatoasa, alba si frumoasa trebuie sa aveti grija de dinti astfel incat sa-i ...
    Maria Sharapova s-a retras din tenisul profesionist, insa asta nu inseamna ca sportiva nu ramane in ...
    Odata cu inaintarea in varsta, dantura poate avea de suferit, fapt care poate afecta calitatea ...

    Comentarii articole

    Spune-ti parerea
    Prima data sa-l citesc
    Nr. 5- Mancatul inainte de somn este total neindicat! Mancatul seara este neindicat doarece in ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0