Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reteta originala a galustelor cu prune

de SuntFericita.ro la 2020-05-26
Reteta originala a galustelor cu prune
Bucataria maghiara este apreciata in multe zone din Europa Centrala si de Est, in special in acele tari care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar. Influente ale gastronomiei unguresti au patruns si in universul preparatelor din Romania, iar una dintre retetele care ne-a cucerit este cea a galustelor cu prune. Gombotul, asa cum se mai numeste acest desert delicios este preferat in zona Transilvaniei si Banatului.


In orasul Brasov, de exemplu, poti comanda mancare si acasa dar la fel de bine poti incerca chiar tu sa iti pregatesti savuroasele galuste cu prune. 


Ingredientele necesare pentru reteta de galuste cu prune 

Pentru a pregati gombotul, ai nevoie de urmatoarele produse:

 

  • 1-2 kg de cartofi 
  • 150-160 g faina 
  • 150 g zajar 
  • 2-3 oua 
  • 70 g gris
  • 300 g pesmet
  • 2 linguri de ulei 
  • Un praf de sare
  • 20 de prune mici si dulci 

Cum alegi cartofii pentru galustele cu prune

Reusita acestui preparat consta in alegerea ingredientelor potrivite. Pentru gombot sunt recomandati cartofii vechi albi, fainosi, exact ca aceea folositi pentru piure. De asemenea, cartofii trebuie fierti in coaja deoarece, decojiti si taiati bucatele acestia vor absorbi o cantitate mare de apa in timpul fierberii, iar aluatul se va lega mai greu. 

Ce prune sa folosesti pentru gombot

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste REZOLVATE de limba si literatura engleza pentru reusita la examenul de titularizare


Teste REZOLVATE de Limba si Literatura engleza pentru reusita la examenul de titularizare din 2021 - proba scrisa Lucrarea reuneste 25 de teste rezolvate special alcatuite pentru a te ajuta sa parcurgi sa recapitulezi sa fixezi usor materia de examen; sa intelegi modul corect de abordare rezolvare a cerintelor pentru obtinerea punctajului...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prunele, vedetele acestui preparat, trebuie alese si ele dupa cateva criterii. In primul rand, dimensiunea fructelor este importanta - cel mai bine este sa folosesti prune mici sau medii. In plus, ele trebuie sa fie bine coapte, pentru ca desertul sa fie pufos si dulce. 


Mod de preparare a galustelor cu prune 

1. Spala cartofii si pune-i la fiert in coaja intr-un vas incapator. Nu uita sa adaugi un praf de sare. 

2. Intre timp, incinge intr-o tigaie doua linguri de ulei, in care topeste untul. 
3. Adauga si pesmetul, amestecand continuu pentru ca acesta sa nu se arda. Pesmetul este gata atunci cand capata o culoare aurie. 
4. Adauga zaharul (poti folosi zahar brun sau alb, in functie de preferinte sau de ce ai la indemana) si omogenizeaza amestecul.
5. Pregateste prunele, scotandu-le samburii. Cu ajutorul unei lingurite, pune putin zahar in interiorul lor. 
6. Dupa ce cartofii s-au fiert, decojeste-i si paseaza-i asa cum faci cand pregatesti piureul.
7. Adauga peste cartofi faina, ouale, grisul si putina sare. Vei obtine, astfel, un aluat lipicios. Daca aluatul este prea moale, poti adauga mai multa faina.
8. Intre timp, pune la fiert o oala cu 5-6 litri de apa. 
9. Modeleaza galustele cu palmele umezite in prelabil intr-un bol cu apa. Marimea galustelor trebuie sa fie aproximativ celei unei mingii de tenis.
10. Pune galustele la fiert in apa clocotita. 
11. Galustele sunt gata atunci cand se ridica la suprafata. 
12. La final, scoate galustele, scurge-le si da-le prin farfuria cu pesmetul deja pregatit in prealabil. 

 

Desi reteta originala de gombot presupune folosirea prunelor, de-a lungul timpului aceasta a fost reinventata si reinterpretata. Astfel, celebrele galuste pot fi umplute cu caise, smochine, ba chiar si cu branza. Care este sortimentul pe care il preferi?





Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

    Spune-ne opinia ta despre "Reteta originala a galustelor cu prune"

    Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


    5 + 9 =

    Cele mai citite articole

    Cartea "Pe sub pasari si peste pesti", scrisa de peste 40 de copii din Delta Dunarii, disponibila ...
    Filmarile nu vor incepe in acest an pentru a marca reuniunea celebrilor actori din Friends.
    Te-ai intrebat de ce preferi mancarea de tip fast-food si ai anumite feluri care iti trezesc pofta? ...

    Comentarii articole

    Spune-ti parerea
    CUPLU = 2 Daca unul dintre parteneri face incearca totul, insa celalalt nu face NU INCEARCA ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0
    Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
    Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie