Aditivii care se folosesc pentru innegrirea maslinelor. Atentie, pot cauza cancer gastric!
de
Elena Alina Constantinescu la 2017-05-04

Consumul de masline innegrite artificial creste riscul aparitiei cancerului gastric. La aceasta concluzie au ajuns expertii Asociatia Pro Consumatori (APC) dupa ce au analizat 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla.
Asadar, in cele 20 de produse analizate au fost identificate 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.
Dintre acesti aditivi, doi contribuie la innegrirea artificiala a maslinelor:
E579 - gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Culegere de teste rezolvate la limba si comunicare - limba engleza clasa a VI-a
Copilul dvs are examen de Evaluare Nationala la sfarsitul clasei a VI-a Pregatiti-l de nota 10 Stimate parinte Aceasta etapa prefigureaza primul examen important din viata de elev a copilului dvs admiterea la liceu Constituie “piatra de temelie” ce sta la baza unei pregatiri serioase pe care ulterior se poate construi...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
E585 - lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
Nutritionistul Dumitru Balan spune ca din studiul de specialitate intitulat „Iron and cancer” aflam ca excesul de fier este legat de procesul oxidarii celulare, cat si de cel al cresterii celulor tumorale. In plus, cantitatile mari de fier din organism stimuleaza dezvoltarea bacteriilor patogene din intestin si virusurile, acesta fiind motivul pentru care maslinele murate in otet nu sunt benefice pentru sanatatea noastra.
In schimb, putem consuma cu incredere masline verzi sau masline negre netratate, zbarcite in mod natural (conservate prin sarare).
„Denumirea sub care se vinde acest tip de produs trebuie sa ofere consumatorului informatia de baza necesara alegerii in cunostinta de cauza. Piata acestui tip de produs este formata dintr-o cantitate consistenta de masline colorate artificial, aproximativ 40% din cantitatea de masline comercializate in tara noastra. Acest fapt se datoreaza necunoasterii de catre consumator a acestui tip de fruct exotic, dar si a preferintelor de consum fata de maslinele negre.
Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Avand in vedere acest aspect, recomand consumatorilor sa consume masline negre netratate, zbarcite in mod natural, in copac, si care sunt obtinute din fructe recoltate la maturitate completa, conservate numai prin sarare.
Sarea este ingredientul care se regaseste in exces in acest produs, la unele sortimente continutul de sare per 100 grame produs depaseste si cu 40% necesarul zilnic de sare din dieta unui adult. Din pacate, etichetarea maslinelor comercializate in sistem vrac nu ofera si informatii referitoare la cantitatea de sare din produsele aflate la vanzare.” spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.67
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Comentarii articole