Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aditivii care se folosesc pentru innegrirea maslinelor. Atentie, pot cauza cancer gastric!

de Alina Ilie la 2017-05-04
Aditivii care se folosesc pentru innegrirea maslinelor. Atentie, pot cauza cancer gastric!
Consumul de masline innegrite artificial creste riscul aparitiei cancerului gastric. La aceasta concluzie au ajuns expertii Asociatia Pro Consumatori (APC) dupa ce au analizat 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla.


Faptul ca acestea sunt innegrite nu se cunoaste de catre multi consumatori. Motivul este lipsa de transparenta in etichetarea produselor.

Asadar, in cele 20 de produse analizate au fost identificate 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

Dintre acesti aditivi, doi contribuie la innegrirea artificiala a maslinelor:

E579 - gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.

E585 - lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.

Nutritionistul Dumitru Balan spune ca din studiul de specialitate intitulat „Iron and cancer” aflam ca excesul de fier este legat de procesul oxidarii celulare, cat si de cel al cresterii celulor tumorale. In plus, cantitatile mari de fier din organism stimuleaza dezvoltarea bacteriilor patogene din intestin si virusurile, acesta fiind motivul pentru care maslinele murate in otet nu sunt benefice pentru sanatatea noastra.

In schimb, putem consuma cu incredere masline verzi sau masline negre netratate, zbarcite in mod natural (conservate prin sarare).

„Denumirea sub care se vinde acest tip de produs trebuie sa ofere consumatorului informatia de baza necesara alegerii in cunostinta de cauza. Piata acestui tip de produs este formata dintr-o cantitate consistenta de masline colorate artificial, aproximativ 40% din cantitatea de masline comercializate in tara noastra. Acest fapt se datoreaza necunoasterii de catre consumator a acestui tip de fruct exotic, dar si a preferintelor de consum fata de maslinele negre.

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Avand in vedere acest aspect, recomand consumatorilor sa consume masline negre netratate, zbarcite in mod natural, in copac, si care sunt obtinute din fructe recoltate la maturitate completa, conservate numai prin sarare.

Sarea este ingredientul care se regaseste in exces in acest produs, la unele sortimente continutul de sare per 100 grame produs depaseste si cu 40% necesarul zilnic de sare din dieta unui adult. Din pacate, etichetarea maslinelor comercializate in sistem vrac nu ofera si informatii referitoare la cantitatea de sare din produsele aflate la vanzare.” spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
  

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masline negre

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masline verzi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer gastric

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016