Ce, cat, cand si cum (in ce combinatii) mancam sunt intrebari complexe, al caror raspuns ar trebui sa tina cont de mai multi factori: varsta, bagaj genetic, starea de sanatate si eventualele afectiuni de care suferim, modul de viata/ profesia.
Va propunem, in continuare, o abordare sanatoasa a felului de a ne hrani in functie de ocupatie. De ce conteaza adaptarea dietei la profesie? Deoarece de tipul profesiei depind solicitarile specifice carora trebuie sa le facem fata zi de zi.
1) Intelectual, activitate analitica, avand si o pondere insemnata de munca de rutina. Dieta in acest caz trebuie sa raspunda cerintelor speciale de solicitare mentala si stres. Daca apartineti acestei categorii, este indicat sa consumati de cel putin 3-4 ori pe saptamana peste sau nuci si, in fiecare zi, fructe cu continut ridicat de glucide. Alte alimente indicate sunt soia, maslinele, semintele de dovleac si de migdale, conopida, usturoiul, ouale, laptele. In perioadele de stres ridicat, consumarea zilnica a catorva grame de drojdie de bere este foarte utila (daca nu-i tolerati gustul incercati, inainte de a renunta, cu putina paine). De-asemenea, este important sa va asigurati zilnic necesarul de proteine de calitate superioara, din carnea de peste, pui si vita. Masa de dimineata trebuie sa fie cea mai bogata, intre 40 si 50% din totalul caloric al zilei, urmata de masa de pranz.
2) Intelectual, activitate orientata catre zona creativa. In acest caz aveti nevoie de acele atat de cautate sclipiri, “explozii” de creativitate. Nu trebuie sa va lipseasca, in nicio zi, ceaiul de chimen, menta sau rozmarin (le puteti alterna sau chiar combina). Alimente recomandate: pestele (in special pastravul si somonul), nucile, soia, lintea, fasolea, bananele, mierea, ciocolata amara, rosiile, ardeii, ceapa si usturoiul. Repartizarea zilei culinare pe mese trebuie sa tina cont de intervalul/ intervalele de efort intelectual sporit (astfel incat inaintea acestor intervale sa serviti masa/ mesele cu ponderea cea mai mare in totalul caloric al zilei).
3) Sportiv. “Vedetele” in acest caz sunt pastele, carnea de vita si de pui, soia, mazarea si orezul, morcovii, telina, rosiile si usturoiul, mierea, bananele, prunele si strugurii. Citricele sunt, de-asemenea, utile indeosebi sportivilor. Aportul de calorii trebuie atent corelat cu volumul efortului depus.
4) Angajat cu munca in ture. In aceste cazuri aveti nevoie de o alimentatie usoara, dar si cu o buna capacitate de refacere a organismului (mai ales daca vorbim si despre turele de noapte). Legumele proaspete, fructele si cerealele integrale chiar trebuie sa formeze baza alimentatiei! Salatele mediteraneene, preparate cu branza putin sarata sau cu cas dulce, este indicat sa nu lipseasca in nicio zi de lucru. Rosiile si kiwi vor fi consumate cat mai des posibil. Alte alimente indicate sunt iaurtul/ sana/ laptele batut si semintele de dovleac. Structura zilei pe mese trebuie, fireste, corect adaptata programului de lucru.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"