Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi de 500.000 de lei pentru persoane fizice si 10% din afacerile firmei pentru nereguli pe bursa

Amenzi de 500.000 de lei pentru persoane fizice si 10% din afacerile firmei pentru nereguli pe bursa
Amenzile maxime pentru incalcarea legislatiei bursiere vor creste pana la de zece ori in cazul persoanelor fizice, astfel ca sanctiunea poate ajunge la 500.000 lei, iar in cazul companiilor penalitatile vor merge pana la 10% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de ordonanta de guvern. Cele mai mari amenzi aplicabile persoanelor fizice vor fi platite de catre actionarii care nu fac oferte de preluare dupa ce au depasit pragul de 33% din titlurile unei societati listate.


Sanctiunea poate fi avertisment sau amenda de la 1.000 - 25.000 lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului in care trebuia lansata oferta.

Amenda creste de la 25.001 lei la 50.000 lei daca oferta nu este initiata in luna urmatoare, iar dupa scurgerea a mai mult de doua luni sanctiunea intra in palierul 50.001 lei-500.000 de lei.

Firmele vor fi sanctionate cu avertisment sau amenda de pana la 1% din cifra de afaceri din anul anterior daca depases cu o luna a termenului limita de lansarea a ofertei.

Amenda va creste pana la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a doua luni de la data limita, iar daca nici dupa cele 60 de zile nu este initiata oferta, sanctiunea poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Potrivit legislatiei actuale, Comisia poate aplica amenzi cuprinse intre 500 si 50.000 de lei persoanelor fizice, in timp ce pentru firme sanctiunile sunt intre 0,5% si 5% din capitalul social.

Sanctiunile vor fi graduale si in cazul altor contraventii. Pentru persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse intre 1.000 lei si 100.000 de lei. Pentru contraventii mai usoare, Comisia poate aplica doar un avertisment.

Amenzile pentru persoanele juridice vor fi de pana la 10% din cifra de afaceri inregistrata in precedentul exercitiu financiar anterior sanctionarii.

Pentru realizarea unor tranzactii pe baza de informatii privilegiate CNVM va avea dreptul sa aplice amenzi care pot fi intre jumatate si totalitatea valorii tranzactiei realizate.

Daca persoana cu acces la informatii privilegiate a transmis acele informatii altei persoane, insa nu a fost realizata nicio tranzactie, amenda va fi cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei.

In cazul sanctionarii unei firme nou-infiintate, care nu a inregistrat cifra de afaceri in anul anterior sanctionarii, sau in cazul persoanei juridice a carei cifra de afaceri nu este accesibila, CNVM poate aplica amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 2,5 milioane lei.

Daca CNVM va constata savarsirea a doua sau mai multe contraventii, va aplica sanctiunea cea mai mare, majorata cu pana la 50%.

Proiectul prevede si noi modalitati de stabilire a pretului din oferta de preluare, in cazul in care nu poate fi determinat prin metoda celei mai mari cotatii platite de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat in ultimele 12 luni anterior depunerii documentatiei de oferta.

Astfel, daca acest criteri nu va putea fi utilizat, pretul va fi determinat de un evaluator independent prin alegerea celui mai mare pret obtinut prin alte sase metode de evaluare, fata de trei criterii in prezent.

Evaluatorul va trebui sa calculeze pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a documentatiei de oferta si cel aferent ultimelor 12 luni anterioare datei la care a fost depasita participatia de 33% din drepturile de vot.

De asemenea, se poate utiliza valoarea unitara a activului net al societatii conform ultimei situatii financiare auditate anterioare depunerii documentatiei de oferta, dar si conform ultimei situatii financiare auditate anterioare datei la care a fost depasit pragul de 33%.

Alte doua elemente care pot fi luate in calcul de evaluator sunt cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care actioneaza in mod concertat in ultimele 12 luni anterioare datei la care s-a depasit pragul de detinere si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata in conformitate cu standardele internationale de evaluare.

In prezent, sunt utilizate trei metode, respectiv pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni anterioare derularii ofertei, valoarea activului net al societatii conform ultimei situatii financiare auditate si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza in conformitate cu standardele internationale de evaluare.

Totodata, firmele vor fi obligate sa publice pe site-ul propriu cu minim 30 de zile inainte de AGA, fata de cinci zile in prezent, documentele sau informatiile vizand problemele inscrise pe ordinea de zi.

Noile sanctiuni sunt cuprinse intr-un proiect de ordonanta de Guvern pentru modificarea si completarea legii pietei de capital. Proiectul a fost initiat de Ministerul Finantelor Publice, in consultare cu CNVM si Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aga

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre amenzi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre amenda

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre persoane fizice

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016