Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul Angajatului: Foloseste Codul Muncii in interesul tau

Ghidul Angajatului: Foloseste Codul Muncii in interesul tau
Angajatorul nu respecta Codul Muncii? Esti pregatita sa actionezi in cazul unei decizii incorecte sau ilegale a angajatorului?


Cunoasterea Codului muncii este vitala pentru orice angajat.
Cele 298 de articole din Codul Muncii, multe dintre ele cu cate 5-7 aliniate, ascund capcane sau lucruri importante care pot fi usor trecute cu vedere. Afla chiar acum ce drepturi ai!
Stiai ca...
1. Angajatorul risca o amenda de pana la 2.000 de lei daca nu transmite angajatilor, anterior inceperii activitatii, un exemplar din contractul individual de munca?
 2. Daca lipsesti nemotivat un numar mic de zile (2-3), iar angajatorul decide sa te concedieze disciplinar, acesta trebuie sa poata face dovada ca prezenta ta la serviciu era necesara exact in acele zile?
3. Concediul fara plata nu constituie vechime in munca, cu o singura exceptie?
4. Daca angajatorul hotaraste ca trebuie sa urmezi un curs de formare profesionala, iar tu refuzi, acesta poate considera refuzul tau drept o abatere disciplinara, insa numai in anumite conditii?
5. Daca angajatorul va chema la serviciu intr-o sambata, pentru 1 ora si apoi, in compensatie, va invoieste luni sa plecati acasa mai devreme cu 1 ora nu procedeaza corect?
6. O salariata care alapteaza are dreptul la reducerea programului de lucru cu doua ore, zilnic? Apoi, stiti cum ii afecteaza aceasta reducere vechimea in munca si veniturile salariale?
7. Exista o conditie obligatorie pe care trebuie sa o indeplinesti astfel incat angajatorul sa te reintegreze chiar si atunci cand o decizie judecatoreasca anuleaza concedierea ta?
8. Prin natura relatiilor de munca pe care le are cu tine, e posibil ca angajatorul sa afle anumite informatii private despre tine, pe care tu nu vrei sa le faca publice. In acest caz, conform art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul Muncii, angajatorul tau are obligatia de a pastra confidentialitatea acestor informatii!
9. Tatal copilului nou-nascut poate fi concediat in timpul concediului paternal? (Concediul paternal este concediul de 5 zile lucratoare, acordat la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.)
10. Daca un salariat ii aduce un prejudiciu angajatorului si apoi isi da demisia, el va raspunde totusi, patrimonial, fata de angajator? Iar demisia salariatului nu inlatura aceasta raspundere...
11. Salariatul are dreptul de a demisiona in mod nerestrictionat?
12. Se poate negocia o clauza privitoare la obligatia salariatului de a atinge un anumit nivel de productie sau de vanzari? Partile pot stabili un termen si un anume standard pe care salariatul se angajeaza sa il atinga. Desi neatingerea rezultatului negociat nu poate conduce automat la incetarea contractului de munca, totusi acest lucru va putea fi luat in considerare in perspectiva unei eventuale concedieri pentru necorespundere profesionala.
13. Se poate negocia o clauza privitoare la obligatia salariatului de a fi disponibil pentru solicitarile urgente ale angajatorului, chiar si in timpul sau liber? Fara a se putea restrictiona in acest fel dreptul tau la odihna, astfel de clauze se insereaza frecvent, mai ales in contractele de munca ale salariatilor care: a) au functii de conducere, b) desfasoara activitati de reparatii, c) lucreaza in unitati cu foc continuu etc.
14. Se poate negocia o clauza privitoare la obligatia angajatorului de a promova in viitor un salariat, in masura in care acesta obtine anumite rezultate, intr-un anumit interval de timp?
15. Angajatorul este obligat sa-ti achite plati compensatorii conform legii daca in unitate nu exista Contract Colectiv de Munca?
16. Nu poate fi desfiintat postul ocupat de o persoana aflata in concediu de crestere copil?
17. Daca un salariat executa un ordin de serviciu dat de superiorul sau, ordin formulat in sensul savarsirii unei ilegalitati, salariatul este considerat si el vinovat?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre codul muncii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre angajat

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre angajator

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0