Eticheta nu spune nimic despre materiile prime si substantele chimice folosite la fabricarea unui scutec.
Explicatia este la fel de simpla pe cat de surprinzatoare: legislatia actuala nu obliga producatorii sa furnizeze informatii despre compozitia chimica a acestor produse. Totusi, parintii au dreptul sa stie. Pentru a obtine raspunsuri privind materiile prime care intra in fabricarea scutecelor pentru copii, Institutul National al Consumului din Franta a testat 12 marci reprezentative de pe piata. Foarte multi parinti nu cunosc faptul ca aceste produse nu sunt fabricate din bumbac, ci din celuloza in amestec cu diferite materiale plastice, cum ar fi: polipropilena, poliacrilatul pentru gelul absorbant si poliesterul.
In afara de celuloza, scutecele din gama ecologice contin si alte materiale de origine naturala, dar nu le exclud pe cele sintetice. Tesatura care vine in contact cu pielea este si in cazul scutecelor ecologice realizata din materiale plastice. Contactul permanent cu un material plastic cum este polipropilena nu ar trebui, in principiu, sa prezinte riscuri majore pentru sanatatea celor mici, in afara de unele iritatii sau alte manifestari minore nedorite.
Dupa ce au identificat materiile prime ale scutecelor – sintetice si/sau naturale – cercetatorii au verificat daca procesele industriale legate de fabricarea lor sau diversele tratamente pe care le-au suportat nu genereaza reziduuri cu riscuri toxice.
Asadar, s-au analizat 12 marci de scutece de unica folosinta, talia 3 (4-9 kg) pentru bebelusi in vederea identificarii substantelor cu potential toxic.
Din nefericire, rezultatele analizelor nu sunt linistitoare pentru parinti. In scutecele analizate s-au gasit pesticide (dintre care glyfosatul, principiul activ din Roundup), hidrocarburi aromatice policiclice HAP, urme de dioxine sau de compusi organici volatili. Majoritatea scutecelor studiate incorporeaza una sau mai multe molecule cu toxicitate posibila sau certa.
In concluzie, sunt necesare reglementari mai severe si controale mai stricte, iar etichetarea privind compozitia scutecelor ar trebui sa fie obligatorie, pentru a se asigura securitatea sanitara a sugarilor.
Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!