Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu trezi copilul!

Nu trezi copilul!
Ultimele cercetari in domeniul somnului copiilor sunt fascinante pentru parinti si spun ca trebuie sa-i lasam pe mici mici sa doarma cat vor.


Copiii arareori dorm din lene, ci au nevoie de somn pentru ca mintea, creierul lor lucreaza din greu.
Iata cateva lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie:
- somnul este perioada in care creirul proceseaza ceea ce a invatat in timpul zilei;
- copiii experimenteaza acest proces mai eficient decat adultii;
- somnul ofera posibilitatea stocarii informatiei pe termen lung;
- cand copiii dorm, memoria li se cimenteaza, ceea ce paveaza drumul pentru noi activitati de invatare pe viitor;
- in timpul somnului, cunostintele implicite devin explicite. Te-ai intrebat vreodata de ce crezi cu atata forta in vreun lucrur oarecare? Creierul tau a muncit la transferarea informatiei implicite intr-una reala;
- copiii tind sa doarma mai profund noaptea, dandu-i creierului ocazia necesara pentru a solidifica ce au invatat cu o zi inainte si de a-si aminti acel lucrur in ziua urmatoare.
Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat de dr. Ines Wilhelm de la Universitatea din Tubingen impreuna cu cercetatori elvetieni si germani. 
Poate sa para ciudat, dar asa cum copiii nu mananca orice, nu merg, nu vorbesc ca adultii imediat dupa ce se nasc, copiii nici nu dorm ca adultii. Somnul copiilor este diferit de cel al adultilor. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normala.
Cat si la ce ora trebuie sa se culce, depinde si de fiecare copil in parte, dar si de varsta lui. Iti dam mai jos cateva date orientative privind un program sanatos de somn pentru un copil fericit:
- Nou-nascut: 15-18 ore de somn. Nou-nascutii nu au ritm circadian dezvoltat si dorm, de obicei, in reprize de somn scurte, de 1-4 ore. Atat ziua, cat si noaptea.
- 1 – 4 luni: 14-15 ore de somn, ora de culcare: 8:00 – 11:00. Acesti copii sunt in curs de maturizare a ritmului circadian si se trezesc noaptea sa manance. Ora de culcare incepe sa se mute mai devreme, pe masura ce ne apropiem de 4 luni. Somnul de noapte incepe sa aiba si reprize mai lungi de somn, de 4-6 ore.
- 4 – 8 luni: 14-15 ore de somn, ora de culcare: 17:30 – 19:30. Ritmurile circadiene se maturizeaza. Incep sa se regleze si somnurile de zi.  Si o ora mai timpurie de culcare ajuta copilasii sa primeasca atata somn cat au nevoie pentru dezvoltarea mentala si fizica. Ora de culcare poate sa fie inspre 17:30, daca somnurile din timpul zilei au fost scurte sau daca cel mic nu a dormit (daca a atipit sub 30 de minute, aceasta activitate nu este considerata un somn).
- 8 – 10 luni: 13-15 ore de somn, ora de culcare: 17:30 – 19:00. Copiii de aceasta varsta au, de obicei, doar 2 somnuri ziua. Cand se muta de la 3 la 2 somnuri de zi, ora de culcare se poate muta catre 17:30.
- 10 – 15 luni: 14 ore de somn, ora de culcare: 18:00 – 19:30. Unii copii se muta la un somn de zi, insa cei mai multi fac acest lucru dupa 15 luni. In perioada de tranzitie, este posibil ca ora de culcare sa se mute mai devreme, pentru ca cel mic sa recupereze somnul mai scurt din timpul zilei, pana cand somnul de noapte va creste in durata.
- 15 luni: 14 ore de somn, ora de culcare: 18:00 – 19:30. Exista sansa sa mai apara inconsecvente la somnul de pranz, sa fie zile in care il mai sar. Mutati somnul de seara mai devreme pentru a compensa somnul pierdut.
- 15 luni – 3 ani, 14 ore de somn, ora de culcare: 18:00 – 19:30. Exista sansa sa mai apara inconsecvente la somnul de pranz, sa fie zile in care il mai sar. Mutati somnul de seara mai devreme pentru a compensa somnul pierdut.
- 3 – 6 ani:13 ore de somn, ora de culcare: 18:00 – 20:00. Sunt sanse mari ca copilul dumneavoastra sa fi renuntat la somnul de pranz, de aceea va avea nevoie sa recupere printr-o ora de culcare mai timpurie. Atentie la semnele de somn, adica la nevoie specifice de somn ale copilului.
- 7 – 12 ani: 20 ore de somn, ora de culcare: 19:30 – 21:00. Copiii de scoala au parte de multe provocari datorate cresterii, sunt foarte activi si au nevoi mari de somn.  A dormi suficient ii ajuta sa aiba performante mai bune la scoala, un comportament ne problematic, o atentie mai buna, o memorie mai buna si nu numai.
- Adolescenti: 9+ ore de somn. Multi adolescenti trebuie sa se trezeasca devreme pentru scoala. Numarati invers de la ora de trezire, ora la care ar trebui sa se culce. Luati in calcul ca le trebuie, in medie, 15 minute sa adoarma sau mai mult daca sunt foarte stresati, cu multe probleme pe cap.
 
Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatatea copilului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre importanta somnului

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0