Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Carnavalul de la Rio de Janeiro 2012 - sarbatoare, nebunie, explozie de culoare (vezi galeria foto)

Carnavalul de la Rio de Janeiro 2012 - sarbatoare, nebunie, explozie de culoare (vezi galeria foto)
Carnavalul de la Rio de Janeiro are loc cu 40 de zile inainte de Paste, iar anul acesta s-a desfacurat intre 18 si 21 februarie. Trupurile aproape goale, paiete, pene, culoare, costumele extravagante, muzica asurzitoare, carele alegorice si, mai ales, samba au fost ingredientele obligatorii ale celui mai mediatizat carnaval al anului, Carnavalul de la Rio.


Desi carnavalul este o forma de sarbatoare populara prezenta de-a lungul intregii Americi Latine, niciunde nu atinge exuberanta si senzualitatea din capitala Braziliei. Pasiunea si pofta de viata a celor peste 10 milioane de locuitori ai orasului Rio de Janeiro, cunoscuti sub denumirea de 'cariocas', iese cel mai bine la suprafata in perioada carnavalului. Insa brazilienii nu sunt insa singurii care se bucura de carnaval, intrucat festivitatile atrag anual mii de vizitatori din toate colturile lumii.

Cum se desfasoara carnavalul
Incepand cu primele ore ale dupa-amiezei, nisipul scrasneste si se involbura, cu pasiune, sub picioarele a mii de oameni incinsi de soare si de ritmul latin. Seara, faleza de promenada Avenida Atlantica devine neincapatoare pentru turisti, localnici, femei aproape goale, mahmuri, o populatie mixta care se omogenizeaza sub umbrela distractiei fara limite.

Ceremoniile incep cu inmanarea simbolica a cheilor orasului unui personaj costumat, Regele Momo, care instaureaza, pentru patru zile, domnia exuberantei si a placerii. Desi punctul de maxima intensitate al festivalului este Parada scolilor de samba, care are ca loc de desfasurare Sambadromul, distractia nu poate fi limitata la o zona anume, revarsandu-se pe strazi, in cluburi, pe plajele fierbinti Copacabana, Ipanema sau Leblon. Principale bulevarde sunt inchise traficului autovehiculelor din cauza grupurilor masive de petrecareti care invadeaza orasul. Spre deosebire de carnavalul de pe strazi, la care participarea este gratuita, pentru Parada scolilor de samba, turistii trebuie sa scoata bani frumosi din buzunar, dar investitia merita. Cele 14 scoli se dezlantuie pe Sambadrom, intr-un maraton al rezistentei fizice, de la ora 9 seara a zilei de duminica pana in zorii zilei urmatoare.

Scolile de samba nu sunt institutii de invatamant, ci asociatii de oameni care traiesc in acelasi 'favellas' (cartier, cel mai adesea de la periferie). Membrii acestora se intalnesc in mod regulat pentru antrenamente si repetitii, toate performantele fiind etalate in ziua cea mare. Urcati in care alegorice impinse de barbatii comunitatii, dansatorii isi demonstreaza maiestria imbracati sumar sau chiar complet goi, desi nuditatea nu este, oficial, admisa. Ce nu se poate, insa, rezolva cu o pata de vopsea aplicata in locul potrivit de pe trup?

Parada scolilor de samba a debutat la inceputul anilor '30, urmand ca in 1984 sa i se construiasca un sediu special in centrul orasului, prevazut cu tribune speciale pentru spectatori, asa-numitul Sambadrom. In fiecare an, scolile aleg o tema diferita; spre exemplu, in anul 2000, pentru a marca sarbatorirea celei de-a 500-a aniversari a tarii lor, grupurile de samba au personalizat diferitele perioade al istoriei Braziliei.

Fiecare scoala se poate prezenta la parada cu sase pana la opt care alegorice si cu 3000 pana la 5000 de membri. Prestatia scolilor este judecata de un juriu specializat ales de catre Liga Scolilor de Samba. 'Cariocas' isi incurajeaza scoala preferata cu aceeasi pasiune cu care sustin echipa de fotbal preferata. Cele mai bune cinci scoli desemnate au onoarea de a marsalui din nou, impreuna, in week-endul urmator, la Parada invingatorilor.

Responsabila in mare masura de succesul carnavalului de la Rio, samba isi are originea in ritmurile africane aduse in Brazilia de sclavi. Arta sambei - muzica profana al carui nume, 'samba', inseamna dans din buric - a fost adusa la Rio de femeile din Bahia. In secolul al XIX-lea, ritmurile africane originale au primit influentele puternice ale polcai, habanerei si ale altor genuri europene. Parada de dans, costume, muzica si paiete de pe Sambodrom este concurata in grandoare numai de paradele sexuale. Intreg spectrul sexualitatii este reprezentat, de la heterosexuali infierbantati la travestiti lascivi, homosexuali pentru toate gusturile la reginele industriei pornografice.

Cocteilul de piele umana, caldura tropicala, senzualitate, carne si sex este ametitor si reprezinta motivul pentru care valuri si valuri de turistilor debarca, in februarie-martie, la Rio.

Cum se pregatesc autoritatile
Guvernul statului Rio a distribuit pe strazi si pe stadioane, 55.000 de cutii cu prezervative si 160.000 de brosuri despre bolile cu transmitere sexuala si despre metodele de profilaxie.

Aproximativ 50.000 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea "celei mai mari sarbatori din lume", in organizarea careia sunt implicate 250.000 de persoane si care aduce 640 de milioane de dolari in conturile guvernului local.


Originile carnavalului
Desi originile carnavalului raman obscure, cei mai multi sunt de acord ca festivitatile au la origine ritualuri pagane din Egiptul Antic inchinate zeului Osiris. Manifestari similare aveau loc in Grecia Antica si in Imperiul Roman. Ceremoniile se desfasurau chiar inaintea Postului Pastelui, fiind astfel o ultima rabufnire a energiilor inainte de perioada de reculegere.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre samba

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rio

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parada

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scoli

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0