Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 afectiuni comune ale sistemului reproducator feminin si ce semnifica acestea

de Sunt Fericita la 2023-06-16
4 afectiuni comune ale sistemului reproducator feminin si ce semnifica acestea
Sistemul reproducator feminin reprezinta nu numai o componenta esentiala anatomiei si fiziologiei particulare femeilor, ci si o retea complexa ce asigura toate etapele corespunzatoare aducerii pe lume de noi vieti.


Data fiind structura sa bine organizata si cu functii clar stabilite, chiar si mici alterari ale cursului sau normal de functionare pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului acestui sistem. 


Astfel, este important de cunoscut atat care sunt cele mai comune afectiuni ce implica organele reproducatoare feminine, cat si semnificatia acestora si modul de gestionare din punct de vedere terapeutic.


Afectiuni ale sistemului reproducator feminin

Sistemul reproducator feminin este alcatuit din urmatoarele componente:

  • Uterul;
  • Trompele uterine;
  • Ovarele;
  • Vaginul;
  • Structurile externe (vulva).  

Fiecare din aceste structuri anatomice poate fi afectata intr-un moment de-a lungul vietii, insa unele organe sunt tinte mai frecvente (ex: uterul si ovarele). 


Cu toate acestea, majoritatea patologiilor uterine, ovariene, precum si ale celorlalte structuri sunt de severitate usoara-moderata si beneficiaza de tratament. Cateva exemple de afectiuni ale sistemului reproducator sunt urmatoarele:


1. Fibroamele uterine

Fibroamele uterine constituie cea mai comuna afectiune benigna ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin. 


Un fibrom uterin poate varia ca dimensiuni, poate fi asociat de alte fibroame simultan si poate determina o simptomatologie sugestiva (dureri abdominale, dureri in timpul contactului sexual si sangerari menstruale).


Tratamentul poate fi constituit atat din supraveghere si administrare de preparate medicamentoase, cat si de indepartare chirurgicala (cu scopul permiterii sarcinilor viitoare). De multe ori, femeia cu fibroame uterine este asimptomatica, astfel ca niciun tratament nu este necesar si se practica doar monitorizarea periodica.


Prognosticul este unul bun data fiind incidenta crescuta de cazuri asimptomatice si raspunsul bun la tratament in cazurile simptomatice.
2. Endometrioza


Endometrioza este o stare patologica ce presupune existenta de tesut endometrial ectopic (in afara zonei anatomice caracteristice, la nivelul uterului).


Endometrul reprezinta stratul intern al peretelui uterin, cu un rol hormonal important si implicat direct in etapele ciclului menstrual si, prin urmare, in reproducere. In unele situatii, tesutul endometrial se poate regasi la nivelul colului uterin, la nivelul ovarelor sau chiar la nivel intestinal.


Simptomatologia se poate recunoaste prin durerile abdominale intense, sangerari anormale si infertilitate. Tratamentul variaza de la monitorizare (in cazurile asimptomatice si/sau usoare) pana la medicamente sau excizie chirurgicala.
 

3. Sindromul ovarelor polichistice
 
O alta afectiune comuna a sistemului reproducator feminin este sindromul ovarelor polichistice. 
 
Dupa cum ii sugereaza si numele, aceasta se caracterizeaza prin prezenta unor formatiuni de tip chistic la nivelul ovarelor, alaturi de cicluri menstruale neregulate (sau absenta completa a lor), crestere excesiva a parului, infertilitate si crestere in greutate. 
 
Gestionarea terapeutica implica atat modificarea stilului de viata prin dieta si exercitii fizice, cat si tratament medicamentos tintit asupra reinstalarii ovulatiei si mentinerii unor cicluri menstruale regulate.

4. Boli cu transmitere sexuala (BTS)
 
Infectiile cu transmitere sexuala constituie un procent semnificativ din totalitatea afectiunilor sistemului reproducator feminin si, spre deosebire de alte patologii comune, acestea pot fi prevenite prin masuri de protectie adecvate.
 
Exemple de boli cu transmitere sexuala includ infectia HPV (human papillomavirus), herpesul, chlamydia, infectia cu trichomonas si gonoreea. 
 
Cu toate ca majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala pot fi vindecate sau cel putin gestionate prin intermediul tratamentului, cea mai buna metoda de evitare a acestora este contraceptia prin bariera fizica (de electie, prezervativul). 
 
Metode de preventie. Sanatatea sistemului reproducator feminin
 
Pentru a putea reduce riscul aparitiei afectiunilor sistemului reproducator si a beneficia de o stare de sanatate optima a acestuia, aplicarea urmatoarelor metode poate fi extrem de utila:
  • Frecventarea consultatiilor ginecologice periodice; 
  • Adoptarea masurilor de contraceptie adecvate (precum si informarea despre acestea);
  • Mentinerea unei igiene intime corespunzatoare;
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos (prin alimentatie si exercitii fizice);
  • Renuntarea la obiceiuri daunatoare (precum consumul excesiv de alcool si fumatul);
  • Reducerea nivelului de stres pe cat de mult posibil;
  • Informarea permanenta cu privire la functionarea si sanatatea sistemului reproducator feminin. 
 
 
In concluzie, sistemul reproducator feminin este o retea complexa de functii bine stabilite si, astfel, orice dezechilibru poate avea un impact asupra sanatatii reproductive a femeii. Totusi, este important de retinut faptul ca majoritatea afectiunilor din aceasta arie beneficiaza de tratamente eficiente si, de asemenea, pot fi prevenite prin aplicarea masurilor profilactice adecvate.
 
Sursa foto: Shutterstock 

 

 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre afectiuni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fibrom

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0