Data fiind structura sa bine organizata si cu functii clar stabilite, chiar si mici alterari ale cursului sau normal de functionare pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului acestui sistem.
Astfel, este important de cunoscut atat care sunt cele mai comune afectiuni ce implica organele reproducatoare feminine, cat si semnificatia acestora si modul de gestionare din punct de vedere terapeutic.
Afectiuni ale sistemului reproducator feminin
Sistemul reproducator feminin este alcatuit din urmatoarele componente:
- Uterul;
- Trompele uterine;
- Ovarele;
- Vaginul;
- Structurile externe (vulva).
Fiecare din aceste structuri anatomice poate fi afectata intr-un moment de-a lungul vietii, insa unele organe sunt tinte mai frecvente (ex: uterul si ovarele).
Cu toate acestea, majoritatea patologiilor uterine, ovariene, precum si ale celorlalte structuri sunt de severitate usoara-moderata si beneficiaza de tratament. Cateva exemple de afectiuni ale sistemului reproducator sunt urmatoarele:
1. Fibroamele uterine
Fibroamele uterine constituie cea mai comuna afectiune benigna ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin.
Un fibrom uterin poate varia ca dimensiuni, poate fi asociat de alte fibroame simultan si poate determina o simptomatologie sugestiva (dureri abdominale, dureri in timpul contactului sexual si sangerari menstruale).
Tratamentul poate fi constituit atat din supraveghere si administrare de preparate medicamentoase, cat si de indepartare chirurgicala (cu scopul permiterii sarcinilor viitoare). De multe ori, femeia cu fibroame uterine este asimptomatica, astfel ca niciun tratament nu este necesar si se practica doar monitorizarea periodica.
Prognosticul este unul bun data fiind incidenta crescuta de cazuri asimptomatice si raspunsul bun la tratament in cazurile simptomatice.
2. Endometrioza
Endometrioza este o stare patologica ce presupune existenta de tesut endometrial ectopic (in afara zonei anatomice caracteristice, la nivelul uterului).
Endometrul reprezinta stratul intern al peretelui uterin, cu un rol hormonal important si implicat direct in etapele ciclului menstrual si, prin urmare, in reproducere. In unele situatii, tesutul endometrial se poate regasi la nivelul colului uterin, la nivelul ovarelor sau chiar la nivel intestinal.
Simptomatologia se poate recunoaste prin durerile abdominale intense, sangerari anormale si infertilitate. Tratamentul variaza de la monitorizare (in cazurile asimptomatice si/sau usoare) pana la medicamente sau excizie chirurgicala.
4. Boli cu transmitere sexuala (BTS)
- Frecventarea consultatiilor ginecologice periodice;
- Adoptarea masurilor de contraceptie adecvate (precum si informarea despre acestea);
- Mentinerea unei igiene intime corespunzatoare;
- Adoptarea unui stil de viata sanatos (prin alimentatie si exercitii fizice);
- Renuntarea la obiceiuri daunatoare (precum consumul excesiv de alcool si fumatul);
- Reducerea nivelului de stres pe cat de mult posibil;
- Informarea permanenta cu privire la functionarea si sanatatea sistemului reproducator feminin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!