Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa inveti o limba straina: 7 sfaturi practice

de SuntFericita.ro la 2024-02-21
Cum sa inveti o limba straina: 7 sfaturi practice
Chris Lonsdale a invatat limba mandarina in timp record si este pasionat de principiile ce duc la succes in invatarea limbilor straine. Acestea sunt cele 5 principii si cele 7 actiuni pe care trebuie sa le aplici ca sa fii eficient in invatarea unei limbi straine.


5 principii in invatarea unei limbi straine
 

1. Concentreaza-te pe aspectele de continut care sunt relevante pentru tine acum.
2. Foloseste limbajul ca pe un mijloc de comunicare din prima zi (uneltele isi dovedesc utilitatea cand sunt folosite).
3. Daca intelegi mesajul, ideea de la inceput, atunci inveti limba in mod inconstient (input comprehensibil).
4. Filtru de limba – presupune activarea acelei parti de creier careia ii corespunde decriptarea unui mesaj – a treia ureche.
5. Starea de spirit – cu cat esti intr-o dispozitie mai buna, cu atat va fi mai usor sa inveti (relaxat, fluid, deschis, sa fii perfectionist).
 

7 sfaturi practice pentru invatarea unei limbi straine
 

- Asculta orice material in limba straina pe care o inveti – emisiuni TV, radio, melodii, videoclipuri scurte sau filme in mediul online; mergi in locuri in care se vorbeste limba – daca ai ocazia sa asculti pe viu vorbitorii acestei limbi, nu ezita sa stai langa ei si sa asculti ritmul, melodicitatea limbii, accente, tonalitati, chiar daca nu intelegi mai nimic din continut.

- Foloseste orice metoda ca sa intuiesti care este semnificatia mesajului vorbit, in special limbajul nonverbal: daca urmaresti un film, cauta sa decriptezi din mimica, postura, gesturi ceea ce vrea sa spuna fiecare personaj.

- Foloseste cat mai multe combinatii de cuvinte: daca stii 10 substantive, 10 adjective si 10 verbe poti ajunge la 1.000 de propozitii. 

- Incepe cu acele cuvinte care sunt nucleul limbii. In limba engleza te poti descurca cu 1.000 de cuvinte pentru a face fata la 85% din situatiile in care ai nevoie sa comunici.
Daca ai un vocabular de 3.000 de cuvinte, faci fata cu succes la 98% din situatiile cele mai frecvente din comunicarea de zi cu zi. Incepe cu un kit de expresii: „Ce este asta?”/ „Cum se spune la…?”/ „Nu inteleg”/ „Poti sa repeti?”/ „Poti sa vorbesti mai rar?”/ „Vreau sa”; apoi se adauga de la sine conjunctiile.

- Gaseste-ti un partener de discutie care sa se raporteze la tine ca la un egal, dar sa cunoasca limba pe care o inveti tu („parinte de limba”). Aceasta persoana trebuie sa fie cat mai compatibila cu tine, sa aiba rabdare sa te asculte si sa o preocupe subiecte initiate de tine. Aceasta persoana nu trebuie sa isi faca un scop din a te corecta, ci trebuie sa creeze un cadru sigur pentru tine ca sa te poti exprima. La inceput, vorbirea e stangace si e posibil ca partenerul de limba sa inteleaga mai dificil ceea ce spui, dar nu trebuie sa te intrerupa, sa te corecteze, ci sa te lase sa vorbesti. La final, primeste confirmarea de la tine ca a inteles repetand mesajul in forma corecta. De asemenea, „parintele de limba” este dator sa foloseasca in special cuvintele pe care tu le intelegi.

- O operatiune complexa este aceea de a-ti acorda cuvintele din perspectiva fonetica (poti sa urmaresti expresia fetei unui vorbitor nativ); apoi sa verifici cum suna cand le spui cu voce tare si sa le rafinezi ca expresivitate faciala.

- Asocierea cu imaginea cuvintelor este faza finala, deoarece presupune conditionarea unui mecanism dublu in-out-in. Atunci cand te gandesti la elefant si iti vine imaginea in cap este procesul de intrare a cuvantului in sertarul imaginii elefant; ce e nevoie acum este sa iasa pe un alt canal un alt cuvant asociat tot cu imaginea elefant.

Si data viitoare cand auzi cuvantul sa poti face legatura si dinspre directia a doua. E ca si cum ai avea un sertar pe care il deschizi din mai multe directii.

Mai multe detalii aflati din lucrarea Tehnici de invatare accelerata. Ghid dedicat parintelui responsabil si copilului eficient >>

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre invatare accelerata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre limba engleza

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016