Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa tii situatia sub control pe durata unui conflict cu copilul tau

Cum sa tii situatia sub control pe durata unui conflict cu copilul tau
Cand apare un conflict in relatia copil-parinte, specialistii in materie de psihologia copilului recomanda sa parcurgem urmatorii pasi pentru a ne mentine calmul emotional sub control si conectat la ratiune...


1. Respira adanc. Da, cand simti nervi si tensiune interioara, respira adanc. Asta te va ajuta sa te simti mai putin tensionat si iti da pauza aceea necesara ca sa te opresti singur sa spui acele cuvinte care dor si pe care nu le poti lua inapoi.
Sfatul expertului!
Tine minte o vorba inteleapta: Nu trebuie sa participi la fiecare conflict la care esti invitat. Priveste situatia mai degraba asa: ce se intampla atunci cand doi oameni tin strans de o sfoara si unul dintre ei da drumul la sfoara? Sfoara se inmoaie si celalalt nu mai are de ce sa traga si la ce sa se opuna. Respira adanc si da drumul la sfoara. Asta iti va da timp pretios sa te calmezi si sa te regrupezi.
2. Refocuseaza-te pe problema. Invata cum sa iti refocusezi copilul pe subiectul discutiei. Daca, de exemplu, incerci sa iti mobilizezi copilul sa isi faca temele iar el spune „Te urasc!“ vei raspunde „Acum nu discutam daca ma iubesti sau ma urasi. Discutam despre tema ta la matematica. Sa ne concentram pe ea“. Copiii vor incerca uneori sa implice parintele intr-o batalie a puterii si emotiilor, spunand vorbe care stiu ca ranesc parintele – ca doar le-au mai spus si le stiu efectul – ca sa evite sa faca ceva ce nu vor sa faca concret (sa se spele pe dinti, sa isi puna pantalonii la timp, sa isi termine temele inainte de joaca etc.). Asa se ajunge la un conflict emotional copil-parinte cu vorbe grele ce dainuie in ani cand de fapt problema este una punctuala si clara si de moment. Incearca sa te concentrezi pe ce este de rezolvat si nu lasa cuvintele sa iti scape de sub control sau sa te coboare pe nivelul de maturitate.
3. Inlocuieste cuvintele cu o actiune. Recunoaste ca in cazul in care te afli in punctul in care esti pe care sa explodezi si sa scoti ceva pe gura ce poti regreta, este un semn ca trebuie sa abandonezi discutia. Din nou reamintim, nu trebuie sa participi la acel conflict. Ce iti trebuie in aceasta situatie este o strategie de iesire. Spui pur si simplu: „Nu vreau sa discut despre asta acum. Vom vorbi mai tarziu cand ne vom calma“. Apoi iesi din camera.
4. Decide sa te opresti. Uneori parintii apeleaza la ajutor specializat si spun „Nu stiu cum sa nu spun aceste cuvinte copilului meu“. Desi suna simplu, in fapt e teribil de important: parte din a te opri tine de a te decide sa te opresti. Spune-ti ferm ca nu iti vei permite sa mai spui aceste cuvinte neplacute de acum incolo, oricat de enervat ai fi. Ele nu mai sunt, pur si simplu, o optiune. Cand vei elimina aceasta posibilitate de pe masa, vei fi capabil sa alegi sa procedezi diferit atunci cand esti in mijlocul unei situatii in care ti-ar veni sa arunci cu cuvintele.
5. Priveste in viitor. Incearca sa te gandesti cum vrei sa fie relatia ta cu copiii tai peste 10 sau 20 de ani de acum incolo; nu te mai focusa doar pe momentul tensiunii cand frustrarea ta este la cote maxime.
6. Iertarea si recunoasterea unei greseli este de aur. Ca parinte, sunt zile in care, atunci cand deschizi gura parca auzi pe mama sau pe tatal tau vorbind – bun sau rau. De cele mai multe ori, parintii nu intentioneaza sa isi raneasca copiii atunci cand spun lucruri dureroase. Dar retine, ceea ce spui si ceea ce vrei sa spui nu este ceea ce aude copilul tau.
Este important sa realizezi ca ceea ce iese din gura ta nu intotdeauna ajunge in urechea copilului in felul in care tu vrei. In orice relatie apropiata, oamenii se mai ciondanesc cand si cand. Din pacate, oamenii isi mai spun cuvinte dureroase; cu totii am trecut prin asta. Dar sincer, daca un parinte se poate duce la copilul sau ca sa ii spuna „Imi pare rau ca ti-am spus aceste cuvinte, mi-am dat seama ca a fost gresit”, de cele mai multe ori este suficient.
Majoritatea copiilor sunt foarte iertatori; ei isi iubesc parintii si vor sa se inteleaga bine cu ei. Ei vor retine de multe ori ceea ce ai spus, dar vor retine si faptul ca ti-ai cerut iertare. Iar acesta este un model si exemplu bun de urmat in viata de catre ei pentru ca ceea ce tu spui este: „Am facut o greseala. Iarta-ma. Incerc sa nu mai repet greseala. Si sa stii ca te iubesc.”
Daca vrei sa afli si ce cuvinte sa NU spui niciodata copilului tau, da click aici pentru mai multe detalii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre conflict

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0