Sfatul expertului!
Tine minte o vorba inteleapta: Nu trebuie sa participi la fiecare conflict la care esti invitat. Priveste situatia mai degraba asa: ce se intampla atunci cand doi oameni tin strans de o sfoara si unul dintre ei da drumul la sfoara? Sfoara se inmoaie si celalalt nu mai are de ce sa traga si la ce sa se opuna. Respira adanc si da drumul la sfoara. Asta iti va da timp pretios sa te calmezi si sa te regrupezi.
2. Refocuseaza-te pe problema. Invata cum sa iti refocusezi copilul pe subiectul discutiei. Daca, de exemplu, incerci sa iti mobilizezi copilul sa isi faca temele iar el spune „Te urasc!“ vei raspunde „Acum nu discutam daca ma iubesti sau ma urasi. Discutam despre tema ta la matematica. Sa ne concentram pe ea“. Copiii vor incerca uneori sa implice parintele intr-o batalie a puterii si emotiilor, spunand vorbe care stiu ca ranesc parintele – ca doar le-au mai spus si le stiu efectul – ca sa evite sa faca ceva ce nu vor sa faca concret (sa se spele pe dinti, sa isi puna pantalonii la timp, sa isi termine temele inainte de joaca etc.). Asa se ajunge la un conflict emotional copil-parinte cu vorbe grele ce dainuie in ani cand de fapt problema este una punctuala si clara si de moment. Incearca sa te concentrezi pe ce este de rezolvat si nu lasa cuvintele sa iti scape de sub control sau sa te coboare pe nivelul de maturitate.
3. Inlocuieste cuvintele cu o actiune. Recunoaste ca in cazul in care te afli in punctul in care esti pe care sa explodezi si sa scoti ceva pe gura ce poti regreta, este un semn ca trebuie sa abandonezi discutia. Din nou reamintim, nu trebuie sa participi la acel conflict. Ce iti trebuie in aceasta situatie este o strategie de iesire. Spui pur si simplu: „Nu vreau sa discut despre asta acum. Vom vorbi mai tarziu cand ne vom calma“. Apoi iesi din camera.
4. Decide sa te opresti. Uneori parintii apeleaza la ajutor specializat si spun „Nu stiu cum sa nu spun aceste cuvinte copilului meu“. Desi suna simplu, in fapt e teribil de important: parte din a te opri tine de a te decide sa te opresti. Spune-ti ferm ca nu iti vei permite sa mai spui aceste cuvinte neplacute de acum incolo, oricat de enervat ai fi. Ele nu mai sunt, pur si simplu, o optiune. Cand vei elimina aceasta posibilitate de pe masa, vei fi capabil sa alegi sa procedezi diferit atunci cand esti in mijlocul unei situatii in care ti-ar veni sa arunci cu cuvintele.
5. Priveste in viitor. Incearca sa te gandesti cum vrei sa fie relatia ta cu copiii tai peste 10 sau 20 de ani de acum incolo; nu te mai focusa doar pe momentul tensiunii cand frustrarea ta este la cote maxime.
6. Iertarea si recunoasterea unei greseli este de aur. Ca parinte, sunt zile in care, atunci cand deschizi gura parca auzi pe mama sau pe tatal tau vorbind – bun sau rau. De cele mai multe ori, parintii nu intentioneaza sa isi raneasca copiii atunci cand spun lucruri dureroase. Dar retine, ceea ce spui si ceea ce vrei sa spui nu este ceea ce aude copilul tau.
Este important sa realizezi ca ceea ce iese din gura ta nu intotdeauna ajunge in urechea copilului in felul in care tu vrei. In orice relatie apropiata, oamenii se mai ciondanesc cand si cand. Din pacate, oamenii isi mai spun cuvinte dureroase; cu totii am trecut prin asta. Dar sincer, daca un parinte se poate duce la copilul sau ca sa ii spuna „Imi pare rau ca ti-am spus aceste cuvinte, mi-am dat seama ca a fost gresit”, de cele mai multe ori este suficient.
Majoritatea copiilor sunt foarte iertatori; ei isi iubesc parintii si vor sa se inteleaga bine cu ei. Ei vor retine de multe ori ceea ce ai spus, dar vor retine si faptul ca ti-ai cerut iertare. Iar acesta este un model si exemplu bun de urmat in viata de catre ei pentru ca ceea ce tu spui este: „Am facut o greseala. Iarta-ma. Incerc sa nu mai repet greseala. Si sa stii ca te iubesc.”
Daca vrei sa afli si ce cuvinte sa NU spui niciodata copilului tau, da click aici pentru mai multe detalii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!