Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EQ - un pas in fata! IQ - stai pe-aproape!

EQ - un pas in fata! IQ - stai pe-aproape!
Se pare ca cercetatorii au ramas uimiti in fata acestei descoperiri: intelectul rational se pleaca in fata inteligentei inimii. Succesul in viata sau la locul de munca depinde 20% de intelect si 80% de simtire.


Ce era aici de inteles cu emisfera stanga a creierului nostru atat de putin exploatat? Ca suntem creati pentru iubire si ca sentimentele infloresc mai rapid in inima noastra decat rasare gandul? De cate ori inima ti-a dat solutia corecta inaintea recelui rationament?

Te-ai intrebat vreodata de ce, evident superdotati intelectual, unii se descurca greu in viata de zi cu zi? De ce unii care nu dovedeau in copilarie nimic iesit din comun au avut o ascensiune fulminanta in viata? Cum se face ca in anumite cupluri intervine ruptura, in timp ce altele reusesc, in ciuda conflictelor sau a vicisitudinilor, sa mearga impreuna alaturi? Raspunsul este EQ-ul! Inteligenta Emotionala!

Cum asa? Iata:
Azi, IQ-ul nu mai este suficient pentru a descrie gradul de inteligenta a unei persoane. Azi trebuie sa dovedesti ca pe langa stiinta folosirii creierului o detii si pe cea a folosirii inimii.

Creierul te scoate din impas atunci cand ai de socotit bugetul familiei, cand ai de procesat o informatie, cand ai nevoie de logica, cand trebuie sa treci examenul. IQ-ul este aproape constant pe intreg parcursul vietii. Din pacate, creierul functioneaza corect doar atunci cand esti calm. Si mult, mult mai incet decat inima! De aceea, in situatii de criza, cand avem de luat rapid decizii capitale, ne cam lasa balta.

De cealalta parte - stapana este inima! Ea iti arata de ce emotii esti in stare, cum sa te motivezi pentru a merge mai departe. Este stapana atunci cand iei decizii, desi, de cele mai multe ori, in luarea unei decizii aproape iti impui lipsa vreunei emotii. Gresit! Nu exista decizie fara emotie! Inima te ajuta sa te exprimi, sa comunici, sa construiesti relatii puternice, bazate pe afectiune, pe sentiment.

Tot inima ne ajuta sa fim imaginativi, creativi, sa reusim la locul de munca si in viata. Ne ajuta sa ne “invatam lectiile” atunci cand gresim. Inteligenta emotionala poate creste foarte mult de-a lungul vietii! Care va sa zica, avem toate datele pentru a deveni super inteligenti! Adica… asa cum spune o vorba din batrani (cine nu are sa-si cumpere!), ne maturizam. Invatam drumul drept in viata.

Ca persoana inteligenta emotional iti recunosti emotiile, le intelegi, ti le poti controla si le poti folosi in sprijinul tau. In plus, poti empatiza cu ceilalti si poti relationa cu cei de care te simti atras.

Iata o povestioara care demonstreaza, cam crud, e drept, suprematia inteligentei emotionale asupra celei rationale:

Doi prieteni se plimbau prin padure. Unul dintre ei  - copil foarte bun la invatatura, premiant, intodeauna laudat si apreciat de adulti. Celalalt - doar istet. Descurcaret. Slab la invatatura si... mai smecheras de felul lui. Cum or fi fost ei prieteni, sincer, nu stiu. Dar asa este povestea!

Si cum se plimbau ei prin padure, ghici cu cine se intalnira pe carare? Exact. Cu ursul!  Ursul care, surprins de vizita neasteptata, se si ridica pe doua picioare ca sa-si intampine “oaspetii”. In toata splendoarea lui! (smiley cu dantura expusa!).

Primul baiat incepu sa calculeze rapid. “Distanta-i cam atat… ursul alearga cu atat la ora …. eu cam cu atat… n-am nicio sansa! O sa mor mancat de urs.” Concluzie pe care o comunica indurerat prietenului sau. Acesta, practic, se apleca, isi  stranse sireturile mai abitir si, calm, ii comunica prietenului: “Nu si daca am 1 pas in fata ta!” De observat cele doua caracteristici clare ale omului inteligent emotional: calmul si mintea limpede in situatii critice!

(In paranteza fie spus, mie nu-mi prea place povestea asta in acest format. Recunosc, este ilustrativa ca argument, dar... emotional ma nemultumeste. De aceea o schimb dupa bunul meu plac! Ce fel de prieteni sunt ei? Ce? „Urma scapa turma” cand e vorba de viata si de moarte? Asa ca raspunsul celui istet va suna asa:  “Nu si daca am 1 pas in fata ta! De aceea, incearca sa ma depasesti... Habar n-am cu cat ne va creste viteza, dar vom scapa amandoi! Asa ca... Run, Forest, run!” Astfel vad eu finalul. Unul mai fericit si care respecta valoarea prieteniei. Zic eu! Simt eu!)

Concluzia:

In sfarsit, sentimentul, trairea, sensibilitatea isi iau revansa asupra spiritului rece, calculat, materialist, reprezentat prin siruri nesfarsite de numere. Suprematia IQ-ului a incetat! EQ-ul domneste!
Nu ezita sa dai frau liber sentimentelor! Fii intuitiv, bland, empatic, darnic! Dezvolta-ti abilitatile de concentrare, imaginatia, creativitatea! Si lumea-i a ta!

Poti face asta si la o cafea, desigur! Si ea implica… emotie. Si zambeste!
Aristotel spune ca „suntem ceea ce facem in mod repetat. De aceea, excelenta nu este un act, ci un obicei”! Zambeste!

http://www.youtube.com/watch?v=QySixLmPFmA&feature=related

PS. Probitatea profesionala ma obliga sa mentionez ca :
-    povestea in varianta originala ii apartine lui Robert Stenberg
-    mai multe despre Inteligenta emotionala poti afla din cartea "Emotional Intelligence".a lui David Goleman, psiholog la Harvard.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iq

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre eq

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre inteligenta emotionala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ratiune

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre decizii

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0