Traim intr-o cultura care celebreaza bogatia si acumularea de lucruri si publicitarii stiu cum sa-i atraga pe copii sa cumpere (bine, sa le ceara parintilor sa le cumpere diverse). Nu este deci suprinzator ca, desi avem cele mai bune intentii, ne rasfatam copiii. E greu sa tragem linie: vrem ca cei mici sa fie fericiti si sa aiba tot ce le trebuie, dar si sa-i invatam ca exista viata si dincolo de LUCRURI.
Nu banii sunt principalul criteriu
Nu putem spune clar si raspicat ca orice jucarie peste 50 RON inseamna alint. Aproape toata lumea este de parere ca alintul este echivalentul oferirii prea multor bunuri mareriale, dar el este un efect psihologic. Cand ceea ce facem le arata copiilor ca vor primi intotdeauna ceea ce-si doresc si ca totul se intampla cu usurinta, ii alintam. Asa ca, de exemplu, daca-i ducem mereu pachetul de pranz la scoala (dupa ce l-a uitat in repetate randuri acasa), il alintam, caci ii spunem prin actiunile noastre ca faptele lui n-au consecinte. Il alintam chiar daca nu cheltui, niciun leu.
Dar banii isi au propriul rol
Alintul este sentimentul pe care-l resimte copilul ca poate avea orice, fara a se stradui, si includem aici obiectele. Chiar daca ne permitem sa achizitionam tot felul de prostii, nu inseamna ca trebuie sa o si afcem.
Este copilul meu alintat?
Iata o regula simpla: aduna cat ai cheltuit in ultimele sapte zile pe jucarii, saritul in salteluta, pufuleti cu surprize, ciocolata, carti de colorat, reviste pentru copii, haine, pantofi etc. Daca rezultatul te surprinde, copilul tau e alintat.
Cum sa-ti dai seama care alintatul si alintatorul
Iata care sunt semnele ce-ti indica faptul ca cel mic e pe cale sa devina foarte alintat:
• Se mataie tot timpul, e mereu plangacios si nemultumit
• Cere mereu lucruri si nu arat recunostinta pentru ce are
• Ignora sau negociaza tot ce-i zici
• Cere mereu recompense pentru ce face
• Se agata de tine si nu poate sta singur (de exemplu, nu pare sa-i trebuiasca prezenta ta, dar face crize cand pleci)
• Cere ajutorul pentru lucruri pe care le poate face si singur (de exemplu, pustiul de noua ani cere sa i se taie sandvisul in bucatele mici sau cel de patru ani vrea mereu in brate)
• Vrea sa controleze deciziile celorlalti membri ai familiei (de la restaurantul ales, la culoarea masinii pe care o veti cumpara).
Este important si sa ne recunoastem gesturile prin care alintam:
• Cheltuim mai mult pe copil decat ne-am propus
• Cumparam cele mai scumpe articole de pe piata pentru copilul care abia a-nceput lectiile de chitara sau care a avut un singur antrenament de fotbal
• Ii permitem copilului sa nu faca ceea ce trebuie in casa (si-a baut laptele, sa-si duca singur cana la bucatarie si sa o si spele).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
