Avand in vedere ca media este plina de tot felul de informatii contradictorii, ne este si greu sa decidem ce trebuie si ce nu trebuie sa mancam. Caci, nu-i asa, sunt o gramada de bani pompati in industria slabitului si, evident, marketerii trebuie sa profite de asta.
Majoritatea stim ca trebuie sa ne controlam glicemia si stim ce sunt aia carbohidrati. Dar aici se complica un pic lucrurile, caci nu toti carbohidratii sunt rai. Desi trebuie sa depui eforturi pentru a elimina cu totul anumiti carbohidrati, unii sunt buni pentru tine pentru o sanatate optima.
Povestea fibrelor
Fibrele sunt unul din motivele principale pentru care ar trebui sa incluzi carbohidratii in dieta. Fibrele sunt partea nedigerabila din plante care ne curata colonul si intestinele. Fibrele scot raul din corp. Asta inseamna ca expunerea la alimentele ce contin carcinogeni este mai scurta. Ele minimizeaza si formarea de carcinogeni in corp, proces ce are loc daca mancarea trece greu prin sustemul digestiv si, prin urmare, putrezeste in noi. Limitand fibrele pe o perioada lunga de timp nu este, deci, o idee stralucita.
In ciuda tututor lucrurilor pe care le-ai auzit de la vreun fara-carbohidrati guru, chiar ai nevoie de cerealele alea integrale, de linte, de fasole, de nuci, seminte si, bineinteles, de legume.
Conceptul de reducere a carbohidratilor este unul bun. Problemele apar cand mergem in extreme. Si asta se intampla pentru ca, desi conceptul este acelasi, fiecare guru in parte simte nevoia sa spuna altceva, pentru a iesi in evidenta. Nu mai e vorba de interesul clientului, ci de bani si control.
Ce dezechilibreaza nivelul glicemic?
Evident, daca mananci prea mult zahar si dulciuri. In orice caz, exista si alte tipuri de mancare ce cresc glicemia si acestea nu sunt cele la care ne-am putea astepta. Utilizarea excesiva a multor stimulanti, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si tigarile duc la scaderea glicemiei, facandu-ne sa poftim dupa bomboane.
Alcoolul este varul chimic al zaharului. In timp, consumul de alcool scade eficiente insulinei, deregland nivelul glicemic. Combinatia celor trei - bomboane, stimulanti si alcool - vor submina abilitatea de a controla nivelul glicemic.
Ce e de facut?
Cel mai bun lucru este sa eliminam alcoolul, bomboanele si tigarile si sa incepem sa mancam ceea ce ne face bine. Unele tipuri de alimente, cum ar fi mazarea, fasolea, lintea, ovazul si cerealele integrale contin factori speciali care ajuta la eliberarae treptata a zaharului. Acestea se numesc carbohidrati complecsi, cei care ne mentin glicemia constanta.
Trebuie sa renuntam la bomboane, paine alba, paste si orez alb. Daca nu putem renunta din prima, este bine sa le asociem cu proteine, pentru a incetini eliberarea de zahar in sange.
Carbohidratii buni
Acestia contin lanturi mai lungi de molecule de zahar, ceea ce inseamna o eliberare mai lenta a zaharului in sange. Iti vor asigura deci o glicemie constanta. De obicei, sunt si bogati in vitamine, minerale si fibre dietetice. Cu cat includem ami multe fibre si proteine in dieta, cu atat este mai lenta eliberarea carbohidratilor. Ideal este sa combinam alimente inalt proteice cu carbohidrati cu multe fibre. Iata cateva idei:
• fructe si nuci sau seminte nesarate;
• seminte si nuci adaugate cerealelor de dimineata;
• paine prajita integrala, unt de alune sau fasole;
• pui sau somon cu orez brun;
• paste integrale cu carne, fasole si branza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!