Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Carbohidrati buni, carbohidrati rai

Carbohidrati buni, carbohidrati rai
Mentinerea glicemiei sub control este cheia unei sanatati mai bune, a unei talii mai subtiri si a unui aspect mai tanar. Excesul de zahar afecteaza sangele si arterele, intensifica poftele, cauzeaza inflamatii si te face sa te ingrasi, sa imbatranesti mai repede si sa dezvolti o serie de afectiuni serioase.


Avand in vedere ca media este plina de tot felul de informatii contradictorii, ne este si greu sa decidem ce trebuie si ce nu trebuie sa mancam. Caci, nu-i asa, sunt o gramada de bani pompati in industria slabitului si, evident, marketerii trebuie sa profite de asta.
Majoritatea stim ca trebuie sa ne controlam glicemia si stim ce sunt aia carbohidrati. Dar aici se complica un pic lucrurile, caci nu toti carbohidratii sunt rai. Desi trebuie sa depui eforturi pentru a elimina cu totul anumiti carbohidrati, unii sunt buni pentru tine pentru o sanatate optima.
Povestea fibrelor
Fibrele sunt unul din motivele principale pentru care ar trebui sa incluzi carbohidratii in dieta. Fibrele sunt partea nedigerabila din plante care ne curata colonul si intestinele. Fibrele scot raul din corp. Asta inseamna ca expunerea la alimentele ce contin carcinogeni este mai scurta. Ele minimizeaza si formarea de carcinogeni in corp, proces ce are loc daca mancarea trece greu prin sustemul digestiv si, prin urmare, putrezeste in noi. Limitand fibrele pe o perioada lunga de timp nu este, deci, o idee stralucita.
In ciuda tututor lucrurilor pe care le-ai auzit de la vreun fara-carbohidrati guru, chiar ai nevoie de cerealele alea integrale, de linte, de fasole, de nuci, seminte si, bineinteles, de legume. 
Conceptul de reducere a carbohidratilor este unul bun. Problemele apar cand mergem in extreme. Si asta se intampla pentru ca, desi conceptul este acelasi, fiecare guru in parte simte nevoia sa spuna altceva, pentru a iesi in evidenta. Nu mai e vorba de interesul clientului, ci de bani si control.
Ce dezechilibreaza nivelul glicemic?
Evident, daca mananci prea mult zahar si dulciuri. In orice caz, exista si alte tipuri de mancare ce cresc glicemia si acestea nu sunt cele la  care ne-am putea astepta. Utilizarea excesiva a multor stimulanti, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si tigarile duc la scaderea glicemiei, facandu-ne sa poftim dupa bomboane. 
Alcoolul este varul chimic al zaharului. In timp, consumul de alcool scade eficiente insulinei, deregland nivelul glicemic. Combinatia celor trei - bomboane, stimulanti si alcool - vor submina abilitatea de a controla nivelul glicemic.
Ce e de facut?
Cel mai bun lucru este sa eliminam alcoolul, bomboanele si tigarile si sa incepem sa mancam ceea ce ne face bine. Unele tipuri de alimente, cum ar fi mazarea, fasolea, lintea, ovazul si cerealele integrale contin factori speciali care ajuta la eliberarae treptata a zaharului. Acestea se numesc carbohidrati complecsi, cei care ne mentin glicemia constanta.
Trebuie sa renuntam la bomboane, paine alba, paste si orez alb. Daca nu putem renunta din prima, este bine sa le asociem cu proteine, pentru a incetini eliberarea de zahar in sange. 
Carbohidratii buni
Acestia contin lanturi mai lungi de molecule de zahar, ceea ce inseamna o eliberare mai lenta a zaharului in sange. Iti vor asigura deci o glicemie constanta. De obicei, sunt si bogati in vitamine, minerale si fibre dietetice. Cu cat includem ami multe fibre si proteine in dieta, cu atat este mai lenta eliberarea carbohidratilor. Ideal este sa combinam alimente inalt proteice cu carbohidrati cu multe fibre. Iata cateva idei:
fructe si nuci sau seminte nesarate;
seminte si nuci adaugate cerealelor de dimineata;
paine prajita integrala, unt de alune sau fasole;
pui sau somon cu orez brun;
paste integrale cu carne, fasole si branza.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carbohidrati buni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glicemie

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016