Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calciul si magneziul sunt minerale: afla cand, cum si ce doza sa iei

de SuntFericita.ro la 2020-10-21
Calciul si magneziul sunt minerale: afla cand, cum si ce doza sa iei
Mineralele fac parte din grupul micronutrientilor si indeplinesc functii esentiale pentru mentinerea starii de sanatate. Ele nu pot fi sintetizate in organismul uman, iar omul este dependent de aportul din alimentatie sau din suplimente alimentare. De aceea, este important sa afli de ce sa iti asiguri un aport adecvat de calciu si magneziu si care sunt situatiile in care este necesara suplimentarea dietei.


Calciul


Care este rolul calciului in organism?

Calciul este cel mai intalnit mineral din compozitia corpului uman si se regaseste, preponderent, la nivelul oaselor si al dintilor. O cantitate foarte mica de calciu se afla sub forma libera in fluide avand rol in contractia musculara, transmiterea informatiei nervoase, mentinerea tonusului vascular si eliberarea hormonilor.
 
Care este necesarul de calciu?

Necesarul zilnic de calciu depinde, in special, de varsta. Un adult cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani are nevoie de 1000 mg de calciu/zi. Peste 50 de ani, necesarul de calciu al femeilor creste pana la 1200mg de calciu/zi, iar adolescentii si copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani au un necesar de calciu de 1300mg/zi.

Care sunt alimentele bogate in calciu?

Calciul este raspandit intr-o varietate de alimente precum:
  • Lactatele: lapte, iaurt, branza;
  • Pestele cu oase mici: sardine, somon;
  • Legumele cu frunze verzi: kale, spanac.

Cand apare deficitul de calciu?
 
Calciul ingerat nu este absorbit in totalitate, iar aportul scazut conduce, treptat, la instalarea deficitului. Categoriile predispuse la deficit de calciu sunt adolescentii, femeile de peste 50 de ani, barbatii de peste 70 de ani, femeile aflate la menopauza, persoanele cu intoleranta la lactoza si vegetarienii. Deficitul de calciu conduce la aparitia contractiilor musculare involuntare si a unor tulburari de ritm cardiac. In timp, aportul insuficient de calciu duce la pierderea de masa osoasa crescand riscul de osteoporoza si fracturi.
 
Calciul poate cauza efecte adverse?
 
In general, excesul de calciu apare ca urmare a consumului suplimentelor alimentare. Cea mai frecventa reactie adversa, semnalata dupa ingestia suplimentelor cu calciu, este constipatia. Consumul excesiv de calciu poate conduce si la aparitia pietrelor la rinichi si la scaderea absorbtiei fierului si zincului.

Magneziul


Care este rolul magneziului in organism?
 
Magneziul este raspandit preponderent la nivelul oaselor si in tesuturile moi. El joaca un rol important in multiple procese biochimice, fiind esential pentru transmiterea informatiei nervoase, mentinerea ritmului cardiac, realizarea contractiei musculare si metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor.
 
Care este necesarul de magneziu?
 
Necesarul de magneziu depinde de varsta, sex si de anumite stari fiziologice. Pentru adultii de peste 30 de ani, necesarul de magneziu este de 420 mg pentru barbati si 320 mg pentru femei. In cazul gravidelor, necesarul ajunge la 360-400 mg, iar femeile care alapteaza trebuie sa aiba un aport zilnic de magneziu de 320-360 mg.
 
Care sunt alimentele bogate in magneziu?
 
Magneziul se regaseste, in general, in alimente de origine vegetala si animala precum:
  • Legume cu frunze verzi;
  • Legume;
  • Nuci si seminte;
  • Cereale integrale.

Cand apare deficitul de magneziu?
 
Deficitul de magneziu simptomatic este rar intalnit. Totusi, atunci cand apare, se manifesta prin astenie, slabiciune musculara, tremor, contracturi musculare si tulburari de ritm cardiac. Deficitul poate aparea in cazul unui aport insuficient sau al unor pierderi excesive de magneziu cauzate de episoade repetate de varsaturi si diaree, malnutritie, alcoolism cronic, diabet zaharat sau utilizarea anumitor medicamente (diuretice).
 
Magneziul poate cauza efecte adverse?
 
Excesul alimentar de magneziu nu prea pune probleme. Cel mai frecvent, ingerarea unor doze mari de suplimente cu magneziu sau de medicamente care contin magneziu (antiacide) poate conduce la diaree, greata si crampe abdominale. In cazul insuficientei renale, riscul de toxicitate este crescut si pot aparea simptome mai severe precum letargia, slabiciunea musculara, hipotensiunea si artimiile cardiace.

Pot lua calciu si magneziu impreuna cu alte medicamente?


Suplimentele cu magneziu si calciu interactioneaza cu anumite medicamente, printre care antibioticele din familia tetraciclinelor si fluoroquinolonelor, levotiroxina, bisfosfonatii, diureticele. Este important sa informezi medicul si/sau farmacistul in legatura cu tratamentul medicamentos pe care il urmezi, atunci cand soliciti un supliment cu magneziu sau calciu.

In cazul in care te afli intr-una din categoriile predispuse la dezvoltarea unui deficit de calciu sau magneziu, gasesti vitamine si minerale la Sensiblu pentru a-ti completa alimentatia si pentru a-ti asigura un aport zilnic adecvat.

Surse informative:
 
Graur et al. Ghid pentru alimentatie sanatoasa. Societatea de nutritie din Romania. 2006. Ed. Performantica. (http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf)
 
Calcium - Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health. U.S. Department of Health & Human Services. 2020. (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional)
 
Magnesium - Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health. U.S. Department of Health & Human Services. 2020. (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional)

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.25 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calciu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre magneziu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre minerale

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre suplimente alimentare

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016