Zaharul ascuns in dieta: Cum iti afecteaza metabolismul alimentele procesate
In dieta noastra zilnica, zaharul este prezent mai mult decat ne dam seama, fiind adaugat in numeroase alimente si bauturi care, la prima vedere, nu ar parea sa contina dulceata. Sursele ascunse de zahar din alimentele procesate reprezinta o capcana periculoasa pentru sanatate, mai ales atunci cand nu suntem atenti la etichetele produselor. De la sosuri si supe la iaurturi si bauturi racoritoare, zaharul poate fi adaugat sub diferite forme si substante care nu sunt intotdeauna evidente. Acest consum excesiv de zahar poate avea efecte negative asupra greutatii corporale, nivelului de energie si sanatatii generale, fiind legat de afectiuni precum diabetul, problemele cardiovasculare si chiar tulburarile hormonale.
Zaharul simplu nu are aproape nicio valoare nutritiva, fiind mai mult o sursa de calorii goale. Nu inseamna ca ar trebui sa evitam toate alimentele care contin zahar, insa ar fi o idee buna sa le evitam pe cele care contin zahar rafinat sau procesat si sa limitam cantitatea de zaharuri simple naturale, care se gasesc in fructe sau sucuri din fructe.
Atentie la sursele ascunse de zahar!
Chiar daca evitati dulciurile si cititi cu atentie etichetele produselor alimentare, este posibil sa consumati inca o cantitate mare de zahar rafinat fara sa stiti acest lucru. Etichetele contin informatii despre gramele de zahar si carbohidrati pe care le contine produsul respectiv, dar nu precizeaza sursele ascunse de zahar. De exemplu, un produs care contine zahar natural poate include si alte tipuri de zahar, cum ar fi mierea, siropul sau fructoza, alaturi de o serie de indulcitori. Chiar daca aceste surse sunt incluse in cantitatea totala de zahar sau carbohidrati afisata pe eticheta, nu veti sti cate procente provin din zahar, miere sau sirop.
- Sucroza – zahar granulat procesat, prezent si in zaharul turbinado, zaharul brun, siropul de artar si melasa.
- Sirop de porumb – o forma ieftina de fructoza rafinata.
- Glucoza (sau dextroza) – se gaseste in fructe, miere, roscove si porumb.
- Zahar din alcool (polioli) – manitol, sorbitol, maltitol si xilitol, care pot avea efect laxativ.
- Fructoza – derivata din zaharul din fructe.
- Miere – contine fructoza si poate afecta nivelurile de zahar din sange similar cu sucroza.
- Maltoza – obtinuta din germeni de cereale si orez fiert, are un gust mai putin dulce decat sucroza.
- Sirop de artar – contine vitamine si minerale, dar poate include urme de formaldehida.
- Sirop de orez – contine vitamine B si minerale.
-
Stevia – indulcitor natural din America de Sud, fara valoare nutritiva semnificativa.
Sfaturi pentru evitarea zaharului ascuns
In lucrarea Revolutia impotriva menopauzei puteti gasi mai multe informatii despre menopauza si zaharul ascuns din alimente. Detalii aici >>
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
valabila 48h
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!