SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Euro sarbatoreste zece ani de existenta intr-un climat de criza. Care va fi viitorul monedei unice?

Euro sarbatoreste zece ani de existenta intr-un climat de criza. Care va fi viitorul monedei unice?
Euro s-a impus in ultimii zece ani in portofelele a milioane de europeni fara sa reuseasca insa sa cucereasca simpatia acestora si nici a pietelor financiare, care ii pun in prezent existenta sub semnul intrebarii. Utilizata din 1999 pe pietele financiare, moneda unica a fost lansata in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, data la care francii, marcile germane si alte monede si-au incetat existenta.


In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 tari. La jumatatea acestui an, erau in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

Liderii politici si economistii nu inceteaza sa sublinieze beneficiile monedei unice.

"Mai multe oportunitati, preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta pentru companii si piete, un semn tangibil al identitatii europene", se arata pe site-ul Comisiei Europene.

Odata cu declansarea crizei datoriilor in Grecia, in 2010, si extinderea ulterioara in toata zona euro, vechile resentimente au revenit la suprafata, euroscepticii sunt la moda, iar neincrederea intre tarile nordice si cele sudice nu a fost niciodata mai mare.

In pofida avantajelor de netagaduit in privinta circulatiei libere, consumatorii nu au fost niciodata prea multumiti de moneda euro, perceputa initial ca fiind similara cu cresterea semnificativa a preturilor, a declarat Andre Sapir, analist la centrul Bruegel pentru cercetari in domeniul politicilor economice europene.

Intr-un moment in care identitatea europeana ar fi trebuit cimentata prin euro, aceasta a primit o lovitura serioasa prin criza datoriilor si negocierile interminabile pentru gasirea solutiilor, germanii acuzand grecii de lene, in timp ce italienii si francezii au regasit recent accente germanofobe.

Companiile, in special cele din Germania, subliniaza cu mai multa putere beneficiile euro decat populatia.

Industria auto din Germania, de exemplu, economiseste de la introducerea monedei unice 300-500 milioane de euro pe an, in privinta costurilor tranzactiilor, a declarat Jurgen Pieper, analist la banca germana Metzler.

Euro nu este insa decat unul dintre vectorii economiei europene, deja integrata in mare parte, in urma Tratatului de la Maastricht si deschiderea frontierelor in spatiul Schengen, in 1993, extinderea UE catre Europa de Est din 2004 si procesul de mondializare, a aratat Sapir.

"Criza datoriilor a scos in evidenta deficientele institutionale din zona euro", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforme Europene din Londra.

Absenta integrarii bugetare si a supravegherii bancare a condus la importante dezechilibre financiare.

Statele din zona euro s-au pus de acord in decembrie sa intareasca disciplina bugetara, prin amendarea Constitutiei.

Nimeni nu se gandeste serios la revenirea la vechile monede nationale, chiar daca nostalgia castiga teren, in special intre germani, care au fost foarte atasati de marca, sinonima cu un miracol economic dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Sfarsitul euro ar fi o catastrofa pentru bancile europene, din cauza deprecierii previzibile a monedelor din sudul Europei, cu datorii mari, potrivit analistilor.

Germania, a carei moneda s-ar aprecia considerabil, ar avea de suferit din cauza scaderii competitivitatii exporturilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zona euro

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre datorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre moneda

Cele mai citite articole

Oricat de mult am vrea sa ascundem faptul ca nu ne-am odihnit suficient, incercand cu ajutorul ...
Calitatea machiajului, a obiectelor sau accesoriilor pe care le purtam ne poate ajuta sa obtinem un ...
Caderea parului este o problema cu care se confrunta multi oameni, indiferent de varsta sau sex. ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016