Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a aprobat regulamentul care limiteaza creditul de consum in valuta, nu si pe cel imobiliar

S-a aprobat regulamentul care limiteaza creditul de consum in valuta, nu si pe cel imobiliar
Consiliul de Administratie al BNR a aprobat un regulament privind imprumuturile destinate persoanelor fizice prin care limiteaza accesul la creditul de consum in valuta, fara sa modifice insa conditiile pentru creditele imobiliare in moneda straina cu ipoteca, asa cum era prevazut initial.


"In esenta, regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia, cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara", se arata intr-un comunicat transmis de BNR.

Banca centrala precizeaza ca regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate.

"Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se spune in comunicatul BNR.

Regulamentul a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale, precizeaza BNR.

In proiectul de regulament prezentat in luna septembrie pe site-ul BNR se spunea ca imprumuturile de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca banca centrala nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin regulamentul privind creditele pentru populatie, precizand ca prevederile initiale au fost doar "slefuite", fara sa fie operate multe schimbari.

Potrivit proiectului prezentat in septembrie, banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR viza delimitarea clara a ariei de definire a crediteolor imobiliare, care urma sa cuprinda finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim s-ar aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.

Pentru creditele imobiliare, proiectul prevedea ca debitorul sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.

Pentru fundamentarea nivelului indatorarii la creditele de consum, bancile vor face simulari pornind pe baza unor indici valorici stabiliti de catre regulament.

Astfel, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, si a riscului de diminuare a veniturilor disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre credite

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre consum

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre valuta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre regulament

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imobiliare

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016