SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cate ceva despre ciocolata

Cate ceva despre ciocolata
Ciocolata. Sunt putine alimente care ii fac pe oameni sa se indragosteasca de ele, o pasiune care trece dincolo de dragostea pentru 'dulcele' celor mai multe bomboane si deserturi. Ciocolata este, ei bine, diferita, pentru adevaratii impatimiti, doar gandul la ciocolata le evoca placere...


Nimeni nu stie exact cand si cine s-a decis sa manance semintele arborelui de cacao. Cele mai timpurii ducumentari apar in regiunea care se intinde intre centrul Mexicului si sudul Costa Ricai. Mayasii o beau, iar aztecii au preluat traditia cateva sute de ani mai tarziu (cand au cucerit imperiul mayas). Ambele culturi considerau ciocolata sacra si au inclus-o in ceremonii si ofrande catre zei. Aztecii chiar credeau ca vine de la zei, mai exact de la Quetzalcoatlt, care a fost alungat din cer pentru ca a impartit ciocolata cu inferioarele fiinte umane.
Aztecii ii spuneau ciocolatei xocoatl (despre care se crede ca insemna ‘apa amara’) si adaugau adesea condimente precum chilli si vanilie inainte de a o amesteca cu apa. Persoanele cu sange albastru beau ciocolata pentru a primi putere si sanatate. 
Ciocolata nu era insa numai un aliment. Boabele de cafea erau moneda de schimb. Un document aztec din 1500 spune ca puteai cumpara un curcan pe 100 de boabe de cacao.
Europenii au gustat pentru prima data ciocolata cand exploratorul spanio Hernando Cortes s-a infiintat la curtea conducatorului aztec Montezuma II, in 1519. Se pare ca acesta bea pana la 50 de cani pe zi. 
Dupa ce a fost adusa si pe vechiul continent in 1585, ciocolata a inceput sa se bea cu zahar. Din nefericire pentru azteci, acestia au fost inrobiti pentru a face fata cererii de peste ocean. Europenii bogati au trebuit sa plateasca scump pentru a importa tocmai din America Centrala, dar, in cele din urma, preturile au scazut, caci din ce in ce mai multe tari din jurul Ecuatorului au inceput sa planteze arbori de caci pe propriile teritorii.
Spaniolii preparau ciocolata la fel ca nativii americani, preajind si pisand boabele pudra. Ei au fost insa cei care au adaugat ingredientul cheie: zaharul. Acest adaos a fost cel care a facut ciocolata sa devina vedeta. Spaniolii au apstrat monopolul retelei de producere de cacao aproape un secol. In 1579 si apoi in 1587, navele britanice au capturat nave spaniole incarcate cu boabe de caco si au crezut ca transporta excremente de oaie. 
Inchizitia a fost cea care a contribuit la raspandirea ciocolatei. De frica ei, evreii din Spania si Portugalia au plecat spre alte tar europene, printre care si Franta. Evreii au adus cu ei si informatii privind productia de cacao. Nobilimea occidentala s-a aratat fascinata de acest aliment. Maria Antoaneta s-a indragostit intr-atat de ciocolata, incat a creat o pozitie regala pentru ciocolatierul ei. Intelegem, bineinteles, ca oamenii de rand, la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu-si puteau permite luxul de a o gusta.
Secolul al XIX-lea a adus cu sine si inovatii ale productiei de cacao (una dintre acestea fiind presa de cacao, inventata de olandezul Conrad Van Houtenș tatal lui a fost cel care a amestecat pudra de caco cu untul de caco, permitand obtinerea consistentei produsului), ceea ce a dus si la scaderea preturilor. Iar ciocolata a devenit un produs accesibil publicului larg, nu doar bogatilor. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ciocolata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre europeni

Cele mai citite articole

De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016