Nimeni nu stie exact cand si cine s-a decis sa manance semintele arborelui de cacao. Cele mai timpurii ducumentari apar in regiunea care se intinde intre centrul Mexicului si sudul Costa Ricai. Mayasii o beau, iar aztecii au preluat traditia cateva sute de ani mai tarziu (cand au cucerit imperiul mayas). Ambele culturi considerau ciocolata sacra si au inclus-o in ceremonii si ofrande catre zei. Aztecii chiar credeau ca vine de la zei, mai exact de la Quetzalcoatlt, care a fost alungat din cer pentru ca a impartit ciocolata cu inferioarele fiinte umane.
Aztecii ii spuneau ciocolatei xocoatl (despre care se crede ca insemna ‘apa amara’) si adaugau adesea condimente precum chilli si vanilie inainte de a o amesteca cu apa. Persoanele cu sange albastru beau ciocolata pentru a primi putere si sanatate.
Ciocolata nu era insa numai un aliment. Boabele de cafea erau moneda de schimb. Un document aztec din 1500 spune ca puteai cumpara un curcan pe 100 de boabe de cacao.
Europenii au gustat pentru prima data ciocolata cand exploratorul spanio Hernando Cortes s-a infiintat la curtea conducatorului aztec Montezuma II, in 1519. Se pare ca acesta bea pana la 50 de cani pe zi.
Dupa ce a fost adusa si pe vechiul continent in 1585, ciocolata a inceput sa se bea cu zahar. Din nefericire pentru azteci, acestia au fost inrobiti pentru a face fata cererii de peste ocean. Europenii bogati au trebuit sa plateasca scump pentru a importa tocmai din America Centrala, dar, in cele din urma, preturile au scazut, caci din ce in ce mai multe tari din jurul Ecuatorului au inceput sa planteze arbori de caci pe propriile teritorii.
Spaniolii preparau ciocolata la fel ca nativii americani, preajind si pisand boabele pudra. Ei au fost insa cei care au adaugat ingredientul cheie: zaharul. Acest adaos a fost cel care a facut ciocolata sa devina vedeta. Spaniolii au apstrat monopolul retelei de producere de cacao aproape un secol. In 1579 si apoi in 1587, navele britanice au capturat nave spaniole incarcate cu boabe de caco si au crezut ca transporta excremente de oaie.
Inchizitia a fost cea care a contribuit la raspandirea ciocolatei. De frica ei, evreii din Spania si Portugalia au plecat spre alte tar europene, printre care si Franta. Evreii au adus cu ei si informatii privind productia de cacao. Nobilimea occidentala s-a aratat fascinata de acest aliment. Maria Antoaneta s-a indragostit intr-atat de ciocolata, incat a creat o pozitie regala pentru ciocolatierul ei. Intelegem, bineinteles, ca oamenii de rand, la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu-si puteau permite luxul de a o gusta.
Secolul al XIX-lea a adus cu sine si inovatii ale productiei de cacao (una dintre acestea fiind presa de cacao, inventata de olandezul Conrad Van Houtenș tatal lui a fost cel care a amestecat pudra de caco cu untul de caco, permitand obtinerea consistentei produsului), ceea ce a dus si la scaderea preturilor. Iar ciocolata a devenit un produs accesibil publicului larg, nu doar bogatilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!