Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gustul mancarii se schimba in functie de ustensilele pe care le folosesti

Gustul mancarii se schimba in functie de ustensilele pe care le folosesti
Cei care lucreaza intr-un restaurant ti-ar spune ca prezentarea este, daca nu totul, cel putin o parte extrem de importanta a modului in care experimentam mancarea. Relatia cu cina este complet distrusa daca primim o lingura murdara sau un pahar ciobit.


O serie de studii publicate in revista Flavour s-au axat tocmai pe aceasta idee si au incercat sa afle cum lingurile, cutitele si alte ustensile pe care le punem in gura ne ofera propria „condimentare” a unei mese. Schimbarile perceptiilor de gust nu sunt neaparat rezultatul tacamurilor in sine, spune Charles Spence, profesor de psihologie experimentala la Universitatea Oxford, ci o asociere mentala pe care o aducem mesei.
Psihologii au descoperit ca forma si culoarea farfuriilor si a altor vase pot afecta experienta mancatului. Studiile au aflat, de exemplu, ca oamenii tind sa manance mai putin cand farfuriile lor sunt in culori puternice, contrastante fata de mancare, ca numai culoarea singura poate sa-i schimbe bautorului perceptia privind dulceata si aroma unei ciocolate calde si ca bauturile alina mai tare setea daca sunt baute dintr-un pahar de un albastru „rece”.
Spence a efectuat un studiu cu iaurt si iata ce a descoperit:
- oamenii tind sa clasifice acelasi iaurt ca fiind cu 15% mai gustos si mai scump daca le este servit cu o lingurita de argint, si nu cu o lingura de plastic sau cu una mai usoara;
- combinarea unui bol mai greu si a unei linguri mai grele face iaurtul mai gustos;
- ambalajele de plastic sau farfuriile rotunde accentueaza dulceata;
- farfuriile cu muchii tind sa aduca amareala in mancare, ceea ce merge bine la ciocolata sau la deserturile pe baza de cafea;
- oamenii clasifica sortimentele de branza ca fiind mai sarate cand le gusta de pe cutit, in comparatie cu bucatele puse in scobitori, furculita sau lingura;
- in general, alimentele tind sa fie percepute ca fiind mai delectabile cand sunt consumate de pe farfurii grele si cu tacamuri mai grele, poate pentru ca se face asocierea cu ideea de scump.
Tu crezi ca sunt importante culoarea si calitatea tacamurilor si a vaselor din care mananci? Iti schimba acestea perceptia?

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016